Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ταχύτερη τροποποίηση φακέλων οίνων ΠΟΠ με νέο θεσμικό πλαίσιο

Απλοποιημένη και ταχύτερη θα είναι η διαδικασία τροποποιήσεων των φακέλων οίνων ΠΟΠ–ΠΓΕ, με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου που μειώνει σε 8 από 15 τα απαραίτητα βήματα που θα ακολουθούνται κατά τη διαδικασία τροποποίησης ενός φακέλου για οίνο πιστοποιημένο ως ΠΟΠ-ΠΓΕ.

DSC_0028

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

33
0

Το νέο θεσμικό πλαίσιο εξηγήθηκε σε οινοποιούς και εκπροσώπους οινοποιητικών επιχειρήσεων σε ενημερωτική ημερίδα για το νέο θεσμικό πλαίσιο οίνων ΠΟΠ-ΠΓΕ και την ενίσχυση επενδύσεων οινοποιητικών επιχειρήσεων που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων και η Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 στις 9:30 στο κτήριο του ΥΠΑΑΤ στη Λεωφόρο Αθηνών. Για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επενδύσεων με κοινοτικούς πόρους, οι ομιλητές ανέφεραν πως η περίοδος υποβολής των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά και η περίοδος υποβολής είναι από την 1η Ιουλίου έως τη 10η Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας εδώ πως λόγω τεχνικών κολλημάτων, δεν έχει ανοίξει ακόμη το σύστημα μέχρι τις 3 Ιουλίου, αλλά αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Πλέον, για την εκκίνηση της  διαδικασίας τροποποίησης φακέλου, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων τον φάκελο, αυτός αποστέλλεται στην Κεντρική Επιτροπή Προστασίας Οινοπαραγωγής, από όπου μετά από εκ νέου αξιολόγηση αναρτάται και αναμένονται για 2 μήνες οι ενστάσεις. Όταν εξεταστούν οι ενστάσεις, (κατά τους επόμενους 2 μήνες) από το ΚΕΠΟ, ο τροποποιημένος φάκελος περνά σε υπουργική απόφαση και κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου εν τέλει εισάγεται σε Φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της ΕΕ ή στο ηλεκτρονικό σύστημα e-ambrosia.

Συχνά έχουν προκύψει θέματα που χρήζουν αλλαγής των στοιχείων που περιγράφουν έναν οίνο ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Ακραία κακοκαιρία, που έχει αναγνωριστεί από το κράτος, επιβολή φυτοϋγειονομικών μέτρων από τους αρμόδιους φορείς λόγω έξαρσης κάποιας ασθένειας ή εντόμου, μπορούν να επηρεάσουν τα τελικά χαρακτηριστικά ενός παραγόμενου κρασιού. Αυτό έρχεται να καλύψει η διαδικασία τροποποιήσεων των φακέλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό με τη Ρομπόλα της Κεφαλλονιάς, όπου άλλαξαν οι αλκοολικοί βαθμοί του τελικού προϊόντος λόγω των καιρικών φαινομένων. Αυτό προέκυπτε από έκθεση του υπουργείου, οπότε ήταν πιστοποιημένο, δίνοντας τη δυνατότητα για τροποποίηση του φακέλου και διατήρηση του χαρακτηρισμού ΠΟΠ.   

Όπως τόνισε ο Διονύσιος Γραμματικός, γεωπόνος MSc του ΥΠΑΑΤ, στην κατάρτηση των φακέλων και ειδικά στην περιγραφή του οίνου οι καταθέτοντες τον όποιο φάκελο πρέπει να είναι εξαιρετικά ακριβείς. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ένα κρασί «πολύ ωραίο», ή ότι διαθέτει «πολύ ωραία αρώματα». Είναι αναγκαίο να παρέχεται ακριβής περιγραφή, όπως για παράδειγμα «άρωμα εσπεριδοειδών ή ροδακίνου».   

Σε διευκρινήσεις και ερωτήσεις από το κοινό πάνω στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επενδύσεων οινοποιητικών επιχειρήσεων προχώρησαν επίσης οι εκπρόσωποι του υπουργείου, με τους οινοποιούς να εστιάζουν σε γραφειοκρατικά ζητήματα και επεξήγηση της σωστής περιγραφής των εργασιών για τις οποίες επιθυμούν ενίσχυση.Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία