BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Αγρονομικές συμβουλές «εκ του διαστήματος» από τις Origin Digital και Aspia Space

Η νέα τεχνολογία, που θα κυκλοφορήσει στην Ιρλανδία αργότερα φέτος ως μέρος της υπηρεσίας «GrassMax» της εταιρεία Origin Digital, μετρά με ακρίβεια το ύψος του χόρτου από το διάστημα, προσφέροντας πρωτοποριακές γνώσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σε οργανισμούς και επιχειρήσεις να επαληθεύουν τις πρακτικές βιωσιμότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού των ζώων.

707cce655f582c7ab9dbc96d3031fb9a-1024x574

Βασίλης Σοφός

74
0

Μια παγκόσμια πρωτοποριακή τεχνολογική ανακάλυψη που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην καλλιέργεια των βοσκοτόπων ανακοινώθηκε σήμερα από τις εταιρείες τεχνολογίας Origin Digital και Aspia Space. Ο Duncan Robertson, επικεφαλής Ε&Α στην Origin Digital, δήλωσε: «Αυτή είναι μια στιγμή που αλλάζει τα δεδομένα για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί τους. Για πρώτη φορά, μπορούν να υπολογίζουν εξ αποστάσεως και αυτόματα την ποσότητα του χόρτου στα χωράφια, σε τακτική βάση και σε κλίμακα. Αυτό επιτρέπει στους αγρότες να λαμβάνουν καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τα προγράμματα βόσκησης, τη διατροφή των ζώων και τις περικοπές σιλό, για παράδειγμα, με αποτέλεσμα λιγότερα απόβλητα και πιο σταθερό, βιώσιμο εφοδιασμό τροφίμων».



Ο Kieran Holden, ειδικός στην Origin Enterprises, πρόσθεσε: «Ως αγρότης ο ίδιος, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με τη δυνατότητα μέτρησης του ύψους του χόρτου από απόσταση, επειδή επιφέρει τεράστια οφέλη στη διαχείρισή του, εξαλείφοντας παράλληλα την επί του παρόντος επίπονη διαδικασία χειροκίνητης μέτρησης. Αυτό θα εξοικονομήσει στους Ιρλανδούς αγρότες περίπου 2 ώρες την εβδομάδα, ή 1.600 ευρώ ετησίως, μόνο από το κόστος μέτρησης.

Αλλά το κύριο όφελος έγκειται στο πώς οι αγρότες όπως εγώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα μέσω της εφαρμογής GrassMax για να αυξήσουν τη χρήση του χόρτου στις φάρμες τους». Είναι αξιοσημείωτο να αναλογιστεί κανείς ότι η χρήση του γρασιδιού από μόνη της ευθύνεται για το 44% της διακύμανσης του καθαρού κέρδους ανά εκτάριο στις γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις.

Στην Ιρλανδία, κάθε πρόσθετος τόνος χόρτου που αξιοποιείται ανά εκτάριο μεταφράζεται σε αύξηση του κέρδους κατά 256 ευρώ. «Η ενσωμάτωση αυτών των αυτοματοποιημένων δεδομένων μέτρησης του χόρτου στο GrassMax θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ για να βοηθήσει τους αγρότες να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του χόρτου τους, με ακόμη και μισό τόνο ανά εκτάριο αύξηση της χρήσης να ισοδυναμεί με αύξηση της κερδοφορίας κατά 10.000 ευρώ σε μια εκμετάλλευση 80 εκταρίων», σημειώνεται.

Ο Devlyn Hardwick, Product Manager της GrassMax στην Origin Digital, δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τους αγρότες χορτολιβαδικών εκτάσεων μπορούν επίσης να επωφεληθούν μέσω της υπηρεσίας GrassMax, η οποία χρησιμοποιεί αυτή τη νέα τεχνολογία που αλλάζει τα δεδομένα μαζί με την εφαρμογή υποστήριξης αποφάσεων στη γεωργική εκμετάλλευση για τη δημιουργία μιας εικόνας σε πραγματικό χρόνο με συγκεντρωτικές πληροφορίες για τη γεωργική εκμετάλλευση. Αυτή η διορατικότητα έχει πολλές εφαρμογές, από την παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις και τους αγρότες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης έως την επαλήθευση των πρακτικών βιωσιμότητας καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας και της βιωσιμότητας της αλυσίδας εφοδιασμού.

Το GrassMax δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τη ζωντανή και προβλεπόμενη απόδοση χόρτου, καθώς και πλήθος άλλων μετρήσεων, που στοχεύουν στην αύξηση της γονιμότητας, της απόδοσης και της αποδοτικότητας, ώστε να ικανοποιείται με βιώσιμο τρόπο η αυξανόμενη ζήτηση για γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτή η διορατικότητα όχι μόνο συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων με μεμονωμένους αγρότες μέσω της καλύτερης κατανόησης της κατάστασης, αλλά παρέχει και αυξημένη ορατότητα σε όλο το χαρτοφυλάκιο όσον αφορά τις μετρήσεις από τις συνολικές απαιτήσεις σε ζωοτροφές έως τους βασικούς στόχους βιωσιμότητας. Η ώθηση έγινε μέσω της ιρλανδικής μητρικής εταιρείας Origin Enterprises, που έχει μοναδική πρόσβαση σε μια τεράστια δεξαμενή δεδομένων από το έδαφος και από δοκιμές πεδίου, καθώς και σε ένα ισχυρό δίκτυο αγροτών και γεωπόνων, το οποίο τη βοήθησε να δημιουργήσει αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία μέτρησης σε συνεργασία με τους ειδικούς σε θέματα παρατήρησης της γης και τεχνητής νοημοσύνης από την Aspia Space.

Ο συνιδρυτής της Aspia Space και Διευθυντής Τεχνητής Νοημοσύνης Mike Smith δήλωσε: «Η Aspia Space είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της. Οι δορυφόροι παρατήρησης της γης παρέχουν κυριολεκτικά ένα ‘’μάτι’’, που προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης κάθε χωραφιού σε τακτική βάση. Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία ClearSky της Aspia Space χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, για να παρέχει εικόνες του εδάφους χωρίς σύννεφα, καθιστώντας τα δορυφορικά δεδομένα πιο αξιόπιστα, ιδίως για γεωργικές εφαρμογές.

«Μέσω της συνεργασίας μας με την Origin Digital, αναπτύξαμε μια νέα λύση τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί εικόνες ClearSky, για να εκτιμήσει το ύψος του γρασιδιού με ακρίβεια μόλις 1,5 εκατοστού από ένα σημείο σχεδόν 700 χιλιομέτρων στο διάστημα. Για να το θέσετε σε ένα πλαίσιο, φανταστείτε να στέκεστε σε ένα χωράφι στο Άμστερνταμ και να μπορείτε να μετρήσετε με ακρίβεια το ύψος του χόρτου σε ένα χωράφι στο Δουβλίνο. Όχι μόνο μπορούμε να χαρτογραφήσουμε το ύψος του χόρτου με ανάλυση 10 μέτρων και να δούμε τις διακυμάνσεις σε ένα χωράφι, αλλά μπορούμε επίσης να παρακολουθούμε πώς αυτό μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για μια σπουδαία επίδειξη του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να συνδυάσουμε διαστημικές εικόνες με δεδομένα εδάφους. Οι αλγόριθμοι μάς επιτρέπουν να παρέχουμε σημαντικές πληροφορίες που επιτρέπουν τη λήψη καλύτερων αποφάσεων στη γη. Είμαστε υπερήφανοι που αυτή η τεχνολογία αναπτύσσεται στο προϊόν GrassMax», ανέφερε ο συνιδρυτής της Aspia Space. Το GrassMax θα κυκλοφορήσει στην Ιρλανδία αργότερα φέτος, ενώ στη συνέχεια η Origin Digital και η Aspia Space σχεδιάζουν να εντοπίσουν την πρωτοποριακή τεχνολογία σε περισσότερες χώρες και κλίματα σε όλο τον κόσμο, καθώς και να αναπτύξουν περαιτέρω προϊόντα που ξεκλειδώνουν καινοτόμα δεδομένα για την προώθηση της βιώσιμης και κερδοφόρας γεωργίας.

farmmachinery

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία