BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ροδάκινα, σταφύλια, σύκα στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών με 80%

Στο 80% του κόστους η ενίσχυση, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονοµικών Α. Βεσυρόπουλος για δαπάνες έως 3.000 ευρώ το στρέµµα σε ροδάκινα, σταφύλια, πορτοκάλια και σύκα

16-17_16

Γιώργος Κοντονής

540
1

Για το πρώτο τρίµηνο του 2022 εγκρίθηκε η δηµοσίευση της προκήρυξη της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, που στόχο έχει να καλύψει δαπάνες έως 3.000 ευρώ το στρέµµα για εκρίζωση-αναφύτευση ροδάκινων, επιτραπέζιων σταφυλιών, σταφίδας, σύκου (που πάει για αποξήρανση) και πορτοκαλιών σε επιλεγµένες περιοχές της χώρας. Η επιδότηση θα δίνεται στο 80% του κόστους αναδιάρθρωσης, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Οικονοµικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, που θα καλύπτει την εκρίζωση της παλιάς φυτείας, τη φύτευση της νέας και το διαφυγόν εισόδηµα που προκύπτει µέχρι να γίνει παραγωγική η καλλιέργεια. «Επισηµαίνεται ότι το κόστος αναδιάρθρωσης των δενδροκαλλιεργειών θα είναι 3.000 ευρώ ανά στρέµµα», επεσήµανε σε σχετική του δήλωση ο κ. Βεσυρόπουλος, και ως εκ τούτου, η ενίσχυση πάνω σε αυτό το ποσό υπολογίζεται στα 2.400 ευρώ ανά στρέµµα, µε τα υπόλοιπα χρήµατα να είναι υποχρέωση του παραγωγού να τα καλύψει.

Σύµφωνα µε το Παράρτηµα της πρότασης εκτελεστικής απόφασης της Κοµισιόν για την έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανάκαµψης, η προκήρυξη για την αναδιάρθρωση θα εκδοθεί στο πρώτο τρίµηνο του 2022 µε στόχο να έχουν ολοκληρωθεί και πληρωθεί όλες οι επενδύσεις από τους δικαιούχους έως το τέλος του 2025. Λεπτοµέρειες του προγράµµατος αναµένεται να βγουν το ερχόµενο Φθινόπωρο µε την εξειδίκευση της σχετικής πρόσκλησης, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθεί και προδηµοσίευση για την καλύτερη προετοιµασία των ενδιαφερόµενων.

Πέρα από την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, στον πρωτογενή τοµέα µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης θα δοθούν ακόµα 100 εκατ. ευρώ για ένα πρόγραµµα Σχεδίων Βελτίωσης για µεγάλα πράσινα έργα, για τη µεταποίηση αγροτικών προϊόντων 185 εκατ. ευρώ και για τον αγροτουρισµό 50 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές προκηρύξεις για τις 3 παραπάνω δράσεις θα πρέπει να περιλαµβάνει τα ακόλουθα στοιχεία, σύµφωνα µε το εγκριτικό έγγραφο της Κοµισιόν:

«Ενέργειες που σχετίζονται µε την ενεργειακή αναβάθµιση µονάδων παραγωγής, κτιρίων και µηχανολογικού εξοπλισµού µε χαµηλή κατανάλωση ενέργειας, ενεργειακή αναβάθµιση τουριστικών εγκαταστάσεων (κτίρια), φιλικά προς το περιβάλλον µέσα µεταφοράς (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα κ.λπ.), υποστήριξη για φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες παραγωγής και αποδοτικότητα πόρων σε ΜΜΕ, ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ηλιακή ενέργεια), µέτρα προσαρµογής και πρόληψης της κλιµατικής αλλαγής και διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται µε το κλίµα, προστασία της βιοποικιλότητας και φυσική κληρονοµιά και πόρους.».

Το αφιέρωμα βρίσκεται διαθέσιμο στο φύλλο της Agrenda που κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο 26-27 Ιουνίου

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-06-2021 16:05Χριστόδουλος Χ.

Βεσυροπουλε κάποιος συνάδελφός σου ονόματι κοντός μαζί με επιχειρηματίες και κάποιους ισραηλινούς μας πείσανε να βάλουμε ρόδια.... και μάλιστα ποικιλία η οποία δεν είναι ανταγωνιστική στην αγορά με αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς παραγωγούς να τα έχουν εκρίζωση! Μήπως θα έπρεπε να βάλετε στο πρόγραμμα και τα ρόδια μπας και προλάβετε την εκρίζωση και από τους εναπομείναντες καλλιεργητές? Ηηη... δεν υπάρχουν καλλιεργητές ροδίων στην εκλογική σας περιφέρεια!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις