Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Δύο εβδομάδες πίσω το πριμ βοοτρόφων, σπάνε τα τηλέφωνα για ενιαία

Δύο εβδομάδες αργότερα φαίνεται να πηγαίνει η συνδεδεμένη ενίσχυση (ποιοτικό πριμ) για τα βοοειδή, ανεβάζοντας στα ύψη την αγανάκτηση των παραγωγών του κλάδου, μιας και η κρατούσα τα τελευταία χρόνια διαδικασία προέβλεπε ταυτόχρονη καταβολή των πριμ ζωικής παραγωγής, δηλαδή μαζί με την αντίστοιχη των αιγοπροβάτων που πληρώθηκε πριν το Πάσχα.

cotton_2693

Γιάννης Πανάγος

54
8

Η τελευταία ενημέρωση λέει, ότι οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζονται εντατικά για την πίστωση των λογαριασμών των βοοτρόφων πριν από τις 15 Μαίου, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο επέρχεται αυτή η καθυστέρηση. Την ίδια στιγμή, μεταξύ των συντελεστών του κλάδου πληθαίνουν οι διαδόσεις ότι η δική τους πριμοδότηση καθυστερεί για να καλυφθεί η πρόσθετη δαπάνη έκτακτής ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων ως αναπλήρωση του εισοδήματος για τα αρνιά του Πάσχα που πούλησαν φθηνά.

Το μηχανογραφικό σύστημα πάντως, σύμφωνα με τα κατά τόπους υποκαταστήματα του Οργανισμού Πληρωμών, δεν έχει ακόμα ανοίξει για να φαίνεται πόσα έχει λαμβάνειν κάθε δικαιούχος βοοτρόφος, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα όσον αφορά τους ελέγχους, παρά το ότι έκλεισαν λίγο βιαστικά λόγω της έκτακτης κατάστασης με την πανδημία.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι στο μηχανογραφικό σύστηµα του Οργανισµού Πληρωµών ακόµα η φόρτωση των στοιχείων για την πληρωμή των παραγωγών µπορεί να γίνει και εν µία νυκτί, όποτε αυτό αποφασιστεί. Κάτι το οποίο εντείνει τις ήδη έντονες και σίγουρα όχι άδικες αντιδράσεις των βοοτρόφων, των οποίων η συνδεδεμένη πρώτη φορά δεν πληρώθηκε µαζί µε αυτή των συναδέρφων τους µε αιγοπρόβατα.

Σημειωτέον ότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί η σχετική απόφαση, με υπογραφή Μάκη Βορίδη, για το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από πέρυσι, που κυμάνθηκε στα 171 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο και αφορούσε 8.000 δικαιούχους. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2019 ανέρχεται στα 35,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τώρα τις υπόλοιπες συνδεδεμένες, που έχουν μείνει απλήρωτες, το ρύζι, τα συµπύρηνα ροδάκινα και τα ειδικά δικαιώματα της κτηνοτροφίας, αυτά πρέπει να αναμένονται κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τα βοοειδή. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, τότε θα γίνει μια επόμενη πληρωμή το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου.

Εν τω μεταξύ σπάνε τα τηλέφωνα της Agrenda και του Agronews, αγρότες απ’ όλη τη χώρα που ρωτούν τι θα γίνει τελικά με την πρόωρη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, όπως έχουν ζητήσει οι ίδιοι οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Επίτροπο και τους άλλους αξιωματούχους των Βρυξελλών. Τη σχετική βούληση επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός, αναφερόμενος σε ειδική μέριμνα που θα πρέπει να υπάρξει λόγω της πανδημίας, αναφέρεται σε μια σειρά από διευκολύνσεις «συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας έγκαιρης καταβολής των προγραμματισμένων πληρωμών, τη δυνατότητα καταβολής υψηλότερων ποσοστών προκαταβολής πληρωμών σε σχέση με αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί».

Ταχύτερη και μεγάλη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και ευελιξία στην διαχείριση των διαρθρωτικών προγραμμάτων, δείχνει η ανακοίνωση Βορίδη με αφορμή κοινή δήλωση των 27 υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την ανάγκη να ληφθούν άμεσα και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Στην ανακοίνωση Βορίδη υπάρχει πάντως μια συγκρατημένη φρασεολογία αναφορικά με το τι δυνατότητες παρέχονται μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλλες αλλά και τι περαιτέρω κινήσεις μπορούν να γίνουν από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή συνέχεια της αγροτικής παραγωγής. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ του Agronews) πολύ λίγο αφορά στην Ελλάδα, τα περιθώρια ανακατανομής κονδυλίων στο ΠΑΑ είναι ελάχιστα και οδηγούν σε κανιβαλισμό μεταξύ των προγραμμάτων και σε επίπεδο ευνοϊκών χρηματοδοτήσεων (δάνεια) η συζήτηση δεν έχει ακόμα ανοίξει. Επομένως, το μόνο αξιόλογο μέτρο αυτή τη στιγμή θα ήταν η προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων, ακόμα και άνω του 70% εντός του Μαϊου. Δεν πρόκειται για καινούργια λεφτά, συνιστά ωστόσο μια διαδικασία ενίσχυσης της ρευστότητας σε δύσκολες εποχές. 

Η ανακοίνωση Βορίδη έχει ως ακολούθως:
Την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον αγροτοδιατροφικό τομέα επισημαίνουν σε Κοινή τους Δήλωση οι Υπουργοί Γεωργίας των 27 Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των οποίων και η χώρα μας διά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Στην Κοινή αυτή Δήλωση επισημαίνεται η ύψιστη προτεραιότητα που έχει δοθεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας όλων των Ευρωπαίων πολιτών και η ανάγκη να συνεργαστούν από κοινού όλα τα Κράτη Μέλη στην κατεύθυνση που ορίζει το πνεύμα Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Παράλληλα, εξαίρεται ο ζωτικής σημασίας ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι αγρότες και ο ευρύτερος αγροτοδιατροφικός τομέας στη διατήρηση της διατροφικής ασφάλειας και της επισιτιστικής επάρκειας κατά τη διάρκεια της κρίσης και υπογραμμίζεται η ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δοθεί στη συγκρότηση ενός ουσιώδους πλαισίου μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η ανάγκη ενίσχυσής της στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα προτείνουν:

  • Την εφαρμογή μέτρων βάσει του κανονισμού για την Kοινή Oργάνωση της Αγοράς (ΚΟΑ) που προβλέπεται στην ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένων ιδίως μέτρων για ιδιωτική αποθεματοποίηση, προκειμένου να στηριχθούν οι τομείς στους οποίους έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διαταραχές και οι οποίοι έχουν υποστεί επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων τους, καθώς και στοχευμένα μέτρα έκτακτης ενίσχυσης για τους αγρότες των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα άρθρα 219 και 221 του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς.
  • Τη συνεχή και στενή παρακολούθηση όλων των τομέων κατά την προσεχή περίοδο, επιδεικνύοντας την κατάλληλη ετοιμότητα για τη λήψη περαιτέρω μέτρων στο πλαίσιο της ΚΟΑ εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
  • Την άμεση παροχή περαιτέρω ευελιξίας στα Κράτη Μέλη σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των δύο πυλώνων της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας έγκαιρης καταβολής των προγραμματισμένων πληρωμών, τη δυνατότητα καταβολής υψηλότερων ποσοστών προκαταβολής πληρωμών σε σχέση με αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί, την ενεργοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που περιλαμβάνονται στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και την εφαρμογή επιτόπιων και διοικητικών ελέγχων, χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου.
  • Μια συνεχιζόμενη, ισχυρή και συντονισμένη ευρωπαϊκή ανταπόκριση που θα καταδεικνύει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες τον ζωτικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Ευρωπαίοι αγρότες και ο ευρύτερος αγροτοδιατροφικός τομέας ως απάντηση στην άμβλυνση των επιπτώσεων της νόσου (COVID-19), καθώς και την ισχύ της ΚΑΠ στη στήριξη της επισιτιστικής ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών τόσο σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όσο και στο μέλλον.
  • Την ανάδειξη της ετοιμότητας των Ευρωπαϊκών αγροτικών εκμεταλλεύσεων να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκαλεί η πανδημία καθώς και άλλες σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος και της απώλειας της βιοποικιλότητας.
Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

30-04-2020 14:31Δημητριος

Μας γερασατε στα 30 μας αλητες!!!φτανει....

Απάντηση

30-04-2020 13:27Παναγιώτης

Μπουτάρη κερνά καμιά μπύρα γιατί δεν μας βλέπω καλά

Απάντηση

30-04-2020 10:19Γιώργος

Προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης πριν της 15/10/2020 είναι σχεδόν αδύνατη. Το νέο οικονομικό έτος της ΕΕ αρχίζει στις 16/10/20. Στο τρέχον οικονομικό έτος δεν υπάρχουν περιθώρια. Καλύτερα να μην γράφουν τέτοιες ανακρίβειες οι συντάκτες γιατί δίνουν ψεύτικες ελπίδες.

Απάντηση

29-04-2020 19:40Ηλίας

Πάλι από την κοιλιά σου τα βγάζεις τα νέα κυρ Πανάγο;;; Καταρχάς αυτό που συνυπογραψε ο Βορίδης είναι κοινό ανακοινωθέν των 27 υπουργών με προτάσεις, και δεν είναι απόφαση της ΕΕ. Επιπλέον σπάνε τα τηλέφωνα όπως λες γιατί τους έλεγες ότι θα πάρουν ενιαία ενίσχυση μέσα στο Μάιο και ότι το ήξερες από έγκυρες πηγές. Στο μεταξύ η ΕΑΕ 2020 πήρε παράταση μέχρι 15/6 οπότε μιλά με τις έγκυρες πηγές σου να σου πουν άλλη ημερομηνία πληρωμών προκαταβολής ενιαίας

Απάντηση

29-04-2020 17:10Γιαννης

Λαμόγια πολιτικοί μας παίζεται όπως θέλετε..θα πάρετε τα @@@@ του λαού την επόμενη τετραετία...δεν θα περάσει αυτό.ετσι Βορίδη...

Απάντηση

29-04-2020 15:44ΝΤΕΡΒΕΝΗ

Ντροπή Σας από μας πάτε να φάτε απατεώνες

Απάντηση

29-04-2020 12:19Παρλογλου Μιχαήλ

Αλήτες είστε.. Τα λεφτά μας ρε,τα λεφτά μας δώστε μας..Κομπίνα σίγουρα υπάρχει από πίσω . Έτοιμα χρήματα για πιο λόγο δεν τα δίνετε; Ανίκανοι δεν είστε.. Λαμογια είστε..

Απάντηση

29-04-2020 12:05Γιαννης

Άχρηστοι

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία