BACK TO
TOP
Τράπεζες

Καθυστερήσεις Κάρτας του Αγρότη φέρνουν εργαλεία ρευστότητας

Μόνο στρωµένος δεν δείχνει ο δρόµος για άνοιγµα των αιτήσεων ΟΣ∆Ε 2024 εντός του Μαρτίου, µε το σενάριο των καθυστερήσεων να έχει φυσικά αντίκτυπο και στην ταχύτητα φόρτισης της Κάρτας του Αγρότη, σε µια κατάσταση που περιορίζει έτι περαιτέρω τη ρευστότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων ενόψει και των εαρινών σπορών και φροντίδων.

kathisterisi-karta-agroti

Πέτρος Γκόγκος

3608
6

Οι καθυστερήσεις με την Κάρτα του Αγρότη φέρνουν νέα εργαλεία παροχής ρευστότητας στο προσκήνιο 

Σε αυτό το περιβάλλον, φαίνεται να κερδίζουν την εµπιστοσύνη παραγωγών ανανεωµένες λύσεις χρηµατοδότησης των σπορών.

Πάντως οι περιορισµοί, ειδικά για τις εκδόσεις νέων Καρτών Αγρότη, δεν άπτονται αποκλειστικά των καθυστερήσεων που παίζονται µε το ΟΣ∆Ε τα τελευταία χρόνια, αφού και το νέο πλαίσιο της ΚΑΠ δεν προσφέρεται από τη µεταρρύθµισή της και έπειτα, για αντίστοιχες ενέσεις ρευστότητας µε εκείνες της προηγούµενης περιόδου, όταν η Κάρτα φόρτιζε και µε το πρασίνισµα.

Με δεδοµένη άλλωστε και την αργοπορία γύρω από τα eco-schemes, των οποίων τα ποσά ενίσχυσης για το έτος 2023 δεν έχουν κλειδώσει ακόµα και όσο η πληρωµή τους αναβάλλεται για την περίοδο του Πάσχα, καµία από τις τράπεζες που παρέχουν το εργαλείο της Κάρτας του Αγρότη δεν φαίνεται πρόθυµη να ρισκάρει µια ενσωµάτωση του πριµ στα όρια της κάρτας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πηγές από τον τραπεζικό κόσµο αναφέρουν στην Agrenda ότι αναπτύσσονται νέες λύσεις που θα µπορούσαν να κουµπώσουν καλύτερα στις ανάγκες ρευστότητας των εκµεταλλεύσεων, παρέχοντας ενίοτε υψηλότερα περιθώρια δανεισµού µε αντίστοιχο κόστος χρήµατος µε εκείνο που έχει η Κάρτα.

Με άλλα λόγια, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι δεν θα πιέσουν καταστάσεις ούτε θα βιαστούν µε τις Κάρτες έως ότου ο µηχανισµός του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι έτοιµος να δροµολογήσει τις διαδικασίες για τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε της νέας χρονιάς, κάτι το οποίο επιτρέπουν και τα υφιστάµενα εργαλεία χρηµατοδότησης και ρευστότητας που αναπτύχθηκαν προσφάτως.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα προγράµµατα Αγροκίνηση και Α∆Α, τα οποία διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς.

  • Αγροκίνηση. Το νέο προϊόν της Τράπεζας Πειραιώς αφορά χρηµατοδότηση, για ενίσχυση της ρευστότητας και για κάλυψη αναγκών µονιµότερου χαρακτήρα, όπως αγορά εισροών για αποθεµατοποίηση, έκτακτες επισκευές εγκαταστάσεων κ.λπ., µε δυνατότητα αποπληρωµής σε βάθος πενταετίας.
  • Ανοικτό ∆άνειο Αγροτών. Καλύπτει ετήσιες ανάγκες της αγροτικής εκµετάλλευσης (αγροτικά εφόδια, εργόσηµα, κόστος θέρµανσης, εντοµοστεγή δίχτυα κ.λπ.). Το πιστοδοτικό όριο συνδέεται µε το είδος της καλλιέργειας και το µέγεθος της αγροτικής εκµετάλλευσης, µε στόχο την ολοκληρωµένη χρηµατοδότηση των παραγωγικών δαπανών.


Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

01-03-2024 14:39Κουμεντακος

Μετά τα σπίτια τώρα θα πάρουν σειρά τα χοραφια και αφού μας τα πάρουν και αυτά σειρά θα πάρουμε εμείς.Γαμω τα λεφτά τους δεν χορταίνουν με τίποτα.Μα είναι άνθρωποι ή τι διάβολοι είναι.

Απάντηση

01-03-2024 13:36Γιωργος

Ξερω ανθρωπους γυρω μου που πεφτει μεσα στο σπιτι τους πεινα κατοχικη-οπως και στο δικο μου σπιτι-χρωστανε στον εφκα-χρωστανε στον ελγα-χρωστανε τα τελη κυκλοφοριας τα οποια εληξαν χθες-χρωστανε στον γεωπονο-χρωστανε καυσιμα-χρωστανε παντου, η κυβερνηση χρωσταει αποζημιωσεις και δεν τις δινει και παρ'ολα αυτα ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΚΟΨΟΧΕΡΗΔΕΣ.ΤΕΤΟΙΟΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΛΥΠΗΣΗ.ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ......ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση

01-03-2024 10:58Takis

Συνεργάτες αγροτών , τράπεζες τοκογλύφοι, γεωπόνοι μαυραγορίτες, έμποροι ληστές, θα προκοψουμε.

Απάντηση

01-03-2024 10:18ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Έτσι εξηγούνται όλα. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τα τελευταία χρόνια. Η καινούρια ΚΑΠ. Οι διαρροές από Βρυξέλες για ευνοικους δανεισμους,με κατάργηση των επιδοτήσεων. Άρθρα με τίτλο:"Και εάν καταργηθούν Οι επιδοτησεις;" (Μπορείτε να βρείτε ποιος είναι ο δημοσιογράφος-παπαγαλάκι) Φιλοσοφικές αναζητήσεις δημοσιογραφου-παπαγαλακι του τύπου:"Και τι τα θέλουν τόσο μεγάλα τρακτερ,για έναν κλήρο 50-100 στρεμματων;" Όλα αυτά στο όνομα της ελεύθερης οικονομίας.Δυο ωραίες λέξεις που στα χέρια ατσαλακωτων χαρτογιακαδων μοιάζουν με βρισιά. Κάποτε η Ευρώπη ανήκε στους πολίτες.Τωρα,δυστυχώς,βλέπω ότι ανήκει σε ένα γενικό διευθυντηριο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Απάντηση

01-03-2024 09:50Argiro

ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΒΛΈΠΩ ΟΤΙ ΣΑΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΙΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΦΑΝΕΣ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΛΈΠΟΥΜΕ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΗΓΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙΙ ΧΡΕΩΘΗΤΕ .ΜΑ ΤΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ ΗΜΑΣΤΕ ΜΑΣ ΔΊΝΟΥΝ ΛΎΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΕΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΆ, ΝΑ ΧΆΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΙ ΜΕΓΑΛΟΕΤΕΡΙΩΝ ΜΑ ΤΟΣΟ ΧΑΖΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ;;;;;;;;;;

Απάντηση

01-03-2024 08:45Έλλην

Όλα για να σπρώξετε τον αγρότη στα δάνεια όπως το μήνυμα που μου ήρθε να πάρω ως 25 χιλιάδες για να καλλιεργήσω προτιμο να τα πουλήσω όλα και να πάω εργάτης για 30 ευρώ πάρα να μπλέξω με αυτούς και τα δάνεια τους

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία