BACK TO
TOP
Θεσμικά

Νομοθετικές παλινωδίες αφήνουν ξεκρέμαστη τη βιομηχανική κάνναβη

Πισωγυρίσματα και νομοθετικές παλινωδίες αφήνουν ξεκρέμαστες τις όποιες επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή και αγορά βιομηχανικής κάνναβης

44-45_pin__1_

Πέτρος Γκόγκος

391
2

Έτοιµη να χάσει τις ευκαιρίες της στη συνολική αγορά που διαµορφώνει η καλλιέργεια κάνναβης φαίνεται πως είναι η Ελλάδα, µε τις νοµοθετικές διαδικασίες είτε να έχουν παγώσει, είτε να κάνουν βήµατα προς τα πίσω. Το µόνο σίγουρο είναι πως επενδύσεις που προηγήθηκαν της οριστικοποίησης του νοµοθετικού πλαισίου για τη βιοµηχανική και τη φαρµακευτική κάνναβη, µένουν προς το παρόν ξεκρέµαστες. 

Άνθρωποι της αγοράς εκτιµούν ότι έως ότου διαµορφωθεί η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και τακτοποιηθούν οι θεσµικές αγκυλώσεις τόσο στη φαρµακευτική κάνναβη, όσο και στη βιοµηχανική, η χώρα δεν αποκλείεται να φτάσει λαχανιασµένη σε µια ήδη ώριµη και σηµαντικά κορεσµένη ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Η κόντρα προ ολίγων ηµερών στο υπουργικό συµβούλιο ανάµεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, που απορρίπτει κάθε επιχειρηµατική και παραγωγική πτυχή της κάνναβης, είναι ενδεικτική της κατάστασης και της σύγχυσης που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο.

Συγκεκριµένα, στο µέτωπο της βιοµηχανικής κάνναβης, η τέως ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε το πολιτικό της στίγµα λίγο προτού αποχωρήσει και εγκατασταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, στίγµα που ως επί το πλείστον συγχέει την καλλιέργεια µε αυτή της φαρµακευτικής. Ως γνωστόν, η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε παραµονές Πρωτοχρονιάς έθεσε ορισµένους φραγµούς στον χώρο που επί της ουσίας αφήνουν περιθώρια µόνο στη συµβολαιακή καλλιέργεια χωρίς όµως να ρυθµίζει το ζήτηµα σχετικά µε τη διάθεση τροφίµων βιοµηχανικής κάνναβης στην ελληνική αγορά.

«Θέλει να έχει συµβόλαιο µε βιοµηχανία για να προχωρήσεις στην καλλιέργεια και από την άλλη δεν έχουν δώσει νοµοθετικό πλαίσιο ώστε η µεταποίηση να διαθέτει στην αγορά τα προϊόντα της. Ποια βιοµηχανία θα µπει στη διαδικασία να κάνει συµφωνίες έτσι;» αναφέρει στην Agrenda o Γιώργος ∆ρόσος, αγρότης από τα Φάρσαλα και µέλος άτυπης Οµάδας Παραγωγών που δραστηριοποιείται από το 2019. Στην περιοχή, επένδυση µερικών εκατοµµυρίων έστησε µονάδα µεταποίησης βιοµηχανικής κάνναβης µε τεχνολογίας αιχµής, η οποία όµως πλέον αναµένει το ξεκλείδωµα της αγοράς, µεταποιώντας µε αργούς ρυθµούς τη σοδειά του 2019 ακόµα. Οι δε αγρότες αν και πέτυχαν αποδόσεις 1.200 κιλών ανά στρέµµα, όταν η βιβλιογραφία έθετε ταβάνι στα 450 κιλά, βλέπουν τους υπουργούς «να αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο» όπως λέει ο κ. ∆ρόσος, χωρίς κανείς να καταφέρνει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της σύγχυσης.

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά γίνονται σε µια αγορά που δεν µπορεί πλέον να θεωρηθεί νέα ή καινοτόµα. Τα προϊόντα βιοµηχανικής κάνναβης και τρόφιµα από το φυτό αυτό διατίθενται πλέον σε κάθε περίπτερο στην ελληνική επικράτεια και στην πλειοψηφία τους είναι εισαγόµενα είτε από την Ιταλία είτε από την Τσεχία.

Η ίδια υπουργική απόφαση προβλέπει ότι η περιεκτικότητα του φυτού στην ψυχοτρόπα ουσία THC αυστηρά πρέπει να µένει κάτω του 0,2% όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη προωθείται το ταβάνι του 0,3% µαζί µε µια εύλογη ευελιξία αφού ακόµα και αν ξεφύγει λίγο η «ένταση» του φυτού, στη διαδικασία της µεταποίησης ρυθµίζεται αναλόγως η περιεκτικότητα. Τέτοιοι φραγµοί καθιστούν κατ’ επέκταση το προϊόν λιγότερο ανταγωνιστικό στην αγορά και λιγότερο ελκυστικό για τους παραγωγούς, οι οποίοι σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος στην καλλιέργεια, θα χρειαστεί να επωµιστούν και τα έξοδα καύσης της… «φυτείας», κάτι που επίσης νοµοθετήθηκε επί Βορίδη.

 

Κολληµένες επενδύσεις και στα φάρµακα

Και στη φαρµακευτική κάνναβη τα πράγµατα έχουν κολλήσει.

Τη διετία που πέρασε έγιναν βήµατα που κέρδισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Από 100 έως 250 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις αφορούσαν δηµιουργία θερµοκηπίων κάνναβης στη Βόρεια Ελλάδα.

Με τη νέα νοµοθετική ρύθµιση διευκολύνεται το στοίχηµα της εξαγωγής. Φαίνεται η βούληση του Μαξίµου για προώθηση της καλλιέργειας, όσο η κοµµατική δεξαµενή
το επιτρέπει.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

17-02-2021 18:28Ηλίας Εμμανουηλίδης

Πριν από 21 χρόνια (έτος 2000), το ΕΘΙΑΓΕ (η δημόσια αγροτική έρευνα) είδε έγκαιρα τις διεθνείς τάσεις και προοπτικές για τη βιομηχανική κάνναβη και ενημέρωσε το Υπουργείο με ειδική μελέτη για τις δυνατότητες ανάπτυξης της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα. Μετά από καθυστερήσεις και παλινωδίες του Υπουργείου φθάσαμε στην κατάσταση, αντί για πρωτοπορία και εξαγωγές, να εισάγουμε προϊόντα κάνναβης. Και το χειρότερο όπως γράφει το δημοσίευμα «..Άνθρωποι της αγοράς εκτιµούν ότι έως ότου διαμορφωθεί η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και τακτοποιηθούν οι θεσµικές αγκυλώσεις τόσο στη φαρµακευτική κάνναβη, όσο και στη βιομηχανική, η χώρα δεν αποκλείεται να φτάσει λαχανιασµένη σε µια ήδη ώριµη και σηµαντικά κορεσµένη ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά..». Χάνουμε και αυτό το τραίνο.

Απάντηση

16-02-2021 14:58Τζιμουρτος Βασίλης

Μπαφος ήταν, είναι, και θα είναι.. Οι προηγούμενοι (Συριζα) έφεραν δήθεν την καναβη ως νέο ελντοραντο στον αγροτικό τομέα χωρίς να ολοκληρώσουν την νομοθεσία. Οι σημερινοί κυβερνώντες έχοντας τις αντιρρήσεις που πηγάζουν από τις προκατάληψεις τους δεν έχουν κάνει τίποτα ενάμιση χρόνο τώρα.. Ως συνήθως τη νύφη την πληρώνουν οι αγρότες που τόλμησαν να ρισκάρουν σε κάτι διαφορετικό, μια ζωή τα κορόιδα..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές