BACK TO
TOP
Πληρωμές

Σε εκκρεμότητα η πληρωμή Νιτρικών, έλεγχος για πίστωση Βιολογικών

Με τις µεγάλες βασικές πληρωµές για το έτος 2021 να έχουν κλείσει και το βάρος κατά κανόνα -όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή – να πέφτει στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε, τα νέα από το µέτωπο των πληρωµών δεν είναι πολλά.

6_pin_11

Ελένη Δούσκα

19
3

Μεµονωµένες πιστώσεις, µετά από διορθώσεις και ελέγχους γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήµατα, ενώ πριν το τέλος του µήνα αναµένεται και µία πιο «µαζική» πληρωµή, κυρίως µε υπόλοιπα από προγράµµατα της περσινής χρονιάς. Χρήµατα, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, θα δουν οι δικαιούχοι της 1ης πρόσκλησης για τα Νιτρικά, µε την πίστωση να αφορά ένα συνολικό ποσό 15 εκατ. ευρώ, αλλά και οι ενταγµένοι σε όλες τις δράσεις του Κοµφούζιο και της ζιζανιοκτονίας στους ορυζώνες. Στο πλάνο είναι και µία διορθωτική πληρωµή επί της βασικής, του πρασινίσµατος και για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας. 

Σε δεύτερη φάση, για τον Ιούνιο τοποθετείται η πληρωµή των υπόλοιπων συνδεδεµένων και ειδικότερα οι ενισχύσεις που αφορούν τους κτηνοτρόφους χωρίς γη για τα ειδικά δικαιώµατα (µε ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για βοοτροφικές εκµεταλλεύσεις και 550.000 ευρώ περίπου για αιγοπροβατοτρόφους). Μέσα στον ίδιο µήνα αναµένεται και η εξόφληση του 35% για τους παλιούς της 5ετίας και τους νέους της 3ετίας σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά και η πρώτη και δεύτερη πρόσκληση για τις σπάνιες φυλές.

Άλλωστε, σύµφωνα µε ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών, οι ενταγµένοι της 2ης πρόσκλησης της ∆ράσης 10.1.09 «∆ιατήρηση απειλούµενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» καλούνται να προσκοµίσουν για το έτος εφαρµογής 2021, στο πλαίσιο υποβολής των προβλεπόµενων παραστατικών ειδικών διατάξεων,  αντίγραφα των ενηµερωµένων χειρόγραφων µητρώων καταγραφής για όλες τις ενταγµένες εκµεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων και των χοιροειδών στις αρµόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ  µέχρι και τις 31 Μαΐου. Επισηµαίνεται ότι τα εν λόγω παραστατικά αποτελούν υποχρέωση για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιµότητας, ενώ µέχρι τις 30 Ιουνίου – βάσει της κοινοτικής νοµοθεσίας – θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο προβλεπόµενες πληρωµές εκκαθάρισης, περιλαµβανοµένων και των πληρωµών των ενστάσεων για το έτος αιτήσεων 2021.

Τέλος Ιουνίου υπόλοιπα ειδικής βάµβακος µαζί µε τελευταίες εκκρεµότητες ενιαίας

Περί το τέλος Ιουνίου αναµένεται να κλείσει τις εκκρεµότητες έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος, αλλά και τα υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης. Το µεγαλύτερο ποσοστό όσων παραγωγών δεν πληρώθηκαν την ειδική ενίσχυση 2021 για το βαµβάκι αφορά αγρότες που είχαν ζηµιές από κακοκαιρίες, κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας. Σύµφωνα µάλιστα µε στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Θεσσαλία στο πλαίσιο δυο πληρωµών, δόθηκαν συνολικά 53,1 εκατ. ευρώ για την ειδική βάµβακος του 2021. Εκτός έχουν µείνει έως σήµερα 727 άτοµα, που αντιστοιχούν σε ένα 5% των αιτούντων συνολικά.

Τα παραπάνω επισηµαίνει µε έγγραφό του ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ∆ηµήτρης Μελάς, που διαβιβάστηκε µαζί µε απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή του ΜέΡΑ25 Γιώργου Λογιάδη.

Σηµειωτέον, σε σχέση µε τις πληρωµές της ειδικής ενίσχυσης στο βαµβάκι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις αρχές Μαΐου αναφέρει ότι «κατά την προγραµµατισµένη πληρωµή του Απριλίου στις 20 Απριλίου καταβλήθηκε συµπληρωµατική πληρωµή για το καθεστώς ειδικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια βαµβακιού ύψους 5.254.204,33 ευρώ σε 1.184 δικαιούχους».

Ως 4 Ιουνίου αιτήσεις για ενίσχυση σε λεβάντα, ελιές και καπνό

Μέχρι τη Δευτέρα 4 Ιουνίου έχουν περιθώριο οι αγρότες να υποβάλλουν την αίτησή τους για άμεση επιχορήγηση στους τομείς της καλλιέργειας λεβάντας, της παραγωγής ξηρών σύκων, της επιτραπέζιας ελιάς πλην Καλαμών και του κωδικού 2008190 του ΟΣΔΕ και της καλλιέργειας καπνού. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ με αριθμό 416/71435/16-3-2022 (ΦΕΚ Β’ 1333) και την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δικαιούχοι είναι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:

  1. Για τους παραγωγούς λεβάντας όσοι έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ για το 2020 και διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα.
  2. Για τους παραγωγούς ξηρών σύκων όσοι έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ για το 2020 και διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα. Εξαιρούνται τα νεαρά δέντρα μέχρι τεσσάρων ετών.
  3. Για παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς, πλην Καλαμών και ελιάς με Κωδικό «Λοιπές κωδικός 2008190», όσοι έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ για το 2020 και διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα. Εξαιρούνται τα νεαρά δέντρα μέχρι τεσσάρων ετών.
  1. Για παραγωγούς καπνού όλων των ποικιλιών, όσοι έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ για το 2020 και διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα εκμετάλλευσης.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

14-05-2022 21:37Λαμόγιο

Μπράβο οι καλύτεροι όλον τον εποχών.

Απάντηση

14-05-2022 18:04ΑΓΡΟΤΗΣ

Οι χειρότεροι των τελευταίων χρόνων!!!!!!

Απάντηση

14-05-2022 16:14Χρεωμένος από κυβέρνηση ΝΔ #5234614

Πληρώστε απόθεμα να πάρουμε τουλάχιστον κανένα άχυρο ρε λαμόγια κλέφτες των αγροτών

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα