BACK TO
TOP
Θεσμικά

Λύση για Κάρτα Αγρότη υιοθετούν οι τράπεζες βάσει ΟΣΔΕ 2019

Τρόπο για την ενεργοποίηση της Κάρτας Αγρότη που έχουν εκδώσει ως γνωστόν όλες οι συστηµικές τράπεζες, δείχνει να βρήκε τις τελευταίες ώρες ο υπουργός Μάκης Βορίδης σε συνεργασία µε τους επιτελείς των τραπεζών.

prwto_11

57
8

Σύμφωνα με ενδελεχές και διασταυρωμένο ρεπορτάζ που φιλοξενεί το Σάββατο η εφημερίδα Agrenda, oι τράπεζες συµφώνησαν να παρακαµφθεί η «σκόπελος» της δήλωσης ΟΣ∆Ε 2020 και να βρεθεί ασφαλής τρόπος ενεργοποίησης της Κάρτας µε βάση τα δεδοµένα της προηγούµενης χρονιάς, εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι θεαµατικά.

Αυτό δεν αφορά βέβαια αγρότες που δεν είχαν τα προηγούµενα χρόνια Κάρτα Αγρότη και θα δυσκολευτούν να εκδώσουν σ' αυτή τη φάση καινούργια. Σηµειωτέον ότι η Κάρτα Αγρότη αντικαθιστά κατά κάποιο τρόπο τα καλλιεργητικά δάνεια για την προµήθεια αγροτικών εφοδίων.

Κατά τα λοιπά, την ανάγκη να παραµείνει ανοικτή η ηλεκτρονική βάση του ΟΣ∆Ε, ανεξάρτητα από την προσέλευση ή όχι των αγροτών στα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων, επισηµαίνουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, καθώς η ξαφνική διακοπή λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρµας δηµιουργεί ποικίλα προβλήµατα στον αγροτικό κόσµο και κυρίως εµποδίζει κάθε δυνατότητα χρηµατοδότησης των αγροτικών επιχειρήσεων εν όψει των µεγάλων υποχρεώσεων της εαρινής περιόδου.

 

H µη προσέλευση των αγροτών στα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆) είναι άλλο, και είναι κάτι διαφορετικό η «πλήρης αναστολή για 15 µέρες της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων ΟΣ∆Ε του έτους 2020» που ανακοίνωσε κάπως επιπόλαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός έσπευσε µάλιστα να διαβεβαιώσει τους παραγωγούς πως το γεγονός αυτό «δεν πρόκειται να διαταράξει την οµαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έγκαιρη ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεών τους», έχοντας προφανώς υπόψη του την παράταση κατά ένα µήνα, δηλαδή µέχρι τις 15 Ιουνίου, της σχετικής προθεσµίας την οποία ανακοίνωσε τελικά η Κοµισιόν.

Το θέµα όµως δεν είναι αν θα γίνουν κάποια στιγµή οι δηλώσεις. Το µέγα ζήτηµα είναι ότι η διαδικασία υποβολής της δήλωσης «ξεκλειδώνει» µια σειρά από λειτουργίες, µεταξύ των οποίων και οι χρηµατοδοτικές διαδικασίες των αγροτών, κάτι το οποίο δεν µπορεί να περιµένει µέχρι τις 15 Ιουνίου ή και ενδεχοµένως πολύ αργότερα.

 

Λάθος κίνηση η διακοπή της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣ∆Ε

Η βιαστική, όπως φαίνεται απόφαση για αναστολή της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων που προφανώς έχει να κάνει µε τα µέτρα κατά του κορωνοϊού, συνοδεύτηκε από τη λάθος κίνηση διακοπής της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣ∆Ε, κάτι το οποίο εξυπηρετεί µόνο τον «τεχνικό σύµβουλο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και κανέναν άλλο. Σηµειωτέον ότι αυτές τις µέρες, όλος ο κόσµος δουλεύει ηλεκτρονικά (τηλεργασία).

Ο τρόπος που επέλεξε, προφανώς κατόπιν κακών εισηγήσεων, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσµατα απ’ αυτά που έχει σήµερα ανάγκη ο αγροτικός χώρος. ∆ιακόπτει επί της ουσίας κάθε λειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης  και την οίκοθεν -ακόµα και µε τη βοήθεια τρίτου- ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ΟΣ∆Ε 2020. Αυτό µε τη σειρά του, δυσκολεύει κάθε συναλλαγή των αγροτών µε τις τράπεζες. Έτσι, εκτός από την Κάρτα Αγρότη για την οποία φαίνεται να βρίσκεται τελικά κάποια λύση, τουλάχιστον για τους παλιούς κατόχους, θέµατα ανακύπτουν µε τις ίδιες τις τράπεζες, µε τους µελετητές, µε τις διαχειριστικές αρχές του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, µε τον ΕΛΓΑ και ενδεχοµένως µε τους προµηθευτές αγροτικού εξοπλισµού (Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων).

Τις τελευταίες µέρες πολλοί αγρότες διαµαρτύρονται και για το γεγονός ότι ανάµεσα στα άλλα εµπορικά καταστήµατα, έκλεισαν ελάφρα τη καρδία από την περασµένη Τετάρτη και τα καταστήµατα που διαθέτουν εργαλεία αγροτικής χρήσης, όπως κλαδευτικά, αλυσοπρίονα, ανοξείδωτα δοχεία κ.α. Εξοπλισµός απαραίτητος για τις εργασίες των αγροτών, ειδικά αυτή την εποχή που οι δουλειές στο χωράφι ανοίγουν.

Προκειµένου να προχωρήσει η αγροτική παραγωγή και να υπάρχουν τα απαραίτητα για την διατροφή του κόσµου, ειδικά τώρα που κλείνουν σταδιακά τα σύνορα διεθνώς και δυσκολεύουν οι εµπορευµατικές συναλλαγές ακόµα και µεταξύ χωρών  της Ε.Ε. απαιτείται εγρήγορση. Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον κ. Βορίδη να επανεξετάζει το θέµα της ηλεκτρονικής βάσης ΟΣ∆Ε.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

22-03-2020 23:16Μαριος

Πρέπει άμεσα να ανοίξει η κάρτα αγρότη είναι ανεπίτρεπτο αυτό που γίνετε ενώ έχουμε κανει και δηλώσεις οσδε 2020 κάποιος μας κοροϊδεύει δεν γίνετε κάτι άλλο γίνετε με τις κάρτες και δεν το λένε!!

Απάντηση

21-03-2020 20:50Ζαλουμη

Μα έχω ήδη κάνει το οσδε 2020 και η κάρτα δεν εγκρίνετε λόγο του ιού δεν λειτουργεί το τμήμα της τράπεζας. Ποιος μπορεί να απάντηση. Πότε θα εγκριθει

Απάντηση

21-03-2020 16:15At

Ο αγρότης δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά σε όλα τα μέτρα εξαγγελίας της κυβέρνησης και ας είναι πρωτογενής τομέας... εάν δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει λόγω πολλών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και ο δικός μας κλάδος πολύ φοβάμαι ότι σε όχι μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι άδεια τά ράφια των σουπερμάρκετ και των λαϊκών αγορών.. καλό θα ήταν λοιπόν να επανεξετάσει κάποια θέματα σχετικά με την ρευστότητα τού κλάδου μας τέτοιες δύσκολες ώρες που περνά ο λαός μας και η ανθρωπότητα...

Απάντηση

20-03-2020 20:50ΑΝΝΑ

#ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ # ΤΟ 2019 ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ. ΘΕΩΡΩ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ .ΤΑ ΚΥΔ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΙΟΤΙ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ .ΕΥΧΟΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΙ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ.

Απάντηση

20-03-2020 20:17Αγνωστος

Είδατε ότι η λύση δεν ήταν να παραμείνει ανοιχτό το ΟΣΔΕ , αλλά έπρεπε να δοθεί πολιτική λύση. ΥΓ. Σε σχέση με το παλαιότερο σας άρθρο, και σχετικά αν έπρεπε να μείνει ανοιχτό το ΟΣΔΕ. ΥΓ2. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες θα πρέπει και η δημοσιογραφία να γίνεται με θετική διάθεση , ώστε να βρεθεί λύση , και όχι με καταγγελτικό λόγο για να κερδίσουμε κάποια κλίκ.

Απάντηση

20-03-2020 20:03Κακος

Λοιπόν για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους οι μόνοι που βολεύονται με ανοιχτό το οσδε είναι κάτι λαμογια που γυρναν από σπίτι σε σπίτι ή κάνοντας αιτήσεις δήθεν on line και κονομανε μαύρα χωρίς να κόβουν αποδείξεις από τι φαίνεται τα ξέρει ο υπουργός και καλά κάνει και το έκλεισε κι ας αφήσει ο κατευθυνομενος αρθρογράφος τα σάπια ουστ

Απάντηση

20-03-2020 15:08Θωμας

Εγώ έχω δώσει εδώ και μια εβδομάδα τα δικαιολογητικά για την κάρτα του αγρότη και το καινούριο Οσδε 2020 και ακόμα τίποτα δεν έχουν κάνει. Υπολειτουργούν εκεί στην τράπεζα Πειραιώς?? Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε ας αφήσουν τις δικαιολογίες ότι φταιει το Οσδε. Παρακαλώ να επιληφθείτε του θεματος

Απάντηση

20-03-2020 14:02Γιωργος Ζουρας

Να γίνει κάτι και με τα ανοιχτά δάνεια αγροτών...να ανασταλει η προσκόμιση ασφαλιστική ς ενημερότητας για ένα διάστημα...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές