BACK TO
TOP
Πληρωμές

Καμιά πρόοδος με παλιές υποχρεώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, χάος στα eco-schemes

Μαζί με τον κουρνιαχτό που σήκωσε η απομάκρυνση Σημανδράκου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, «κάθισε», καθώς φαίνεται και η παραγωγή έργου στον Οργανισμό, πράγμα το οποίο θέτει επ’ αμφιβόλω πολλές από τις εξαγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, κυρίως σε ότι αφορά στις πληρωμές κοινοτικών ενισχύσεων.

opekepe-dhlwseis-eco-schemes2

Γιάννης Πανάγος

7476
39

Τον ύπνο του δικαίου  διάγει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καμιά πρόοδος με τις παλιές υποχρεώσεις, χάος στα eco-schemes, αργά οι νέες δηλώσεις 

Έτσι, παρά τον σχεδιασμό για επιστροφή στην κανονικότητα με άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ουδείς εκ των ιθυνόντων είναι σε θέση να διαβεβαιώσει σήμερα ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό θα τηρηθεί. Κι όπως είναι φυσικό, κάθε μέρα καθυστέρησης για τις νέες δηλώσεις, θέτει εκτός λειτουργίας και την Κάρτα Αγρότη, η πίστωση της οποίας συναρτάται με τις απαιτήσεις κοινοτικών ενισχύσεων της τρέχουσας παραγωγικής χρονιάς.

‘Ηδη από πολλές πλευρές γίνεται λόγος για παράταση της προθεσμίας που έχει ορισθεί -λήγει την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου- και συνδέεται με τη δυνατότητα να παραμένει ανοικτή (άνοιξε 15 Φεβρουαρίου) η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεδομένων του ΟΣΔΕ για την υποβολή αιτήσεων, τυχόν διορθώσεων και ειδικότερα την τεκμηρίωση eco-schemes στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023, δηλαδή δηλώσεων της προηγούμενης χρονιάς. Η νέα προθεσμία που ακούγεται είναι η 8η Μαρτίου. Μόνο αυτό σημαίνει ότι μετακινείται χρονικά, δηλαδή πηγαίνε ξανά πίσω, όλο το χρονοδιάγραμμα για ένα μεγάλο μέρος των λειτουργιών του ΟΠΕΚΕΠΕ γύρω από το ΟΣΔΕ που ακολουθούν, με πρώτη βέβαια την έναρξη υποβολής των ΕΑΤ 2024.

Ξεφυλλίστε το φύλλο 954 της Agrenda

Οι εξελίξεις ενισχύουν τη θέση εκείνων που υποστήριζαν από την αρχή, ότι το μοίρασμα της «τεχνικής βοήθειας» του Οργανισμού σε δύο εταιρείες… πληροφορικής (μέχρι πρότινος άσπονδους ανταγωνιστές), κατά βάση για λόγους «πολιτικών ισορροπιών», δύσκολα θα δικαιώσει αυτούς που προέβησαν στη συγκεκριμένη επιλογή. Πίσω από τη «λυκοφιλία» που έχει προκύψει εξ ανάγκης, κρύβεται, υποστηρίζουν, οι γνώστες των καταστάσεων στα ενδότερα της Δομοκού, μια σαφής έλλειψη διάθεσης για συνεννόηση, που εξελίσσεται κάθε τόσο σε μάχη χαρακωμάτων, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν πάλι αισθητά, όταν πλησιάσει η ώρα του νέου κύκλου πληρωμών.

Όπως αναγνωρίζεται συχνά στις επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών, το επόμενο δίμηνο και το αργότερο μέχρι το Πάσχα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλείται να επεξεργασθεί έναν σημαντικό όγκο στοιχείων που δεν έχει καταφέρει να διαχειρισθεί στη διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς και συνδέονται με τη δυνατότητά του να προχωρήσει σε πιστώσεις, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 750 εκατ. ευρώ. Είναι οι γνωστές εκκρεμότητας που τείνουν να λυγίσουν οικονομικά δεκάδες χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε μια χρονική συγκυρία που δεν είναι και η πλέον ευνοϊκή για τους ασκούντες δραστηριότητα στον αγροτικό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, στις εκκρεμότητες που υφίστανται αυτό τον καιρό συμπεριλαμβάνονται, βάσει επίσημων ανακοινώσεων:

 • Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
 • Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα γίνει πριν από το Πάσχα
 • Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.
 • Άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.
 • Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έως το Πάσχα- 425 εκατ. ευρώ.
 • Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
 • Πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα:

 • Δεσμευμένα ΑΦΜ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ με βάση την αιτία δέσμευση τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεται άμεσα επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020 - 2023).

Στόχος του Οργανισμού και της νέας διοίκησης είναι όσοι νόμιμα το δικαιούνται να τους καταβληθούν τα χρήματα που δικαιούνται και οι υπόλοιποι να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση.

Επίσης, έχει δοθεί άμεση εντολή, όσοι δικαιούχοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κι έχουν δικαιωθεί να πληρωθούν άμεσα.

 • Οικολογικά Σχήματα

Οι μέχρι σήμερα εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται περίπου σε 370.000 και το ποσό της ενίσχυσης σε 425.000.000€.

Έως 15/2/2024 αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα, αφού έχει προηγηθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα μειώνει τα δικαιολογητικά για την ενεργοποίησή τους, προκειμένου οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους και με την δυνατότητα υποβολής τυχών νέων αιτήσεων. Στην συνέχεια ο Οργανισμός θα προβεί

σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και υπολογίζεται η πληρωμή του παραπάνω ποσού πριν το Πάσχα.

 • Διόρθωση Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023

Διορθώνουμε τα διοικητικά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης θητείας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γίνεται δεκτό το αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή, που αναμένεται κι αυτή να γίνει πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88.000.000€.

Το άνοιγμα της αίτηση θα γίνει ταυτόχρονα με αυτήν των Οικολογικών Σχημάτων.

 • Πληρωμή Συνδεδεμένων ενισχύσεων

Η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου και το ποσό ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ

 • Άνοιγμα ΕΑΕ 2024

Επιστρέφουμε στην κανονικότητα και λειτουργούμε με διαφάνεια.

Σχεδιάζεται το άνοιγμα της αίτηση ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο προκειμένου ο Οργανισμός να κάνει έγκαιρα ελέγχους και έγκυρες πληρωμές, αξιοποιώντας σωστά και το τελευταίο ευρώ.

 • Εκκαθάριση Αιτήσεων Παλαιότερων Ετών

Ο Οργανισμός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες με την ανάδοχο εταιρεία προκειμένου να διορθωθούν και να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014 – 2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για την μεταβατική περίοδο 2020 – 2022.

Ποσά και ημερομηνίες θα είμαστε σε θέση να δώσουμε σύντομα.

Σχόλια (39)
Προσθήκη σχολίου

29-02-2024 19:33Κατερινα

Βασικη καθολου χρηματα ,απο οπεκεπε λενε δεν ξερουμε,οικολογικα μαλλον τιποτε συνδεδεμενες τιποτε.ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ .ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΛΕΟΝ .ΑΥΡΙΟ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ.ΕΙΣΤΕ Η ΝΤΡΟΠΗ .ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ.ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ.ΕΚΕΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ.

Απάντηση

29-02-2024 12:14agrotis87

Τόσα χρόνια πληρωνόταν η συνδεδεμένη απο το βαμβάκι πριν της 25 Μαρτίου τώρα τι έγινε?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

29-02-2024 07:24Γιωργος

Ξεχασαμε Τον Θεο και τωρα πληρωνουμε.πεταξαμε Τον Χριστο απο τη ζωη μας,βαλαμε τα διαβολοκαρναβαλια και την καθε διαβολοκαλοπεραση και ανηθικοτητα και τωρα ολοι μας κλαιγομαστε για τις αποζημιωσεις και για τις ζημιες καταστροφες.ειμαστε αξιοι της μοιρας μας.ο μητσοσκατακης μας βλεπει και γελαει ο αφορισμενος.ευχαριστιεται ο δαιμονισμενος με την κατασταση που εχει προκαλεσει,οπως τον εχουν διαταξει.η Νεμεσις ειναι νομοτελεια για ολους μας.η μονη μας ενοια το survivor η μυκονος το πηδημα και πως να γκομενισουμε.σαπισαμε!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

28-02-2024 20:25Γιωργος

Ειναι τελειως καμμενος στον εγκεφαλο ο χρυσος.αν του δωσεις να βαλει στα ποδια αντι για πουδρα,αλευρι ΔΕΝ προκειται να καταλαβει την διαφορα.δεν τον φωναζουν τυχαια μιστερ μπιν.τωρα που θα διαβαζουν οι ρουφιανοι του,τα σχολια του κοσμου,τι λενε γι'αυτον,θα εχει σκυλιασει απο τα νευρα του.ειναι εγωπαθης και ναρκισσος.ειναι ολη η οικογενεια προβληματικη.η μαμα δώρα,ειναι ο χειροτερος σκατοχαρακτηρας που υπαρχει.σκετη κοπρια,εμετος,βοθρος,σαπιλα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-02-2024 20:18Γιωργος

Ειναι τελειως γελοιος ο αναπηρος στο μυαλο.του δινουν κανονικα ρολο σε φυλλαδια και τον διαβαζει.ειναι ηθοποιος και εδω και 5 χρονια κανει τον πρωθυπουργο.του δινουν εντολες,τι θα πει,ποτε θα το πει,πως θα το πει.πως να περπαταει.ποτε να ξυριστει,πότε να μην ξυριστει για να εχει γενια να το παιζει θλιμμενος,ποσες μοιρες δεξια να στριψει το κεφαλι,ποσες μοιρες αριστερα.ποσο χαμηλα να γερνει το κεφαλι και να το παιζει καταβεβλημενος στεναχωρημενος.ειναι κανονικος ηθοποιος στην κυριολεξια με κανονικο σεναριο,σκηνοθετη (τους εβραιους σιωνιστες μασονους καμπαλιστες εωσφοριστες) και κλακαδορους.αν τον αφησουν μονο του να πει εναν λογο ή να σχολιασει κατι, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΤΟΣ.φανταστειτε λοιπον ποσο μυαλο εχουν αυτοι που τον ψηφισαν που τον εχουν και για αρχηγο τους.αν αυτος ειναι αρχηγος σκεφτειτε ολοι οι απο κατω τι ειναι.μιλαμε για χαμος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση

28-02-2024 19:05Φτανει πια.

Δεν τον νοιαζει τιποτα τον μ@λ€κ? που μας κυβερναει.δεν τον νοιαζει τιποτα τον αναπηρο στο μυαλο.το μονο που τον νοιαζει και τον καιει,ειναι να κανει αυτο που τον διεταξαν οι επικοινωνιολογοι του να κανει,να κοιταει προς τα που ειναι η καμερα και να γελαει σαν πανηλιθιος.ειναι κομπλεξικος.εχει ψυχολογικα προβληματα.ειναι βαρεμενος.δεν τον ενδιαφερει τιποτα,μα τιποτα ομως.ειναι παντελως αναισθητος και γαιδουρι,μουλαρι.νοιαζεται μονο,να υπηρετει ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΑΘΟΣ ΛΥΣΣΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΩΝ ΣΤΟΩΝ.ΣΤΑ @ΡΧΙΔΙ# ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ.ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΣ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (7)

28-02-2024 17:34Γιωργος

Δικη μας η ευθυνη για οσα συμβαινουν.εγιναν τοσα στη χωρα μας τα προηγουμενα χρονια και τελικα περισυ στις εκλογες πηγανε και ψηφισαν τον μητσοτακη.ο κοσμος δεν ειναι καθολου καλα στο μυαλο.εχουν κανει χρυσες δουλειες τα εμβολια,εχουν αποβλακωσει τον κοσμο.κανεις δεν μιλαει,κανεις δεν αντιδραει.οι περισσοτεροι περπατανε σαν αποχαυνωμενοι,σαν υπνωτισμενοι.δεν παιρνουν χαμπαρι τι γινεται γυρω τους,αν εχει παρει φωτια το συμπαν,αν ψηφιζονται νομοι διαστροφης,αν ηδη πεφτουμε στον γκρεμο,ουτε που νιωθουμε καν τιποτα.και αν πεις και κατι σε καποιον σου απανταει με μια διαολεμενη απαθεια "και τι με απασχολει εμενα".του εχει μπει το αγγουρι στον κωλο,του εχει βγει στο λαιμο και δεν αγροικαει τιποτα απολυτως.μιλαμε εχουμε γινει ζομπι, φυτά.

Απάντηση

28-02-2024 14:36Sakis

Εμεις ξεραμε ειχαμε ενημερωθει απο εσας οτι φευγωντας ο προεδρος του Οπεκεπε θα ερχοταν νοικοκυρεμα και επισπευση των πληρωμων.Τι εγινε παλι λαι παμε απο το κακο στο χειροτερο?Α ξερουμε πλεον η κατσικα του γειτονα.

Απάντηση

28-02-2024 12:07Βασίλης

Το υπόλοιπο υπομετρου 6.3 που είναι ρε .. δίνεται προτεραιότητα στους μεγάλους ουστ δώστε τα λεφτά ρε

Απάντηση

28-02-2024 12:05Βασίλης

Το υπομετρο 6,3 που είναι χρειαζόμαστε τα λεφτά έπρεπε είδη να τα έχουμε πάρει... δίνεται προτεραιότητα στους μεγάλους και σε μας τους πεθαμένους παίζεται λαμόγια ....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα