BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Εστιασμένοι στη βελτίωση οι φάκελοι ενίσχυσης των οινοποιείων

Σε διευκρινήσεις και ερωτήσεις από το κοινό πάνω στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επενδύσεων οινοποιητικών επιχειρήσεων προχώρησαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου, με τους οινοποιούς να εστιάζουν σε γραφειοκρατικά ζητήματα και στην επεξήγηση της σωστής περιγραφής των εργασιών για τις οποίες επιθυμούν ενίσχυση.

DSC_0060_2

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

31
0

Στην υπουργική απόφαση που υπεγράφη για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επενδύσεων οινοποιητικών επιχειρήσεων (ΦΕΚ 2736/Β/3-7-2019), αναφέρεται πως η περίοδος υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους είναι από την 1η Ιουλίου έως τη 10η Σεπτεμβρίου, και όλες οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με ηλεκτρονική επισύναψη όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιοι στο υπουργείο επεσήμαναν πως λόγω τεχνικών κολλημάτων, δεν είχε ανοίξει ακόμη το σύστημα μέχρι τις 3 Ιουλίου, αλλά αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Η συζήτηση έλαβε χώρα σε ενημερωτική ημερίδα για την ενίσχυση επενδύσεων οινοποιητικών επιχειρήσεων και το νέο θεσμικό πλαίσιο οίνων ΠΟΠ-ΠΓΕ που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων και η Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 στις 9:30 στο κτήριο του ΥΠΑΑΤ στη Λεωφόρο Αθηνών.

Στην προσπάθεια να εξηγήσουν οι ομιλητές την φιλοσοφία του προγράμματος χρησιμοποιώντας παραδείγματα, περιέγραψαν δεν μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει μια φθαρμένη δεξαμενή και να επιδοτηθεί γι αυτό, πρέπει να θέλει να προμηθευτεί μια καλύτερη δεξαμενή, που θα έχει αντίκτυπο βελτίωσης στην ποιότητα ή την ποσότητα της παραγωγής, ή τουλάχιστον έτσι θα δικαιολογείται στους δείκτες βελτίωσης απόδοσης – ποιότητας που αναφέρονται στην αίτηση που θα καταθέσει. Εδώ σημειώνεται πως οι δείκτες θα πρέπει να περιέχουν ακριβείς στόχους, π.χ. με την αγορά του τάδε μηχανήματος θα επιτευχθεί αύξηση παραγωγής 5%. Εδώ κλήθηκαν από τον Δ. Γραμματικό οι αιτούντες να δώσουν ρεαλιστικούς στόχους βελτίωσης, καθώς αν δεν τους επιτύχουν θα υπάρχει πρόβλημα κατά την αξιολόγηση. Όπως εξηγήθηκε, αν έχουν μια μικρή απόκλιση από τους στόχους που μπορεί να δικαιολογηθεί πρακτικά, δε θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά έχουν τύχει στο παρελθόν περιπτώσεις με στόχους αύξησης 20% που τελικά έπιασαν 2%, κάτι που βάζει σε υποψίες τους αρμόδιους πως «φαγώθηκαν» χρήματα.    

Στη βελτίωση και επέκταση των οινοποιείων που μπορεί να επιδοτήσει το πρόγραμμα περιλαμβάνεται οποιαδήποτε αγορά –η οποία σημειωτέον, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα πάγια έξοδα και όχι στις δαπάνες- μπορεί να συμβάλλει σε μεγέθυνση της επιχείρησης, ποσοτικά είτε ποιοτικά, από την προμήθεια νέου τύπου βαρελιών, μέχρι την κατασκευή ιστοσελίδας της επιχείρησης, ή την κατασκευή μιας αποθήκης.

Ένα πρόβλημα που είναι πιθανό να προκύψει, είναι η κατάθεση φακέλου για κτηριακές κατασκευές, χωρίς να υπάρχει από πριν άδεια από την πολεοδομία. Πρέπει να έχουν εξασφαλίσει από πριν την άδεια οι ενδιαφερόμενοι, γιατί αλλιώς μπορεί να υπάρξει κόλλημα.

Άλλο ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν οι οινοποιοί, ήταν η διαθεσιμότητα του κεφαλαίου συμμετοχής των ιδίων στη συνολική επιδοτούμενη επένδυση. Είναι αναγκαίο να υπάρχει στο λογαριασμό της εταιρείας το κεφάλαιο ή στους λογαριασμούς των μετόχων οι οποίοι να βεβαιώνουν με υπεύθυνη δήλωση ότι θα κατευθύνουν τα χρήματα στο λογαριασμό της επιχείρησης όταν χρειαστεί για την πρόοδο της επένδυσης. Σε περίπτωση δανείου απαιτείται μόνο η έγκριση.  Εδώ σημειώθηκε πως όλα τα έξοδα για την επένδυση θα πρέπει να γίνονται με χρήματα που βγαίνουν από το λογαριασμό της εταιρείας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία