BACK TO
TOP
Τράπεζες

Οι αγρότες θα πρέπει να ζητήσουν τη μείωση των επιτοκίων που έρχεται

Με το Libor να κινείται σταθερά σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο 0,273%, οι εμπορικές τράπεζες εξετάζουν θετικά τις πρώτες αιτήσεις αγροτών για αναθεώρηση    

12_9

Γιάννης Πανάγος

23
0

Προσεγγίζει και στους επαγγελµατίες του αγροτικού χώρου -έστω δειλά και µε καθυστέρηση- η µείωση των επιτοκίων.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το σύνολο των εµπορικών τραπεζών και φυσικά την Πειραιώς που διαχειρίζεται το 85% των αγροτικών δανείων, να αντιµετωπίζουν µε θετική µατιά τα αιτήµατα που υποβάλλουν οι ίδιοι οι δανειολήπτες για επανεξέταση του επιτοκίου δανεισµού.

Το πρώτο ζωντανό παράδειγµα έρχεται από τους δανειολήπτες - µέλη της ΕΑΣ Αγρινίου που είχαν συµµετάσχει σε προγράµµατα χρηµατοδότησης για αγροτικά φωτοβολταϊκά περίπου προ δεκαετίας. Τα περισσότερα από τα φωτοβολταϊκά εκείνης της περιόδου ήταν µε leasing και σύµφωνα µε όσα γίνονται γνωστά, το επιτόκιο που κατέβαλλαν για χρόνια οι αγρότες - επενδυτές ήταν της τάξεως του 10,5%. Η µείωση που επιτυγχάνεται σ’ αυτή τη φάση είναι της τάξεως των 3,5 µονάδων, δηλαδή το καινούργιο επιτόκιο πέφτει κάτω από το 7% άµεσα. Ήδη η Ένωση καλεί τους εν λόγω δανειολήπτες να καταθέσουν ατοµικά αιτήµατα αναθεώρησης του επιτοκίου από την τράπεζα.

Ταυτόχρονα, η ίδια η Ένωση Αγρινίου έχει ολοκληρώσει τη διαπραγµάτευση και για τα δικά της δάνεια µε το επιτόκιο να πέφτει από το 9% στο 5%. 

Γενικότερα πάντως, µε βάση την πρακτική που εφαρµόζεται µέχρι στιγµής από τις τράπεζες, δεν πρόκειται, προς το παρόν τουλάχιστον, για γενικευµένη πολιτική αναθεώρησης της επιτοκιακής πολιτικής. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda η πρωτοβουλία για την όποια επανεξέταση δεν προέρχεται από τις τράπεζες, αλλά θα πρέπει να ξεκινάει από τους ίδιους τους δανειοδοτούµενους και εν προκειµένω τους αγρότες ή τις οργανώσεις τους. Ωστόσο, απηχεί το πνεύµα των καιρών και το κλίµα αρνητικών επιτοκίων που επικρατεί διεθνώς. Σηµειωτέον ότι το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου γνωστότερο ως LIBOR κινείται εδώ και καιρό σε αρνητικό έδαφος, ενώ αυτό που αφορά δανεισµό µε ετήσια διάρκεια διαµορφώνεται αυτές τις µέρες στο 0,273%.

Με βάση τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι αγρότες οφείλουν να είναι ενήµεροι για τις εξελίξεις και εφόσον η δανειοληπτική τους θέση είναι καθαρή και αξιόπιστη να προκαλούν την επαναδιαπραγµάτευση των όρων δανεισµού τους.    

Η ανακοίνωση του Α.Σ. Αγρινίου

Ολοκληρωµένη υποστήριξη από την Ένωση Αγρινίου για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων. Σε συνέχεια της διαπραγµάτευσης για τη µείωση επιτοκίων και στην προσπάθεια εξεύρεσης ολοκληρωµένης λύσης για τους παραγωγούς ΑΠΕ, ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών σταθµών, ο Α. Σ. Ένωση Αγρινίου, µετά την επιτυχή κατάληξη της συνεννόησης µε την Τράπεζα Πειραιώς, γνωστοποιεί ότι επετεύχθη συµφωνία και µε την Πειραιώς Leasing, ώστε να τύχουν της ίδιας ευνοϊκής µεταχείρισης και οι παραγωγοί της εν λόγω κατηγορίας. Συνεπώς, καλούνται και όσοι παραγωγοί κάτοχοι φ/β σταθµών βρίσκονται στο καθεστώς Leasing, να προσέλθουν στα κεντρικά µας γραφεία και στο αρµόδιο Τµήµα Φωτοβολταϊκών, στην οδό Παπαϊωάννου 23 στο Αγρίνιο, προκειµένου να υποβάλουν τη σχετική αίτηση.

Μέχρι το Γενάρη η σύναψη συµβάσεων µε ΕΤαΕ

Σε δρόµο µπαίνει εν τω µεταξύ, η σύσταση του Ταµείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, µέσω του οποίου οι δικαιούχοι των µέτρων όπως τα Σχέδια Βελτίωσης αλλά και αγρότες εκτός προγράµµατος θα µπορούν να χρηµατοδοτήσουν τις επενδύσεις τους µέσω δανεισµού µε ευνοϊκά επιτόκια και µεγαλύτερες περιόδους αποπληρωµής, µετά τη συγκρότηση της Επενδυτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), που θα «τρέξει» το εν λόγω Ταµείο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης υπέγραψε τη σχετική απόφαση, ώστε µέχρι τον Ιανουάριο να έχει ολοκληρωθεί η σύναψη συµβάσεων του ΕΤαΕ µε τα τραπεζικά ιδρύµατα που θα επιλεγούν, τα οποία µε τη σειρά τους θα χορηγούν

τις χρηµατοδοτήσεις. Υπενθυµίζεται πως το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεισφέρει στο εργαλείο αυτό 80 εκατ. ευρώ ως παροχή εγγυήσεων για κάλυψη νέων δανείων από 10.000 έως και 5.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, η γενική γραµµατεία µε τις διαχειριστικές αρχές, συναντήθηκε την περασµένη Πέµπτη µε την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και εκπροσώπους των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων της χώρας, σχετικά µε την ενσωµάτωση αλλαγών στο θεσµικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης και της Μεταποίησης, ώστε  να πραγµατοποιούνται απρόσκοπτα οι χρηµατοδοτήσεις.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία