BACK TO
TOP
Πληρωμές

Για τα πανηγύρια πάλι η πληρωμή, 2 Μαΐου και κουτσή η ειδική βοοειδών

Τραγική αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η διαδικάσία των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους υπηρεσιακούς να κάνουν μισή δουλειά και να στέλνουν τελικά εντολή πίστωσης, ύψους 50 εκατ. ευρώ περίπου, μόνο για τους αιγοπροβατοτρόφους. Αντίθετα, απλήρωτοι έμειναν πάλι οι δικαιούχοι ενίσχυσης για βόειο κρέας (και βοοειδή), με την ενίσχυση μάλιστα να μειώνεται δραστικά στα 114 ευρώ το ζώο από 131 ευρώ το ζώο τον προηγούμενο χρόνο.

6_pin_124

Ελένη Δούσκα

30680
162

Για τα πανηγύρια πάλι η πληρωμή, έμεινε για την Τρίτη και κουτσή η πίστωση της ειδικής στα βοοειδή

Οι πληροφορίες θέλουν τους βοοτρόφους σε όλη τη χώρα να είναι ανάστατοι με την εξέλιξη, η οποία αποδεικνύει άλλη μια φορά την ανικανότητα του υπηρεσιακού μηχανισμού όχι μόνο να πληρώσει στην ώρα τους τα διαθέσιμα ποσά αλλά και να διεξάγει στοιχειωδώς τον επιτόπιο έλεγχο, όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι ώστε η κατά κεφαλή ζώου ενίσχυση να απηχεί την πραγματικότητα και όχι τις αλχημείες που γίνονται από συγκεκριμένα κέντρα και συγκεκριμένες μονάδες.

Όλα δείχνουν ότι οι διοικούντες τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κατάφεραν να διαχειρισθούν τα... απόνερα που έρχονται από το παρελθόν και να περιορίσουν την απάτη που γίνεται με τις φουσκωμένες δηλώσεις για ανύπαρκτο ζωικό κεφάλαιο. Αντίθετα, το υψηλό πριμ που δίνονταν τα τελευταία χρόνια και τα εύκολα χρήματα που έβγαζαν κάποιοι με τις ψεύτικες δηλώσεις, φαίνεται να έχουν ανοίξει την όρεξη και σε άλλους, οι οποίοι βέβαια κερδοσκοπούν σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων.    

Η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία υπογραμμίζεται πως η πληρωμή για το βόειο θα γίνει την προσεχή Τρίτη 2 Μαΐου, μαζί με τα υπόλοιπα φυτικής, αναφέρει τα εξής: 

Σήμερα (σσ. 28 Απριλίου) πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 41.161 δικαιούχων ενισχύσεις ύψους 56.335.866 ευρώ για τα μέτρα: 

⇒ συνδεδεμενη αιγοπρόβειου

⇒ ειδικά δικαιώματα αιγοπροβάτων

⇒ ειδικά δικαιώματα βόειου

Θα ακολουθήσουν την Τρίτη 2 Μαΐου, η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βόειο κρέας και τα υπόλοιπα καθεστώτα του φυτικού όπως έχει προγραμματισθεί.
 
Σε σχέση με την συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπρόβειου κρέατος επισημαίνεται ότι φέτος ενισχύθηκαν 41.059 δικαιούχοι κτηνοτρόφοι και το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ανήλθε στα 53,6 εκ ευρώ, με τιμή ενίσχυσης 9,70 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο. Τα στοιχεία της αντίστοιχης πληρωμής το 2021 ήταν: 51,5 εκ ευρώ σε 37.864 δικαιούχους κτηνοτρόφους με τιμή ενίσχυσης 10,22 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα συμπληρωματικά και έκτακτα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας που ελήφθησαν από το ΥΠΑΑΤ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, βοήθησαν μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο την παραγωγή γάλακτος παρά τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα του κόστους των εισροών. Σημείωνεται ότι για να καταστεί επιλέξιμο κάθε ζώο και για να λάβει συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να έχει παραδοθεί και καταγραφεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ποσότητα αιγοπροβείου γάλακτος τουλάχιστον 100 κιλών.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Εντός της ημέρας τα πριμ ζωικής και υπόλοιπα φυτικής, ως τις 5 Μαΐου διορθώσεις

Ολοκληρώνεται μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 28 Απριλίου η πίστωση, ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ , ειδικών πριμ ζωικής παραγωγής στο σύνολο των δικαιούχων του κλάδου της κτηνοτροφίας. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ να έχουν ολοκληρώσει τους ελέγχους και να έχουν υπογράψει την εντολή πληρωμής. 

Οι αρµόδιοι παρέλαβαν τα στοιχεία παραδόσεων γάλακτος και ολοκλήρωσαν, όπως όλα δείχνουν τους διασταυρωτικούς ελέγχους διαμορφώνοντας ανάλογα και τη σχετική λίστα µε τους δικαιούχους.

Οι πληροφορίες από τους επιτελείς της πλατείας Βάθη αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα ποσό περί τα 50 εκατ. ευρώ που αφορά 38.000 περίπου δικαιούχους στον τοµέα του αιγοπροβείου κρέατος, ένα ποσό της τάξης των 33 εκατ. ευρώ για 8.700 περίπου κτηνοτρόφους στον τοµέα του βόειου κρέατος, αλλά και 2,7 εκατ. ευρώ για βοοειδή και 539.000 ευρώ για αιγοπρόβατα που αφορούν τη συνδεδεµένη στους κτηνοτρόφους µε δικαιώµατα, χωρίς γη. Στην πληρωµή αυτή, σύµφωνα µε τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, θα περιλαµβάνονται και οι συνδεδεµένες στην κορινθιακή σταφίδα και τα τεύτλα.

Επίσης, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, µέχρι τις 5 Μαΐου θα γίνουν και οι πληρωµές συνδεδεµένων φυτικής παραγωγής και ειδικής ενίσχυσης βάµβακος, µετά την ενσωµάτωση των στοιχείων που προέκυψαν από τους ελέγχους τηλεπισκόπησης και τους επιτόπιους. Πιο συγκεκριµένα, οι πληρωµές αυτές, που θα γίνουν σταδιακά στους παραγωγούς αφορούν τα εξής:

  •   Πληρωµές των υπολοίπων συνδεδεµένων ενισχύσεων φυτικής παραγωγής.
  •   Συµπληρωµατικές πληρωµές συνδεµένων σε όσα προϊόντα φυτικής ήδη έγιναν.
  •   Συµπληρωµατικές πληρωµές της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος.

Σε αυτά που έχουν να περιµένουν οι αγρότες, µέχρι και τις 14 Μαΐου αναµένεται και µία συµπληρωµατική πληρωµή σχετικά µε την περσινή ενιαία ενίσχυση και την προκαταβολή των Βιολογικών για τα οποία δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί οι σχετικές διασταυρώσεις των αρχείων µε τα αντίστοιχα της ΑΑ∆Ε.

 

Μέσα στο δεκαήµερο de minimis για φασόλια, σταφύλια, κηπευτικά και αµύγδαλα

Εν τω µεταξύ, δηµοσιεύθηκε το ΦΕΚ µε την απόφαση που αφορά την καταβολή των de minimis για τα έτη 2021, 2022 και 2023, µε την πληρωµή να αναµένεται µέσα στην επόµενη εβδοµάδα και το αργότερο µέχρι τις 15 Μαΐου.

Ειδικότερα, αφορά τα de minimis για σταφύλια ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής έτους 2021, Φασόλια Γίγαντες ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας έτους 2019, θερµοκήπια στους ∆ήµους Αχαρνών, Κρωπίας, ∆ιονύσου, Μαραθώνος και Ωρωπού της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής έτους 2022, Αµυγδαλιές τοπικής κοινότητας Κεραµιδίου, Κερασέας και Καναλιών, ∆ήµου Ρήγα Φεραίου ΠΕ Μαγνησίας έτους 2022 και οινοποιήσιµα σταφύλια ∆ήµου Τυρνάβου έτους 2022.

Ειδικότερα, το ύψος της ενίσχυσης έχει ως εξής:

  •   Αγροτεµάχια µε καλλιέργεια φασολιών πλακέ-γίγαντες και φασολιών γίγαντες ελέφαντες στην ΠΕ Φλώρινας στα 70 ευρώ το στρέµµα και στην ΠΕ Καστοριάς σε 105 ευρώ το στρέµµα.
  •   Αγροτεµάχια µε καλλιέργεια επιτραπέζιων σταφυλιών στις ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής, στα 150 ευρώ το στρέµµα.
  •   Αγροτεµάχια µε καλλιέργεια κηπευτικών και ανθοκοµικών υπό κάλυψη στους ∆ήµους Αχαρνών, Κρωπίας, ∆ιονύσου, Μαραθώνος και Ωρωπού της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής από 9,60 έως 12,40 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο.
  •   Αγροτεµάχια µε καλλιέργεια αµυγδάλων στη ∆ηµοτική Κοινότητας Κεραµιδίου, Κερασιάς και Καναλίων ∆ήµου Ρήγα Φεραίου της Π.Ε. Μαγνησίας  90 ευρώ το στρέµµα.
  •   Αγροτεµάχια µε καλλιέργεια οινοποιήσιµων σταφυλιών στο ∆ήµο Τυρνάβου της ΠΕ Λάρισας στα 120 ευρώ το στρέµµα.
Σχόλια (162)
Προσθήκη σχολίου

08-05-2023 09:20Μάριος

Η δεύτερη δόση των πυρκαγιών τού 2021 για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για την Ηλεία, ξέρουμε πότε θα δωθεί?

Απάντηση

02-05-2023 22:58Δημος

Με τις σποροπαραγωγές τι σκατά γίνεται;

Απάντηση

02-05-2023 14:58Ελευθερία

πληρώθηκε κάνεις εθνικη?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-05-2023 11:11maria

τα τηλ του οπεκεπε γιατι τα μπλοκαρατε μονο επιλογη 1 και 2 εχετε να μη δινετε εξηγησεις ρε κοπριτες?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

02-05-2023 11:11maria

τα τηλ του οπεκεπε γιατι τα μπλοκαρατε μονο επιλογη 1 και 2 εχετε να μη δινετε εξηγησεις ρε κοπριτες?

Απάντηση

02-05-2023 10:14Fotis

Τσίπρα χίλιες φορές

Απάντηση

02-05-2023 09:04George

Όταν σε περίοδο εκλογών αφήνουν απλήρωτους τους αγρότες φανταστείτε αν ξαναβγούν του χρόνου τι θα γίνει!!

Απάντηση

02-05-2023 08:34Κορινθια

Η συνδεδεμένη κορινθιακής σταφίδας θα μπει σήμερα? Ξέρει κανένας?

Απάντηση

01-05-2023 21:37Ελευθερία

πληρώθηκε κάνεις ??εθνικη

Απάντηση

01-05-2023 17:42Manos

Καταλαβα.....αφου δεν πήγε ούτε αυτή η πληρωμή καλά σιγά μην βάλουν τα χρωστούμενα ενιαίας του 22 που λένε στις 15 του μήνα.... Κρίμα πολύ κρίμα...κρίμα τον κόπο των ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με την γη κ τα ζώα..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα