BACK TO
TOP
Πληρωμές

Εντός 10ημέρου η πίστωση προκαταβολής 70% για τα προγράμματα

Ένα δεκαήµερο έµεινε πριν την πίστωση της προκαταβολής -που φέτος θα είναι για όλα τα µέτρα στο 70%- των προγραµµάτων, συνολικού ποσού περί τα 400 εκατ. ευρώ προς 84.000 παραγωγούς.

6_pin_104

Ελένη Δούσκα

28084
21

Εν αναµονή οι δικαιούχοι Βιολογικής Γεωργίας, Βιολογικής Κτηνοτροφίας, Νιτρικών, σπάνιων φυλών Ζώων, Κοµφούζιο, αλλά και ενταγµένων στα µέτρα για τον Ελαιώνα Άµφισσας, τους Αµπελώνες Θήρας, την ζιζανιοκτονία ορυζώνων και προστασία άγριας ορνιθοπανίδας.

Ολοκληρώθηκαν από την πλευρά των παραγωγών στις 15 του µήνα οι διοικητικές πράξεις για διορθώσεις και στις 17 η ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου των εκµεταλλεύσεων αιγοπροβάτων. Αυτό σηµαίνει ότι οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών θα χρειαστούν περίπου ένα δεκαήµερο µέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων και οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Κατά συνέπεια, αν όλα πάνε καλά, από το υπουργείο δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο η πληρωµή για την προκαταβολή των προγραµµάτων να βγει τις τελευταίες ηµέρες του Νοέµβρη, µε πιθανότερη ηµεροµηνία την Τρίτη 29 ή την Τετάρτη 30 του µήνα.

Σε αυτή τη φάση, αναµένεται ακόµα από τους πιστοποιητικούς φορείς  να ανεβάσουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ τα πιστοποιητικά συµµόρφωσης των δικαιούχων παραγωγών της Βιολογικής Γεωργίας, τα οποία οι Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις θα κληθούν να τσεκάρουν, προκειµένου κατόπιν να βγάλουν την παρτίδα πληρωµής, την οποία και θα στείλουν στα κεντρικά της ∆οµοκού.   

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την προθεσµία που αφορά την ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου των εκµεταλλεύσεων αιγοπροβάτων, η οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί έγκαιρα «στο πλαίσιο των απαιτούµενων διοικητικών / διασταυρωτικών ελέγχων για τον υπολογισµό πληρωµής προκαταβολής µέχρι 30.11.2022 των Μέτρων 10 και 11 του Π.Α.Α 2014-2020». Στην απογραφή καλούνταν να προχωρήσουν οι ενταγµένοι δικαιούχοι 2ης, 4ης και 5ης πρόσκλησης Βιολογικής Γεωργίας και οι ενταγµένοι δικαιούχοι 1ης και 2ης πρόσκλησης της ∆ιατήρησης απειλούµενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.

Μάλιστα, προς αποφυγή αποριών σχετικά µε αγρότες που δεν λάβουν τα ποσά που ανέµεναν, σηµειώνεται αρµοδίως ότι δικαιούχοι όλων των δράσεων που έχουν στην κατοχή τους περισσότερους του ενός κωδικούς EL κάνουν απογραφή για όλους τους EL την ίδια ηµεροµηνία στην ΚΒ∆, δεδοµένου ότι για την κάθε ηµεροµηνία αθροίζονται τα ζώα όλων των EL και το αποτέλεσµα του ελέγχου προκύπτει από την ηµεροµηνία µε το µικρότερο αριθµό ζώων. Η εν λόγω ενέργεια µάλιστα θα πρέπει να γίνεται όλες τις φορές κατά τη διάρκεια του έτους δέσµευσης που γίνεται απογραφή των ζώων στην ΚΒ∆.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι της ∆ράσης 10.1.09 που έχουν δύο ή περισσότερες φυλές αιγοπροβάτων, ή/και έχουν χοιροτροφικές εκµεταλλεύσεις, επιπλέον της ετήσιας απογραφής µέσω της ψηφιακής υπηρεσίας για τα αιγοπρόβατα και για όλες τις εκµεταλλεύσεις χοιρινών, καλούνται να προσκοµίσουν και το χειρόγραφο µητρώο στις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς κρίνεται απαραίτητη προκειµένου να επιβεβαιωθούν τα ζώα ανά φυλή.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί που δεν προέβησαν στις παραπάνω ενέργειες δεν θα καταστεί δυνατή η χορήγηση της προκαταβολής για τις εν λόγω ζωικές κατηγορίες.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί:

Για Δεκέμβρη αποζημιώσεις από χαλάζι στις Σέρρες, με το νέο έτος στην Κοζάνη

Εντός δυο-τριών εβδομάδων θα καταβληθούν αποζημιώσεων σε 183 βαμβακοπαραγωγούς από τις κοινότητες Γάζωρος, Νέα Πέτρα, Θολός Νέας Ζίχνης Σερρών για τις απώλειες από τη θεομηνία του Ιουνίου 2022, διαβεβαίωσε από τη Βουλή ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς. Οι εν λόγω αγρότες, είχαν μείνει εκτός της προκαταβολής των 35 ή 50 ευρώ, που δόθηκε 31 Οκτωβρίου, επειδή πέρασε λανθασμένα στο σύστημα ότι οι ζημιές οφείλονταν σε ανεμοθύελλα και όχι χαλάζι.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού ΝΔ Σερρών Φωτεινής Αραμπατζή, ο υπουργός ανέφερε επίσης πως από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τον Ιανουάριο εκτιμάται πως θα πληρωθούν αποζημιώσεις και στις υπόλοιπες καλλιέργειες (ελιές, αμυγδαλιές, καλαμπόκι, σιτάρι, ηλίανθος κ.λπ.), που επίσης υπέστησαν ζημιές-απώλειες την περίοδο του Ιουνίου, ενώ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα τακτοποιηθεί και η εξόφληση των αποζημιώσεων στους βαμβακοπαραγωγούς.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, περισσότερη υπομονή θα κληθούν να κάνουν οι αγρότες της Κοζάνης, των οποίων επίσης οι καλλιέργειες επλήγησαν από το χαλάζι του Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, ενημέρωσε ότι «για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση στις 8 Ιουνίου 2022 σε διάφορες καλλιέργειες στην ΠΕ Κοζάνης, έγιναν 66 αναγγελίες, υποβλήθηκαν 876 δηλώσεις ζημιάς, ενώ το έργο των εκτιμήσεων βαίνει σε ολοκλήρωσή του. Θα ακολουθήσει, βάσει κανονισμού,  η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων.

Υπό μελέτη τα de minimis στα Κρυστάλλια

Τη στήριξη των παραγωγών αχλαδιών ποικιλίας «Κρυστάλλια» µε ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας µελετούν οι αρµόδιοι της πλατείας Βάθη, ενώ το επόµενο διάστηµα θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις. Αυτό αναφέρθηκε σε συνάντηση µεταξύ των εκπροσώπων συνεταιρισµών αχλαδοπαραγωγών και της ηγεσίας του υπουργείου, παρουσία του βουλευτή Λαρίσης της Ν∆ Μάξιµου Χαρακόπουλου. Όπως ειπώθηκε, «φέτος οι έµποροι πήραν µε ανοικτές τιµές τα «κρυστάλλια», ενώ σοβαρό πρόβληµα αποτέλεσε η απουσία εξαγωγών». Συζητήθηκε και το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, µέσα από το οποίο θα µπορούσε να αντιµετωπιστεί η υπερπροσφορά αχλαδιών. Ο Θεσσαλός πολιτικός Μάξιµος Χαρακόπουλος τόνισε ότι στον νοµό Λάρισας καλλιεργείται το 60-70% των αχλαδιών πανελλαδικά, επισηµαίνοντας ότι «η ενεργοποίηση του προγράµµατος αναδιάρθρωσης είναι ένα θετικότατο βήµα για την αναδιάταξη δενδροκαλλιεργειών».

 

 

Σχόλια (21)
Προσθήκη σχολίου

12-10-2023 09:23ontoneNog

2; Vital Images, Minnetonka, MN <a href=http://buyciali.cfd>safe place to buy cialis online</a>

Απάντηση

10-03-2023 15:54blootte

Read your label carefully <a href=http://cialisshop.best>cialis cheapest online prices</a> But then you could hear people arriving and they spotted us, and they started saying Great ceremony

Απάντηση

22-01-2023 12:24Νικολαος

Τόπε θα πληρώσει το πρόγραμμα νέον αγροτών 2021 ξέρεις κανείς

Απάντηση

19-11-2022 22:57Τάσος

Αρε Πολακη πού θέλετεεεεεεε έρχεται σε 4μηνεσ Πολακη ξύλο σέ όλους. Ψέματα ψέματα ψέματα τομάρια

Απάντηση

19-11-2022 20:34Kermit

Έχετε να φάτε μαύρο στο μαυρογυαλουρο ρε κοπροκυονες

Απάντηση

19-11-2022 19:12Tom

Θα θελα να κάνω μια ερώτηση αν γνωρίζει κάποιος δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή της βασικής λόγο μη επιλέξιμοι θα έχω πρόβλημα με τη πληρωμή των βιολογικών τώρα;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

19-11-2022 18:18Γιώργος

Πολύ το 70% μην τα βάλετε όλα μαζί και πάθουμε τίποτα με τόσο χρήμα μαζεμένο και το υπόλοιπο 30 % πριν τις εκλογές να υπάρχει ενδιαφέρον!

Απάντηση

19-11-2022 18:13Παντελής

Όλοι έχουν αγρότες δίκαιο, αλλά ας απαντήσουμε στο δημοσίευμα όπου γράφει η κ. Ελένη Δούσκα έχετε αναρωτηθεί ότι η θεομηνία του Ιουνίου 2022 ήταν πάνω στα αλώνια σε σιτηρά και όσπρια και συζητάμε μόνο για βαμβάκι ενώ καλλιέργειες που προηγούνται του βαμβακιού όπως ηλίανθος αμπέλια ελιές αμύγδαλα κηπευτικα κ.α. Είναι ακόμα στην αναμονή! Αλλά ο ελγα μόλις μπήκε η βασική τα ρούφηξε όπως πάντα άμεσα! Καιρός σποράς για τα σιτηρά και οι παραγωγοί ούτε ευρώ αποζημίωσης κάνουν δουλίτσες εκεί το υπουργείο και εκεί στην εφημερίδα κάνετε αντικείμενικο ρεπορτάζ!

Απάντηση

19-11-2022 14:25Βασιλικη

Γιατί δεν μιλάει κανείς για τις χαλαζοπτωσεις Ιουνιου στις ελιές Αιτωλοακαρνανιας??? Πότε θα κοινοποιηθουν τα αποτελέσματα?Γνωρίζετε κάτι για αυτό, θα υπάρξει ερώτηση τους αρμόδιους?

Απάντηση

19-11-2022 13:17Σακης

Οι ενστάσεις επί του monitoring σε Θεσσαλία πότε θα ανοίξουνε? Στα άρθρα σας ενημερώνατε ότι θα ανοίξουνε στης 1/11. Πήγαμε 19 κ ακόμα ανοίγουνε.κατα τα άλλα όλα πήγανε τέλεια με την προκαταβολή.Εκτος πληρωμής τσεκ εκτός πληρωμής βιολογικών κάποιοι χιλιάδες αγρότες.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα