BACK TO
TOP
Θεσμικά

Βιομηχανικό λάθος λέει η εταιρία, ανάκληση άδειας για φέτα από ΕΛΓΟ

Βιομηχανικό λάθος συσκευασίας του προϊόντος επικαλείται η εταιρεία Όμηρος, η γαλακτοβιομηχανία της οποίας παρτίδα τυριών βρέθηκε να πωλείται ως φέτα στη Γερμανία χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις που υπαγορεύει ο κανονισμός για την Φέτα ΠΟΠ. Σε προσωρινή ανάκληση της πιστοποίησης για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ, από την εταιρείας, προέβη ο αρμόδιος για τις πιστοποιήσεις Οργανισμός, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά τις γνωστές καταγγελίες και μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

tyri

Γιάννης Πανάγος

187
4

Η σχετική ενημέρωση έγινε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός προβαίνει σε προσωρινή έστω ανάκληση της πιστοποίησης. 

Η ανάρτηση του Οργανισμού έχει ως εξής:

Προσωρινή ανάκληση πιστοποίησης σε επιχείρηση για την παραγωγή «ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ»

Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ προέβη σήμερα, σε προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή της «ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ» σε εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία παρήγαγε και διακίνησε το προϊόν στο εξωτερικό χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές παραγωγής του, όπως αυτές αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 313025/ΦΕΚ Β 8/11.02.94 Υπουργική Απόφαση της αναγνώρισης του, παραβαίνοντας την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Η προσωρινή ανάκληση της Πιστοποίησης ισχύει έως την ολοκλήρωση της διενέργειας των ελέγχων, την εφαρμογή των κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών εκ μέρους της επιχείρησης και την αποστολή σχετικής τεκμηρίωσης, από την οποία να προκύπτει η λειτουργία ενός αξιόπιστου συστήματος παραγωγής του προϊόντος τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ».
Ο Οργανισμός υπογραμμίζει τη σταθερή προσήλωσή του στην διασφάλιση των κορυφαίων προϊόντων της χώρας που έχουν πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, την προστασία της Ελληνικής κτηνοτροφίας και την προστασία του εμβληματικού εθνικού προϊόντος τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» από τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και παραπλάνησης της αγοράς και των καταναλωτών.

Σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε η εταιρεία διευκρινίζει σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με αναλύσεις δειγμάτων προϊόντων της φέτας, οι οποίες έδειξαν μη επιτρεπτά ποσοστά αγελαδινού γάλακτος, ότι η εταιρεία: "ενημέρωσε υπεύθυνα και από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για βιομηχανικό λάθος συσκευασίας του προϊόντος ανακαλώντας μάλιστα αμέσως την προβληματική παρτίδα".
Μάλιστα σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν παραιτήθηκε από  την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Όμηρος αναφέρει: 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

  Με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και τη σημερινή συνάντηση του Φορέα,  αναφορικά με νοθεία φέτας από ελληνική εταιρεία εξαγωγών στη Γερμανία και προκειμένου να μειώσουμε την αγωνία πολλών για το αν θα «δοθούν ονόματα στα μανταλάκια» είμαστε εδώ, απαντάμε και ήρθε η ώρα να ξανά συστηθούμε καλύτερα:

 Πρόκειται για τη δις βραβευμένη εταιρεία μας «Όμηρος Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕΒΕ», η οποία, όπως όλοι γνωρίζουν αλλά προσποιούνται το αντίθετο, εξάγει τα τελευταία 35 χρόνια σε πάνω από 20 χώρες ανώτερης ποιότητας προϊόντα, τηρώντας πάντοτε όλους τους κανόνες της διεθνούς νομοθεσίας σε όλα τα στάδια από την παραγωγή έως και τη διανομή τους. Με την εφαρμογή συστημάτων οργάνωσης και διαχείρισης ποιότητας και με συνεχείς αυστηρούς ελέγχους αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες γαλακτοβιομηχανίες εντός και εκτός συνόρων. Η εταιρεία ΟΜΗΡΟΣ συνεργαζόμενη με πάνω από 450 πιστοποιημένες φάρμες της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και προσφάτως και της Αιτωλοακαρνανίας και 1800 κτηνοτρόφους συλλέγει καθημερινά φρέσκο γάλα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, οι οποίες μάλιστα αυτή τη στιγμή εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται με την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου και συνολικές επενδύσεις ύψους 20.000.000 ευρώ.

 Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με αναλύσεις δειγμάτων προϊόντων μας, φέτας, οι οποίες έδειξαν μη επιτρεπτά ποσοστά αγελαδινού γάλακτος η εταιρεία μας ενημέρωσε υπεύθυνα και από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για βιομηχανικό λάθος συσκευασίας του προϊόντος ανακαλώντας μάλιστα αμέσως την προβληματική παρτίδα.

 Και πραγματικά είναι απορίας άξιο πως μπορεί να πιστεύουν κάποιοι ότι μετά από 35 χρόνια άριστης συνεργασίας και αψεγάδιαστης παρουσίας μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα λάμβανε κανείς την απόφαση εδώ στην «ΟΜΗΡΟΣ» να προβεί σε «νοθεία» φέτας όπως επικαλούνται καταστρέφοντας έτσι εύκολα όλα όσα τόσα χρόνια έχουν επιτευχθεί με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά.

 Σε κάθε περίπτωση έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Υπουργείο και στις αρμόδιες αρχές ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις αναφορικά με το ζήτημα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και είμαστε βέβαιοι πως είναι σε όλους αντιληπτό τι προσπαθούν να πετύχουν κάποιοι με αυτή την ιστορία, δυστυχώς με αθέμιτα μέσα και διαδικασίες.

Σε ότι αφορά όλους αυτούς που αυτές τις ημέρες επιχείρησαν να συκοφαντήσουν την εταιρεία και τους εργαζόμενους της, δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας για την προστασία της φήμης και της αξιοπρέπειάς μας.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι ουδεμία παραίτηση υπήρξε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας της εταιρείας μας.

Επτά μέτρα ελέγχων για τα ΠΟΠ και κομμένες οι ενισχύσεις σε παραβάτες, λέει ο Λιβανός

Επτά επιπλέον ενέργειες δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φιλοδοξώντας να ατσαλώσει το θεσμικό πλαίσιο ελέγχων και προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ, στον απόηχο της περίπτωσης νοθείας φέτας που απασχολεί το τελευταίο διάστημα.

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να διατείνεται για τήρηση στο ακέραιο του γράμματος του νόμου σε ό,τι αφορά στην περίπτωση νοθείας φέτας από ελληνική εξαγωγική επιχείρηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου το απόγευμα της Δευτέρας 29 Μαρτίου ο  ίδιος ενημέρωσε ότι ο έλεγχος της υπόθεσης από της αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Για την προστασία  των ΠΟΠ προϊόντων ο υπουργός τόνισε :  «Αποτελεί για εμάς μέγιστη προτεραιότητα.  Ως προς τα μέτρα για την προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων μας, το Υπουργείο ήδη κινείται προς την  ενίσχυσή τους» και πρόσθεσε τα επτά ακόμα βήματα με τα οποία το υπουργείο τα ενισχύει:

  • Αναδιάρθρωση των ελέγχων, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
  • Συνεργασία με τις πρεσβείες μας για ελέγχους σε διεθνές επίπεδο.
  • Συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για ελέγχους με λεπτομέρεια και σε βάθος,
  • Τέλος η ενίσχυση για τους παραβάτες.
  • Ψηφιοποίηση του ελέγχου διακίνησης γάλακτος,
  • Δρομολογείται η θεσμοθέτηση αποδόσεων τυροκόμησης με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και σε συνέχεια διαλόγου με τους φορείς της αγοράς.
  • Αυστηρές ποινές για όλους, αλλά εξοντωτικές ποινές ιδίως για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες.
  • Διενέργεια έκτακτων δειγματοληπτικών ελέγχων σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, ως μέθοδος περαιτέρω αποτροπής τέτοιων πρακτικών που εκθέτουν τη χώρα και τα εμβληματικά προϊόντα της.

 

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων για τη Φέτα

Στο μεταξύ, στον απόηχο των ανακοινώσεων Λιβανού από τη Βουλή για αναδιοργάνωση των ελέγχων στα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα οι γεωτεχνικοί του Δημοσίου (ΠΟΓΕΔΥ), σε ανακοίνωση τους  κάνουν λόγο «για παχιά λόγια χωρίς πολιτικό αντίκρισμα», με την παράνομη δραστηριότητα να σταματά στις 3:00 μ.μ, όποτε λήγει το ωράριο Δημοσίων Υπηρεσιών…αφού ούτε λόγος για υπερωρίες.

Aναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ

ΘΕΜΑ: «Στην Φέτα τις λύσεις δίνουν οι Γεωτεχνικοί και όχι οι Πολιτικοί»

Το επεισόδιο με την υποτιθέμενη φέτα που συκοφαντεί την χώρα μας στο εξωτερικό έρχεται να αποδείξει πως παρά την διακηρυσσόμενη σπουδή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λιβανού να πατάξει τις ελληνοποιήσεις και την νοθεία, στην εκτός 6ου ορόφου Αχαρνών πραγματικότητα άλλα συμβαίνουν που μάλλον δεν τα έχει αντιληφθεί. Επειδή όμως οι Γεωτεχνικοί του Δημοσίου έχουν καταλάβει τα παχιά λόγια άνευ αντικρίσματος ρωτάμε τον Κύριο Υπουργό που θέλει να ελέγξει τις στρεβλώσεις στην αγορά, προφανώς μέσα από τις Yπηρεσίες:

Γνωρίζει πόσοι Γεωπόνοι υπηρετούν στο Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων του Υπουργείου; Να του απαντήσουμε εμείς: προσεχώς ένας Γεωτεχνικός για να διαχειριστεί όλη την Ελλάδα

Γνωρίζει πόσοι υπηρετούν στην Εποπτεία Γάλακτος Αττικής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (περιοχή ευθύνης Αττικής όλα τα νησιά και άλλοι Νομοί). Να του απαντήσουμε εμείς: Μέχρι πρόσφατα 0, τον τελευταίο χρόνο ένας

Γνωρίζει τι μέσα προστασίας έχουν δοθεί στους Ελεγκτές ώστε να μπορούν να εκτελέσουν το έργο τους αξιοπρεπώς, χωρίς να βάζουν από την τσέπη τους σαν να εργάζονται σε τριτοκοσμική χώρα ή τελικά να αποφεύγουν τους ελέγχους για να διαφυλάξουν την υγεία την δική τους και των οικογενειών τους; Να του απαντήσουμε εμείς: Τίποτα από το Υπουργείο

Επειδή μέσα προστασίας δεν δίνονται, σκοπεύει να λάβει πολιτική πρωτοβουλία για να ικανοποιήσει το αίτημα για ελεγκτικό επίδομα που θα καλύπτει παγίως και την αγορά των παραπάνω μέσων προστασίας αλλά και την εν γένει διενέργεια αξιοπρεπούς ελέγχου (άλλοι κλάδοι λαμβάνουν π.χ. επίδομα βιβλιοθήκης για να εμπλουτίζουν την απαιτούμενη γνώση τους)

Κατά τον κύριο Υπουργό η παράνομη δραστηριότητα σταματά στις 3 μ.μ. οπότε και λήγει το ωράριο Δημοσίων Υπηρεσιών; Προφανώς ναι αφού χωρίς αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση οι έλεγχοι σταματούν στο ωράριο, τελικά μπορεί και να βολεύει αυτό. Πάντως προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση στο θέμα υπερωρίες

Το περιβόητο ενιαίο κυρωτικό πλαίσιο το οποίο θα νομοθετηθεί, πότε προβλέπεται να δοθεί για διαβούλευση ώστε να περιοριστεί η πολυδιάσπαση και εν τέλει η αναποτελεσματικότητα των ελέγχων; Προφανώς και πάλι η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες κατάρτισής του στο Υπ.Α.Α.Τ. σταματούν στο ωράριο αφού αυτό είναι μοναδικό Υπουργείο που δεν χορηγεί ούτε λεπτό υπερωρίας, την ίδια στιγμή που στελέχη του συνταξιοδοτούνται, δεν αντικαθίστανται και οι λιγότεροι καλούνται να βγάλουν, στο ίδιο ωράριο, δουλειά για περισσότερους (όπως π.χ. στο γάλα για το οποίο δείχνουν ξαφνικό ενδιαφέρον). Σκοπεύει αλήθεια ο κύριος Υπουργός να λάβει πολιτικές πρωτοβουλίες εκκίνησης διαδικασιών για την έκδοση νέας προκήρυξης των θέσεων που έχουν εγκριθεί για το έτος 2021 για το Υπ.Α.Α.Τ.; Σκοπεύει επιτέλους αντί να συνομιλεί γενικώς και αορίστως με Αντιπεριφερειάρχες που νομίζουν ότι είναι τοπικοί Υπουργοί, να πιέσει την ΕΝ.ΠΕ. να ζητήσει θέσεις Γεωτεχνικών για τις Περιφέρειες; Ποιος θα κάνει την δουλειά που έχει εκχωρήσει το Υπ.Α.Α.Τ. εκεί, μήπως οι Αντιπεριφερειάρχες με τον Υπουργό;

Ας λείπουν λοιπόν τα παχιά λόγια χωρίς πολιτικό αντίκρισμα.

Οι εργαζόμενοι ξέρουν να κάνουν την δουλειά τους.

Οι ηγεσίες θέλουν να τους δώσουν τα μέσα και το κίνητρο να την κάνουν όπως πρέπει; Μέχρι να λυθούν τα ερωτήματα αυτά ας μην υποκρίνονται ότι τους καίει το ενδιαφέρον. Ούτως ή άλλως οι δικές τους φωνές είναι αυτές που μιλούν για αυτορρύθμιση της αγοράς και εσωτερικό έλεγχο των επιχειρήσεων, λες και ζούμε σε κοινωνία αγγέλων όπου το κράτος δεν πρέπει να έχει ρυθμιστικό χαρακτήρα.

Η διασύνδεση των Μητρώων του Υπ. Α.Α.Τ. και των Εποπτευόμενων Φορέων του (ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΕΦΕΤ) ο Ενιαίος Ελεγκτικός Μηχανισμός όπως τον έχουν προτείνει οι Γεωτεχνικοί και τα Εργαλεία που αναφέρονται ανωτέρω, κόβουν το βήχα σε όσους θέλουν να παρανομήσουν.

Οι λύσεις αυτές που προτείνουμε προστατεύουν την χώρα μας και τους πολλούς και ισοπεδώνουν τους ελάχιστους και επίορκους (Δήθεν επιχειρηματίες).

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι Κύριε Υπουργέ. Εσείς;

 Από το Δ.Σ.


Νωρίτερα το agronews.gr έγραφε:

Πολύ φωνή, λίγη δουλειά για τον έλεγχο των τροφίμων 

Τις τεράστιες αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο των τροφίμων, ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτά πιστοποιούνται αρμοδίως ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), αναδεικνύει για μια ακόμη φορά, η περίπτωση νοθείας, από γνωστή μικρομεσαία επιχείρηση παραγωγής τυροκομικών με μεγάλη μάλιστα εξαγωγική δραστηριότητα και συνεργασία με super market της Γερμανίας.

Το θέμα έφερε στο φως δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στη Γερμανία και από την οποία προκύπτει ότι τα δείγματα που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα, καθώς σε προϊόν Φέτας, δηλαδή ΠΟΠ, ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό 50% έως 80%, αντί των προβλεπόμενων προδιαγραφών (70% πρόβειο και 30% γίδινο).

 Η εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν μπορεί να κοινοποιηθεί πριν η υπόθεση διαλευκανθεί πλήρως, διαθέτει εγκαταστάσεις στους πρόποδες της Νότιας Πίνδου και ειδικότερα στο νομό Τρικάλων, ενώ πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία και δεύτερη μονάδα παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, καθώς και δύο σταθμούς συγκέντρωσης γάλακτος στην Αιτωλοακαρνανία και την Αρκαδία.     

 Την ύπαρξη της υπόθεση επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του την Κυριακή 21 Μαρτίου ο αρμόδιος για τις πιστοποιήσεις των ΠΟΠ, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος ωστόσο, ακολουθώντας τη γνωστή γραφειοκρατία, στέλνει… τη μπάλα στην κερκίδα.

 Την ίδια στιγμή, όλοι έχουν να πουν κάτι (κόμματα, επαγγελματικές οργανώσεις, μέσα ενημέρωσης), ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, χωρίς να προσμετράται η επίπτωση στη φήμη του προϊόντος, η λεπτή ισορροπία που διέπει αυτό τον καιρό τις τιμές  του αιγοπρόβειου γάλακτος και ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τη συγκεκριμένη αγορά.

 

Όσον αφορά την ανακοίνωση του ΕΛΓΟ Δήμητρα μάλιστα, δύο είναι τα τινά:

  • Ή δεν γίνεται κανένας έλεγχος στις πιστοποιήσεις των ΠΟΠ και οι όποιες διερευνήσεις γίνονται εκ των υστέρων με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα των Γερμανικών εργαστηρίων (κατόπιν πρωτοβουλίας ιδιωτών)
  • Ή γίνεται έλεγχος, ο οποίος δεν έδωσε ευρήματα, επομένως η έκταση της νοθείας δεν έχει τις διαστάσεις για τις οποίες γίνεται λόγος

Το γεγονός ότι μέχρι τη στιγμή που ήρθαν τα ευρήματα από τη Γερμανία, ο ΕΛΓΟ δεν ήξερε τίποτα, σημαίνει πως οι έλεγχοι είναι τουλάχιστον ελλιπείς. Το γεγονός δε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει με τα δικά του δείγματα, προ της καταγγελίας, την ύπαρξη και έκταση της νοθείας, δείχνει τεράστια αδυναμία.   


Η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΟ  

Διερεύνηση  καταγγελίας για ελληνική εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων που εξάγει τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» στη Γερμανία

 Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τη διακίνηση τυριού «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» στην αγορά της Γερμανίας, η Διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ενημερώνει ότι ο Οργανισμός έχει άμεσα προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κοινοποιήθηκε στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καταγγελία εταιρείας ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Γερμανία, η οποία δραστηριοποιείται στην προώθηση και διάθεση Ελληνικών προϊόντων στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο.

Το εν λόγω μήνυμα αφορούσε ελληνική εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων που εξάγει το προϊόν τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» σε Super Markets της Γερμανίας, αναφέροντας ότι: «…η προωθούμενη βιολογική και παραδοσιακή φέτα είναι νοθευμένη, σε ποσοστό άνω του 50% που φθάνει έως και το 80%, με αγελαδινό γάλα…». Ως τεκμήρια των ισχυρισμών της, η καταγγέλλουσα εταιρεία παρέθετε έγγραφα με αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποίησε με δική της πρωτοβουλία, σε  εξειδικευμένα-διαπιστευμένα εργαστήρια της Γερμανίας.

Η διαδικασία διαχείρισης της καταγγελίας από στελέχη των αρμόδιων τμημάτων του Οργανισμού ξεκίνησε άμεσα, δείχνοντας ότι είναι εξαιρετικής σοβαρότητας και χρήζει άμεσης, εις βάθος διερεύνησης. Για το λόγο αυτόν ακολούθησε διοικητική διερεύνηση του θέματος,  η οποία διενεργήθηκε την Πέμπτη 11 Μαρτίου. Επειδή τα στοιχεία που προέκυψαν επιβεβαίωσαν το βάσιμο της καταγγελίας, η Διοίκηση του Οργανισμού διέταξε τη διενέργεια επιτόπιου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.

Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο από έμπειρους ελεγκτές του Οργανισμού (από τις μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας), το οποίο την Παρασκευή 12 Μαρτίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας. Το κλιμάκιο συνέλεξε στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου που είχε συνταχθεί με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προστατεύει τα Ελληνικά ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα σε εθνικό-ενωσιακό επίπεδο και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που  προβλέπονται από τη νομοθεσία. Για κάθε νεότερη εξέλιξη θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.


Από την πλευρά της η Διεπαγγελματική Φέτας αποφάσισε να παραιτήσει από τους κόλπους της την εν λόγω εταιρεία: 

Εκτός της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) προχωράει στη διεξοδική διερεύνηση του πρόσφατου συμβάντος νοθευμένης φέτας στη γερμανική αγορά, στο οποίο εμπλέκεται ελληνική τυροκομική εταιρεία με εξαγωγική δραστηριότητα και στην Γερμανία, μένοντας πιστή στην αποστολή της για την προστασία της Φέτας εντός και εκτός συνόρων.

Όπως διαπιστώθηκε από την δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία, τα πορίσματα των οποίων κοινοποιήθηκαν και στην ΔΟΦ, τα προϊόντα φέτας που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα.

Σε αυτά ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών (70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα).

Κατά τη συνεδρίαση που υλοποίησε σήμερα το Δ.Σ της ΔΟΦ, ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση 3μελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο σύνολο του κλάδου και θα καταλήξει σε πόρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ζητήθηκε η παραίτηση της εν λόγω εταιρείας από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, η οποία και τελικά υποβλήθηκε.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του θέματος, έδρασε άμεσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και έχει επιδιώξει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς – τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη των ερευνών και των προτεινόμενων ενεργειών.

Καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο επηρεάζει την αξιοπιστία του κλάδου, την αξία του εθνικού ΠΟΠ προϊόντος και θίγει τα συμφέροντα όλων των παραγωγών φέτας στην Ελλάδα.

Ο κ. Ιωάννης Βιτάλης, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας δήλωσε σχετικά: «Επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση του καταναλωτή και η προστασία του εθνικού μας προϊόντος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και κυρίως η βιωσιμότητα των υγιών ελληνικών κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε έναν δυσμενή αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο ρόλος μας είναι και θα είναι πάντοτε άμεσος στην αντιμετώπιση των νοθευμένων προϊόντων και σύννομος με τους κανόνες.»

Να παρέμβει Εισαγγελέας ζητά η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας

 

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κύριος Σέρκος Χαρουτουνιάν απεδέχθη την πρόσκληση της ομοσπονδίας και πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της το Σάββατο 20/3/2021. Η συνάντηση είχε διάρκεια δυο ώρες παρουσία και του τεχνικού συμβούλου της ομοσπονδίας και Δήμαρχο Τυρνάβου κύριο Ιωάννη Κόκουρα. Το κλίμα της συνάντησης ήταν ιδιαιτέρως καλό με τον κύριο πρόεδρο να ακούει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας για τους ελέγχους τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα, όσο και στα αμνοερίφια σε ότι αφορά τις ελληνοποιήσεις των δυο αυτών προϊόντων μας καθώς και για την ΦΕΤΑ μας.

Αποφασίστηκε από κοινού με τον κύριο πρόεδρο η ενίσχυση της θεσμοθέτησης (blockchain) για τον έλεγχο της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς και η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού από τον οργανισμό ώστε να έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί περισσότερους ελέγχους . Ακόμη προκρίνουμε από κοινού την δημιουργία μόνιμου σταθμού ελέγχου των εισαγόμενων προϊόντων(είτε αιγοπρόβειου γάλακτος, είτε λευκού τυριού) στον Προμαχώνα με επαναζύγιση.

Στη συνέχεια το Δ.Σ. της ομοσπονδίας συνεδρίασε συζητώντας τα τρέχοντα προβλήματα του κλάδου όπως αυτά πηγάζουν από την σκληρή καθημερινότητα της δουλειάς μας.

Έτσι ζητάμε για ακόμη μια φορά από το ΥΠΑΑΤ ενίσχυση-στήριξη λόγο του δυσβάστακτου πλέον κόστους παραγωγής.Τέλος συζητήθηκε και το θέμα των ημερών που αφορά τα δημοσιεύματα για νοθεία σε ΦΕΤΑ , Θεσσαλικής εταιρείας στη Γερμάνια. Για την οποία έχουμε κι εμείς στα χέρια μας κάποιες αναλύσεις από τα δυο Γερμανικά εργαστήρια που δείχνουν την νοθεία.

Η θέση της ομοσπονδίας είναι πως πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας -και αυτό το απαιτούμε- και αν και εφόσον τελικά η εν λόγο εταιρεία κριθεί ένοχη από την δικαιοσύνη, τότε προτείνουμε να της επιβληθεί η μεγαλύτερη των ποινών που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Όποια κι αν είναι αυτή, όσο σκληρή κι αν είναι, ακόμη κι αν πρόκειται για αφαίρεση της άδειας παραγωγής ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ. Και σε περίπτωση χρηματικού προστίμου, θα απαιτήσουμε το ποσό να μοιραστεί στους κτηνοτρόφους συνεργάτες της εν λόγο εταιρείας.

Διερευνά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

"Πρώτιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η διασφάλιση της ποιότητας των κορυφαίων προϊόντων μας ΠΟΠ/ΠΓΕ" αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου. 

Προϊόντα τα οποία διαφημίζουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, στηρίζουν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και διασφαλίζουν υψηλές τιμές για τους παραγωγούς μας.

 Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και του ΕΦΕΤ, διεξάγουν συνεχείς ελέγχους, ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα, η τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής των προϊόντων καθώς και οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

 Σχετικά με πρόσφατες καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν συγκεκριμένη εταιρεία που εξάγει φέτα στο εξωτερικό, αμέσως μόλις περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, διετάχθη η πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας, ο σχολιασμός της οποίας - κατά πάγια πρακτική - δεν επιτρέπεται μέχρι την ολοκλήρωση της.

"Πως έφτασε η μαϊμού φέτα στα γερμανικά σούπερ μάρκετ;" ρωτά ο Χαρακόπουλος

 

Καμπανάκι για την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, μετά την αποκάλυψη ότι λευκό τυρί από τη Θεσσαλία διακινούνταν ως φέτα σε γερμανικά σούπερ μάρκετ, κρούει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας τους κινδύνους για το πλέον δημοφιλές Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό υπογραμμίζει ότι «η φέτα είναι σημείο αναφοράς για την ελληνική κτηνοτροφία και αποτελεί αιχμή του δόρατος στην εξαγωγική δραστηριότητα των ΠΟΠ της χώρας μας σε όλο τον κόσμο. Από την εμπορία της φέτας συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων που μοχθούν για την παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος που απαιτείται για την παρασκευή της, αγροτών που παράγουν ζωοτροφές, άλλα και πλήθος εργαζόμενων στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στην περιφέρεια, ολόκληρες περιοχές ζουν και αναπνέουν από την κτηνοτροφική και αγροτική δραστηριότητα για την παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Το πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εύρεση νοθευμένης φέτας σε γερμανικό σούπερ μάρκετ, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση στους κτηνοτρόφους. Ήδη, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ζητά να εφαρμοστεί αυστηρά η κείμενη νομοθεσία, να εντατικοποιηθούν και να γίνουν ακόμα αυστηρότεροι και αποτελεσματικοί οι έλεγχοι.

Δεδομένης της σημασίας της φέτας για τους κτηνοτρόφους, αναδύονται εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που δεν ανιχνεύτηκε η νοθευμένη φέτα από τους εσωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, πριν την εξαγωγή. Ως γνωστόν, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για τη φέτα δημιουργεί πιέσεις από άλλες χώρες, εντός και εκτός ΕΕ, για την παραγωγή της. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι τα περιστατικά νοθείας υποσκάπτουν τη μακροχρόνια προσπάθεια για την αποκλειστική παραγωγή φέτας ΠΟΠ στην Ελλάδα, την οποία επιβουλεύονται οι ανταγωνίστριες χώρες που παράγουν ομοειδή προϊόντα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Για ποιους λόγους δεν διαπιστώθηκε η νοθεία εντός της ελληνικής επικράτειας, πριν το ψευδεπίγραφο τυρί φτάσει στα ευρωπαϊκά ράφια; Υπήρξε ολιγωρία ή ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών;
  2. Ποιοί είναι οι έλεγχοι που γίνονται σήμερα και για ποια στοιχεία ελέγχονται οι εξαγωγείς; Είστε ικανοποιημένοι από τους ελέγχους ή προτίθεστε να επανεξετάσετε την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού;

 



Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

24-03-2021 08:28adiaforos

Ο πολύς, η πολλή, το πολύ, επίρρημα πολύ. Πολλή φωνή λοιπόν, αλλά η τρικαλινή βιομηχανία που ήταν στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας δεν κρύβεται. Τι κάνει νιάου στα κεραμίδια.

Απάντηση

23-03-2021 19:06Προβατοτροφος

Και όπως ειναι πια γνωστό, νοθεία στην φέτα δεν γίνεται μόνο με αγελαδινό γάλα στην παραγωγή της, αλλά και με τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται, καθώς και την ουσία τρανσγλουταμινάση, που αν και απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στην φέτα έχουν στοιχεία οι Ευρωπαιοι ότι ανιχνεύτηκε σε φέτα που πωλείται στο εξωτερικό. Επιτέλους να γίνει κάτι, αλλιώς θα χαθεί η φέτα λόγω αισχροκέρδειας κάποιον. ΕΛΕΟΣ!

Απάντηση

22-03-2021 23:03Μόνοι τους έπληξαν την φήμη τους

Μόνοι τους έπληξαν την φήμη των ελληνικών προϊόντων. Μετά μας φταίνε οι άλλοι που προτιμάνε προϊόντα άλλων χωρών. Ντροπή τους. Τα πρόστιμα δεν έχουν αποτέλεσμα, τα κέρδη είναι πολύ περισσότερα, η ατιμωρισία φέρνει αυτά τα αποτελέσματα.

Απάντηση

22-03-2021 13:06Αγρότης

Η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική ώστε να αποτραπούν τέτοιες πρακτικές! Η εταιρεία μιλάει για ένα μεμονωμένο "ατύχημα".... Τυχαίο περιστατικό δηλαδή, το ότι η τιμή ήταν 1,36€/200γρ, δεν αποδεικνύει τίποτα! Υποτιμούν και τη νοημοσύνη μας!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές