Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με βήμα σημειωτόν η ενίσχυση στο λίπασμα, ισχύει το αρχικό πλάνο

Με αργούς ρυθµούς κινούνται οι ιθύνοντες σε Βάθη και υπουργείο Οικονοµικών αναφορικά µε την ενίσχυση των παραγωγών για την αγορά λιπασµάτων, αν και εν πολλοίς το πλάνο επιδότησης είναι σχεδόν ολοκληρωµένο.

8_49

Πέτρος Γκόγκος

11429
9

Με βήμα σημειωτόν η ενίσχυση στο λίπασμα, ισχύει το πλάνο για  12 ευρώ το στρέμμα  στα αροτραία, 18 σε   δένδρα και κηπευτικά          

Η βασική αιτία καθυστέρησης της εν λόγω ενίσχυσης, που σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές της Agrenda θα διαµορφωθεί στα 18 ευρώ για τα δέντρα και τα 12 για τις αροτραίες καλλιέργειες, αποδίδεται στις Βρυξέλλες.Η ενηµέρωση δείχνει την Κοµισιόν, η οποία πέρα από τις εξαγγελίες που έγιναν πριν από µερικές εβδοµάδες, δεν έχει θεσµοθετήσει το πλαίσιο µεταφοράς των πόρων από το αποθεµατικό κρίσης, κάτι που αναµένεται να συµβεί το προσεχές διάστηµα.

Υπενθυµίζεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, πρόκειται για ένα ποσό 26 εκατ. ευρώ, το οποίο στη συνέχεια µπορεί να προσαυξηθεί έως 200% εθνικούς πόρους. Εδώ έγκειται και ο δεύτερος παράγοντας που καθυστερεί την ενίσχυση, η οποία την δεδοµένη περίοδο θα διευκόλυνε σηµαντικά τις εργασίες των παραγωγών καθώς ολοκληρώνονται οι εαρινές σπορές και ξεκινά η προετοιµασία για τη διαφυλλική λίπανση στις µεγάλες καλλιέργειες. Εν προκειµένο, η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι η συνθήκη είναι πιο δύσκολη στην περίπτωση των δενδρωδών καλλιεργειών, αφού η αγορά δεν ακολούθησε την ανοδική πορεία που έγραψαν οι τιµές στις βασικές εκτατικές καλλιέργειες.

Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα κινηθεί σε µια επιδότηση συνολικού ύψους 52 εκατ. ευρώ, µε τη Βάθη να αναµένει στο µεταξύ µια έγκριση από το υπουργείο Οικονοµικών ύψους 26 εκατ. ευρώ. Φαίνεται πως η χώρα δεν θα εξαντλήσει τα περιθώρια χρηµατοδότησης που επιτρέπουν οι Βρυξέλλες (δηλαδή ένα συνολικό κονδύλι 78 εκατ. ευρώ) αν κρίνει κανείς από την µέχρι σήµερα στάση των ιθυνόντων που επικαλούνται στενά δηµοσιονοµικά περιθώρια.

Μεγαλύτερα ποσά θα µπορούσε να εξασφαλίσει εύκολα η Βάθη, µόνο σε περίπτωση έγκρισης του αιτήµατος για µόχλευση πόρων του ΠΑΑ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει οριστικοποιηθεί από την Κοµισιόν, η οποία δηλώνει µεν θετική, ωστόσο επικαλείται γραφειοκρατικές διεργασίες προκειµένου να αξιολογηθεί η πρόταση και να προχωρήσει στην έγκριση ή την απόρριψη της. Ακόµα και µε το πράσινο φως της Ευρώπης πάντως, µια τέτοια ρύθµιση, αν και µε µεγαλύτερο µπάτζετ, θα τοποθετούσε στο τελευταίο τρίµηνο του έτους την πίστωση της ενίσχυσης, οπότε δεν θα «κούµπωνε καλά» στις σηµερινές ανάγκες του κλάδου οι οποίες τρέχουν.

Πίστωση για την ενίσχυση ζωοτρόφων µε γκρίνια

Εν τω µεταξύ, την Μεγάλη Τρίτη πιστώθηκε η ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, για την οποία είχε δεσµευτεί η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα καταβληθεί πριν το Πάσχα. Παρά τις γραφειοκρατικές επιπλοκές, τελικά κατέστη δυνατή η έγκαιρη σύνταξη των λιστών µε τους δικαιούχους και η καταβολή της επιδότησης που αντιστοιχεί στο 2% του τζίρου των µονάδων κατά το 2021. Ωστόσο, ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι αποκλείστηκαν από την ενίσχυση. Το ΦΕΚ µε το εφαρµοστικό πλαίσιο της ενίσχυσης, ξεκαθαρίζει ότι για τα φυσικά πρόσωπα απαιτείται η παρουσία τους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων, ενώ δικαιούχοι τις ενίσχυσης είναι και οι επιχειρήσεις µε τους ΚΑ∆ που αφορούν σε όλες τις βασικές εκτροφές παραγωγικών ζώων.

Η υποχρέωση για παρουσίαση στο ΜΑΑΕ όµως, απέκλεισε κόσµο, ο οποίος είτε δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία του, είτε ετεροεπαγγελµατίες, που δεν περιλαµβάνονται στο εν λόγω µέτρο. Από την άλλη, κατέστη δυνατή η ενίσχυση επιχειρήσεων, που διατηρούν τον κωδικό ΚΑ∆ ο οποίος ξεκλειδώνει τη δυνατότητα επιδότησης, ακόµα και αν η ουσία ορισµένων επιχειρήσεων γέρνει προς την πλευρά της µεταποίησης.

Για φιλοδώρηµα µιλούν σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Με σκληρή γλώσσα υποδέχτηκαν την πίστωση της ενίσχυσης τοι κτηνοτρόφοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι µιλούν για «ελεηµοσύνη» και «ψίχουλα» όσο αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγών στη βάση πρότασης που έχουν καταθέσει και προκρίνει επιδότηση µε 200 ευρώ ανά ζωική µονάδα.

Με επιστολή που απευθύνεται στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια και στους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές, οι κτηνοτρόφοι ΑΜΘ σχολιάζουν στο υστερόγραφο: «Θα θέλαµε χρηστικά να εφιστήσουµε την προσοχή στους συναδέλφους κτηνοτρόφους, να υπολογίσουν το ποσό που τους αντιστοιχεί µε το 2% επί του τζίρου του 2021, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος το ποσό αυτό, να είναι µικρότερο από τα έξοδα µετακίνησης από το χωριό τους, µέχρι την τράπεζα ή το ΑΤΜ. Συµβουλή: Συνδυάστε την είσπραξη αυτή µε άλλες δουλειές ή µε την είσπραξη της συνδεδεµένης. ∆εν είναι εποχή για σπατάλες!».

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

06-05-2022 18:44ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ.ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥ ΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΑΡΑΤΗΣΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ (ΜΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΨΟΦΙΜΑ ΣΥΑ ΟΡΝΕΑ).ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΜΠΑΘΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΚΥΠΝΑ ΑΠΟ ΕΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΚΑΙ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΕΙΣΑΙ ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ.ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ.ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ.

Απάντηση

24-04-2022 10:56Dion

Να πληρώσουν το συντομότερο επιδότηση πετρέλαιο και λιπάσματα,!

Απάντηση

24-04-2022 10:51Dion

Να πληρώσουν το συντομότερο πετρέλαιο και λιπάσματα.

Απάντηση

23-04-2022 23:41ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ

ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ! ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΔΗ ΦΤΑΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΑ ΨΥΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΛΕΝΕ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΝΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΙ ΤΟΥΣ ΩΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΙΣ ΟΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΚΑΙ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΗΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ! ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΦΤΑΝΕΙ, ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙ ΣΑΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Απάντηση

23-04-2022 18:13THEODOR

Θεωρω οτι αν δωσουν ΑΜΕΣΩΣ την ενισχυση ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ (6 η 12 Ε) και ΛΙΠΑΣΜΑ (12 Ε) οι κυβερνωντες θα αλλάξουν το παιχνίδι, το οποίο εχουν χάσει εδώ και εξι μήνες περίπου!!!

Απάντηση

23-04-2022 16:18Πουνεντες

Βρε δε πάνε στο διάολο οι ανίκανοι οι άχρηστοι και μης πάνω από ολα που πάμε και ψηφίζουμε βόδια μηλαμε για πολλή βόδια, εδώ λένε θα δώσουν πετρέλαιο θα δώσουν λιπάσματα στην ουσία ψυχούλα και δε ξέρω για πόσο καιρό θα το λενε

Απάντηση

23-04-2022 14:53Γιαννης

Δεν πληρώθηκα εννω έχω τζίρο μόνο από πρόβατα γιατί τα έχω Δευτέρα στην καδ και πρώτα τα σιτηρά που ταιζουν τα πρόβατα μου μονο.απαραδεχτη τη άλλο να πω

Απάντηση

23-04-2022 12:54ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ

Καθόλου δεν οφείλεται στις Βρυξέλλες η καθυστέρηση.Οφειλεται στο ότι όλα τα κράτη έχουν κυβερνήσεις και εμείς ένα μάτσο άχρηστους και ανίκανους.Δυσκολα να μοιράσουν δύο γαιδαρων άχυρο.Στο agronews σταματήστε να τους δικαιολογητε γιατι είστε συνυπεύθυνοι.

Απάντηση

23-04-2022 09:38Γιαννης

Εσείς τα τσακάλια της Agro news ΚΑΔ:01 41 10 01 αναφέρεται σε εκτροφή αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και δεν είμαι στις πληρωμές δικαιούχος τι επαγγέλλομαι; για να γνωρίζω κιόλας μην αναφερθώ σε προσωπικό τζίρο από γάλα και κρέας μου αρέσει που τους δικαιολογείται δημοσιογραφαρες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία