Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Profi

Τα πρώτα τρακτέρ με κινητήρες Stage V στο επίκεντρο της έκθεσης Agritechnica

Οι επόµενης γενιάς κινητήρες Stage V, τα πρώτα drones λιπασµατοδιανοµείς, η προσπάθεια των κατασκευαστών να έχουν τον τίτλο «full liners» και η αξιοσηµείωτη προσπάθεια «εξευρωπαϊσµού» των παικτών εξ ανατολής, αποτελούν τα σηµεία αναφοράς της έκθεσης Agritechnica, που έκλεισε τις πόρτες της το Σάββατο 18 Νοεµβρίου.

Τα πρώτα τρακτέρ με κινητήρες Stage V στο επίκεντρο της έκθεσης Agritechnica

106
0
Συγκεκριµένα, η Deutz παρουσίασε για πρώτη φορά τους νέους εξακύλινδρους TTCD 7.8 κινητήρες προδιαγραφών ρύπων Stage V, ενώ η FPT Industrial (CNH Group) έφερε στο φως το νέο της σύστηµα φυσικού αερίου. Η New Holland από την πλευρά της ανέδειξε την ανανεωµένη και φουτουριστική εκδοχή του τρακτέρ µε κινητήρα µεθανίου. Με 20% περισσότερο γυαλί στο σχεδιασµό τους, ακόµη και στην οροφή, τα τρακτέρ αυτά αφήνουν µια σχεδόν ανεµπόδιστη θέα στον οδηγό. Κι αν αυτό δεν ήταν αρκετό διαθέτει επίσης  σύστηµα κάµερας 360 µοιρών, εξ ου και η έλλειψη καθρεφτών. Παράλληλα, η NH, έφερε µηχανήµατα της Kongskilde (άροτρα, χορτοκοπτικά κ.λπ) στολισµένα µε τα χρώµατα της φίρµας της.

Η John Deere, έκανε επίδειξη των σύγχρονων συστηµάτων ακροφυσίων και παρουσίασε τους νέους τροχούς EZ Ballast που αποτελούν την πιο ευπροσάρµοστη λύση για τη µεταφορά µεγάλων φορτίων µε τρακτέρ, όπως και τη νέα Σειρά τρακτέρ 5Ε. Με τη σειρά της, η Massey Ferguson αναζητώντας τρόπο να αυξήσει την ελκυστικότητα των τρακτέρ της – δηµιούργησε και παρουσίασε τη σειρά 5700 Global µε 2 νέα µοντέλα τριών κυλίνδρων – το 5708 (85 ίππων) και το 5709. Η Zetor αντίστοιχα έφερε στο Αννόβερο τα νέα Major HS τα οποία θα µπουν σε παραγωγή το επόµενο έτος.

Στην Agritechnica πραγµατοποιήθηκε επίσης η πρώτη επίσηµη παρουσίαση της νέας σειράς της Deutz-Fahr µε τρία νέα τετρακύλινδρα µοντέλα, το 6155.4 (156 ίππων), το 6165.4 (164 ίππων) και το 6175.4 (171 ίππων). Τα παραπάνω µοντέλα µοιράζονται το ίδιο εξωτερικό design και πολλά κοινά εσωτερικά στοιχεία, όπως στη µετάδοση κίνησης και τα υδραυλικά συστήµατα. Επιπλέον, η Rauch παρουσίασε το πρώτο drone που είναι ικανό να κάνει λιπασµατοδιανοµή. Εξοπλισµένο µε 8 ρότορες το Agronator Octocoptoer διαθέτει διάµετρο 4 µέτρων και µία µικρή χοάνη 50 κιλών. Mεγάλη ήταν η παρουσία επίσης Κινέζων και Ινδών. Μάλιστα η Mahindra έφερε πρώτη φορά τα τρακτέρ της στο Αννόβερο, µετά την εξαγορά της Erkunt Traktor
Η ατομική φροντίδα φυτών στο κυνήγι των αποδόσεων
Την πεποίθηση ότι από την έρευνα έχουµε περάσει πλέον στα πρωτότυπα µηχανήµατα ροµποτικής, µε την εµπορική τους αξιοποίηση να µην αργεί, εξέφρασε ο ∆ρ. Arno Ruckelshause, του πανεπιστηµίου Osnabrück της Γερµανίας, κατά τη διάρκεια οµιλίας του στην Agritechnica. Ο Γερµανός µηχανικός έδωσε αρκετά παραδείγµατα. Πρώτα από τον τοµέα της ζιζανιοκτονίας, όπου η γνώση της θέσης και του είδους του ζιζανίου µέσω συστηµάτων απεικόνισης, όπως κάνει το Robocrop, µπορεί να αυτοµατοποιήσει τη διαδικασία. Άλλα συστήµατα που µπορούν να «διαβάσουν» το χωράφι και ήδη χρησιµοποιούνται εµπορικά είναι το Culti Cam της Claas και το AutoTrac Implement Guidance της John Deere.

Μια άλλη βασική τεχνολογία για τις λύσεις ροµποτικής σχετίζεται µε τη διαχείριση δεδοµένων. Ωστόσο, η πρόσβαση σε ετερογενείς πηγές δεδοµένων - για παράδειγµα από γεωργικά µηχανήµατα, ή µετεωρολογικούς σταθµού - εξακολουθεί να µην έχει επιλυθεί πλήρως. Εδώ έρχεται το «agrirouter» (DKE) που παρέχει µια καθολική πλατφόρµα ανταλλαγής δεδοµένων. Η τεχνολογία αυτή είναι χαµηλού κόστους, όπως τα συστήµατα επικοινωνίας και αισθητήρων που χρησιµοποιούν συνδέσεις Bluetooth και Sigfox (Fliegl, Pöttinger) ή την αυτοµατοποιηµένη γεωργική καταγραφή µε smartphones (Farmdok)

Άλλες προσπάθειες κατασκευαστών για αυτόνοµη εργασία στο χωράφι περιλαµβάνουν το στόλο σπαρτικών Xavier της Fendt, το BoniRob (Bosch, Amazonen-Werke) και τα τρακτέρ χωρίς οδηγό της CNH. Όπως και να έχει, ο επιστήµονας εξηγεί, ότι βρισκόµαστε όλο και πιο κοντά στη λεγόµενη «ατοµική φροντίδα» στα φυτά.

Χρυσό µετάλλιο στην Claa

Όπως πάντα στην έκθεση Agritechnica απονεµήθηκαν τα µετάλλια καινοτοµίας. Αυτή τη χρονιά, τα δύο χρυσά απονεµήθηκαν στην Kemper και την Claas. Η Claas βραβεύτηκε, για το αυτόνοµο σύστηµα αλωνισµού Cemos Αυτο Threshing. Η Kemper από την άλλη βραβεύτηκε για το StalkBuster που είναι το πρώτο τεχνολογικό µέσο που καταστρέφει όλα τα καλάµια.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της έκθεσης απονεµήθηκαν και τα βραβεία Μηχάνηµα της Χρονιάς για το 2018 της DLG, µε νικητές ανά κατηγορία τους κάτωθι κατασκευαστές

Σπαρτικές: Lemken Azuri
Ψεκαστικά: Amaxone UX 01 µε ContourContro
Φορτωτές: Claas Skorpio
Χορτοδεσία: Kuhn FBP 3135 IntelliWra
Χορτοκοπή: Vicon Extra 7100T GeoMo
Ενσιρωτικά: Krone Big X 680/780/880 µε Lift Ca
Θεριζοαλωνιστικές: Fendt/Massey Ferguson Idea
Συµπαγή τρακτέρ: John Deere 5
Μεσαίας κατηγορίας τρακτέρ: Case IH Maxxum Multicontroller ActiveDrive 8 και New Holland Dynamic Comman
Μεγάλης ισχύος τρακτέρ: Claas Axion 90
Tractor XXL: Fendt 900 Vario MT

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία