BACK TO
TOP
Θεσμικά

Νωρίτερα οι πληρωμές και μεγαλύτερες προκαταβολές

Ταχύτερη και μεγάλη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και ευελιξία στην διαχείριση των διαρθρωτικών προγραμμάτων, δείχνει η ανακοίνωση Βορίδη με αφορμή κοινή δήλωση των 27 υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την ανάγκη να ληφθούν άμεσα και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

mv_protaseis_eu_foto

14
10

Στην ανακοίνωση Βορίδη υπάρχει πάντως μια συγκρατημένη φρασεολογία αναφορικά με το τι δυνατότητες παρέχονται μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλλες αλλά και τι περαιτέρω κινήσεις μπορούν να γίνουν από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή συνέχεια της αγροτικής παραγωγής. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ του Agronews) πολύ λίγο αφορά στην Ελλάδα, τα περιθώρια ανακατανομής κονδυλίων στο ΠΑΑ είναι ελάχιστα και οδηγούν σε κανιβαλισμό μεταξύ των προγραμμάτων και σε επίπεδο ευνοϊκών χρηματοδοτήσεων (δάνεια) η συζήτηση δεν έχει ακόμα ανοίξει. Επομένως, το μόνο αξιόλογο μέτρο αυτή τη στιγμή θα ήταν η προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων, ακόμα και άνω του 70% εντός του Μαϊου. Δεν πρόκειται για καινούργια λεφτά, συνιστά ωστόσο μια διαδικασία ενίσχυσης της ρευστότητας σε δύσκολες εποχές. 

Η ανακοίνωση Βορίδη έχει ως ακολούθως:
Την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον αγροτοδιατροφικό τομέα επισημαίνουν σε Κοινή τους Δήλωση οι Υπουργοί Γεωργίας των 27 Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των οποίων και η χώρα μας διά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Στην Κοινή αυτή Δήλωση επισημαίνεται η ύψιστη προτεραιότητα που έχει δοθεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας όλων των Ευρωπαίων πολιτών και η ανάγκη να συνεργαστούν από κοινού όλα τα Κράτη Μέλη στην κατεύθυνση που ορίζει το πνεύμα Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Παράλληλα, εξαίρεται ο ζωτικής σημασίας ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι αγρότες και ο ευρύτερος αγροτοδιατροφικός τομέας στη διατήρηση της διατροφικής ασφάλειας και της επισιτιστικής επάρκειας κατά τη διάρκεια της κρίσης και υπογραμμίζεται η ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δοθεί στη συγκρότηση ενός ουσιώδους πλαισίου μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η ανάγκη ενίσχυσής της στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα προτείνουν:

  • Την εφαρμογή μέτρων βάσει του κανονισμού για την Kοινή Oργάνωση της Αγοράς (ΚΟΑ) που προβλέπεται στην ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένων ιδίως μέτρων για ιδιωτική αποθεματοποίηση, προκειμένου να στηριχθούν οι τομείς στους οποίους έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διαταραχές και οι οποίοι έχουν υποστεί επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων τους, καθώς και στοχευμένα μέτρα έκτακτης ενίσχυσης για τους αγρότες των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα άρθρα 219 και 221 του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς.
  • Τη συνεχή και στενή παρακολούθηση όλων των τομέων κατά την προσεχή περίοδο, επιδεικνύοντας την κατάλληλη ετοιμότητα για τη λήψη περαιτέρω μέτρων στο πλαίσιο της ΚΟΑ εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
  • Την άμεση παροχή περαιτέρω ευελιξίας στα Κράτη Μέλη σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των δύο πυλώνων της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας έγκαιρης καταβολής των προγραμματισμένων πληρωμών, τη δυνατότητα καταβολής υψηλότερων ποσοστών προκαταβολής πληρωμών σε σχέση με αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί, την ενεργοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που περιλαμβάνονται στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και την εφαρμογή επιτόπιων και διοικητικών ελέγχων, χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου.
  • Μια συνεχιζόμενη, ισχυρή και συντονισμένη ευρωπαϊκή ανταπόκριση που θα καταδεικνύει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες τον ζωτικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Ευρωπαίοι αγρότες και ο ευρύτερος αγροτοδιατροφικός τομέας ως απάντηση στην άμβλυνση των επιπτώσεων της νόσου (COVID-19), καθώς και την ισχύ της ΚΑΠ στη στήριξη της επισιτιστικής ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών τόσο σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όσο και στο μέλλον.
  • Την ανάδειξη της ετοιμότητας των Ευρωπαϊκών αγροτικών εκμεταλλεύσεων να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκαλεί η πανδημία καθώς και άλλες σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος και της απώλειας της βιοποικιλότητας.
Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

01-05-2020 13:19ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ, ΟΤΙ ΑΝ ΜΠΕΙ ΤΩΡΑ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ, ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΤΑ ΑΓΡΟΤΗ ΓΙΑ ΤΟ 2020, ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ Η ΤΡΑΠΕΖΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ. ΟΠΟΤΕ ΑΣ ΜΗΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΟΜΑΣΤΕ Κ ΕΛΕΓΞΤΕ Ο,ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΔΙΠΛΑ. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ, ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ

Απάντηση

30-04-2020 19:58Ανδρέας Παπανικολάου

Ώρα για αγροτικό κόμμα ελλαδος,,, όλοι εινε ψεύτες,,, προπαντός ο βοριδης, κε η ΝΔ,,,,,

Απάντηση

30-04-2020 13:54Blackyiannis

Τίποτα, θα τα πούμε στις εκλογές. ΟΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΑ.

Απάντηση

30-04-2020 01:59Άφραγκος

Στις εκλογές Βελοπουλο μόνο εκείνος μιλάει για τον πρωτογενή τομέα

Απάντηση

29-04-2020 14:04Μιχάλης

Θελετε να καταστρέψετε τον πρωτογενή τομέα και κύριος την φυτική παραγωγή ...Στις εκλογες θα τα πούμε ..

Απάντηση

29-04-2020 07:51Αγγελαινας δημητριος

Θα πάω ένα χρόνο στο Πακιστάν οικογενειακώς και θα επιστρέψουμε Ελλάδα ως λαθρομετανάστες για να πάρουμε κάρτα να βγάζουμε κάθε μήνα από ΑΤΜ το πεντακοσαρικο και για να μένουμε σε δωρεάν σπίτια με δωρεάν ίντερνετ.

Απάντηση

29-04-2020 06:36Μάνθος

Δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλουν την πρωτογενή παραγωγή.θα τα πούμε στις εκλογές.

Απάντηση

28-04-2020 23:39Αλεκος

Μπήκα στην αγροτιά με φορά το 2010 . Μετά από τόσα χρόνια κοροιδιας και ψέμα ψάχνω χώρα να πάω μετανάστης.

Απάντηση

28-04-2020 22:25Νέος αγρότης

χορτάσαμε από λόγια!!!!Είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης εμείς οι αγρότες. Περιμέναμε κάτι καλύτερο από αυτή την κυβέρνηση αλλά δυστυχώς μια από τα ίδια, Μέχρι και για το τελευταίο καφενείο που έχει δύο μπρίκια όλα κι όλα για εξοπλισμό, ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης και άτοκα δάνεια.Για τον αγρότη που ζουν όλοι οι κλάδοι από αυτόν, ΤΙΠΟΤΑ!!!!!

Απάντηση

28-04-2020 18:17Παυλος

Λόγια λόγια λογια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές