BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Χορεύοντας με τους λύκους

Πριν από περίπου ένα αιώνα, οι λύκοι κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης στη Γερμανία, επιστρέφοντας σταδιακά, ιδιαίτερα μετά την επανένωση το 1990. Θεωρείται ότι ο πληθυσμός τους είναι μεγαλύτερος σε εφτά από τα 16 κρατίδια, ειδικά σε αυτά της πρώην ανατολικής Γερμανίας όπως το Βραδεμβούργο και η Σαξονία, όπου εθεάθησαν 73 αγέλες, 30 ζευγάρια και τρεις μεμονωμένοι ενώ πιστεύεται ότι περνούν τα σύνορα με την Πολωνία.

adancingwolvesgermany1

Αλίκη Χουλιάρα

43
0

Το 2017 οι επιθέσεις τους σε ζωικό κεφάλαιο έφτασαν τις 472, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, μια αύξηση της τάξης του 66% σε σύγκριση με το 2016. Ο αριθμός των ζώων – κυρίως πρόκειται για πρόβατα και κατσίκες - που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή λείπουν ανέβηκε κατά 55% στα 1.667.

Το θέμα έχει φέρει τους κτηνοτρόφους που θέλουν να προστατεύσουν τα κοπάδια τους σε αντιπαράθεση με τους οικολόγους που θέτουν ως προτεραιότητα την προφύλαξη ευάλωτων ειδών.

Η υπουργός Γεωργίας Julia Klöckner, σχολίασε στη Neue Osnabrücker Zeitung ότι τα πρόσφατα δεδομένα καταδείκνυαν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να είναι νόμιμη η απομάκρυνση μεμονωμένων λύκων.

Παρόλο που οι περιβαλλοντολόγοι επιδοκιμάζουν την επιστροφή τους, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με αυτή ή με το γεγονός ότι απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τη θανάτωσή τους – προβλέποντας εξαιρέσεις, όταν δεν υπάρχει άλλη ικανοποιητική εναλλακτική ή όταν άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο. Η Κομισιόν πρόσφατα ενέκρινε το να αποζημιώνουν τα κράτη τους κτηνοτρόφους που τα ζώα τους βρήκαν τον θάνατο από λύκους και άλλα προστατευόμενα είδη, και το να τους παρέχουν οικονομική ενίσχυση για να μπορούν να λάβουν αποτελεσματικότερα μέτρα.

Οι αγρότες ωστόσο θέλουν να μπορούν να πυροβολούν όταν απειλείται το κοπάδι τους – με το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών από το οποίο προέρχεται η υπουργός Klöckner να συμφωνεί και να προτείνει να υποβαθμιστεί το καθεστώς προστασίας των λύκων, που θα επέτρεπε το κυνήγι τους σε συγκεκριμένες συνθήκες.

H κυβερνητική υπηρεσία σημειώνει ότι ο πυροβολισμός θα αποτελούσε μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση και ότι μακροπρόθεσμα οι αγρότες θα έπρεπε να υιοθετήσουν μεθόδους που θα έπαιρναν υπόψη τους την επανεμφάνιση των λύκων.


Πηγή: theguardian.com / φωτογραφία εξωφύλλου: dw.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία