BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κόβει τη φόρα για παροχές στους αγρότες ο Μητσοτάκης ενόψει ΔΕΘ

Μικρές και λίγες αναμένεται ότι θα είναι οι εκπλήξεις του αγροτικού κόσμου από τις επικείμενες εξαγγελίες Μητσοτάκη στο βήμα της ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο (10-11 Σεπτεμβρίου), έπειτα και από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη 30 Αυγούστου, κατά την οποία διευκρίνισε λίγο έως πολύ ότι οι προσδοκίες είναι πολλές αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια στενά.

mitsotakis-ypourgiko2

Πέτρος Γκόγκος

15190
33

Κόβει τη φόρα για παροχές στους αγρότες  ο Μητσοτάκης ενόψει  ΔΕΘ, εξαγγελίες βάσει  δημοσιονομικού χώρου

Αν ανέμενε κάτι στο πλαίσιο των κρατικών παροχών και επιδοτήσεων ο αγροτικός τομέας, αυτό θα σχετιζόταν με το κόστος της ενέργειας αλλά και των λιπασμάτων, αφού οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων προϊδεάζουν για μια απαιτητική καλλιεργητική περίοδο. Σε αυτούς τους τομείς λοιπόν, κρίνοντας από τις τελευταίες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και σε συνάρτηση πάντα με την γραμμή Σταϊκούρα περί αναλογικότητας ενισχύσεων και συμβολής στο ΑΕΠ, οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν πολλά.

Βέβαια με τις εκλογές να απέχουν το πολύ εννέα μήνες, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθούν εντός του Σεπτεμβρίου και ξεκινώντας από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, αναμένεται να δρομολογηθεί η υπόθεση της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και με βάσει τα όσα έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα, πρόκειται για τα 90 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της μεταβατικής ΚΑΠ, που θα κατανεμηθούν βάσει ενός αλγόριθμου που συνυπολογίζει πολλούς παράγοντες απέχοντας από τη λογική του τζίρου με τον οποίο πληρώθηκε το 2% τον περασμένο Απρίλιο. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο ο κτηνοτροφικός κόσμος αναμένει εδώ και αρκετούς μήνες και με δεδομένο ότι πρόκειται για κοινοτικά κονδύλια, το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει, είναι η πληρωμή των ποσών στους δικαιούχους να προλάβει το πέρασμα των ζωοτροφών από τα χέρια των αγροτών στους μεσίτες και τους εμπόρους.

Αγροτικές συντάξεις

Στο πλαίσιο του νομοθετικού προγραμματισμού της κυβέρνησης βρίσκεται ως γνωστόν και η ρύθμιση που αφορά στις αγροτικές συντάξεις. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, αναφέρεται πως προωθείται μια αύξηση του ορίου οφειλών προς τον ΕΦΚΑ – ΟΓΑ για την διευκόλυνση των αγροτών στην έκδοση σύνταξης. Η εν λόγω ρύθμιση, λειτουργεί συμπληρωματικά με εκείνη που θέλει παραγραφή χρεών δεκαετίας στον ΕΦΚΑ – ΟΓΑ, η οποία είχε ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο πεδίο των αγροτικών συντάξεων, η κυβέρνηση προωθεί το διπλασιασμό του ποσού που μπορεί να χρωστά ένας ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ – ΟΓΑ προκειμένου να καταθέσει φάκελο συνταξιοδότησης. Μέχρι σήμερα, προϋπόθεση για να καταθέσει ένας ασφαλισμένος αίτημα συνταξιοδότησης, είναι οι οφειλές του προς τον ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τα 6.000 ευρώ. Η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να επεκταθεί και στην περίπτωση των αγροτών, είναι να διπλασιάσει το ποσό οφειλής από τα 6.000 στα 12.000 ευρώ, ώστε να εκδοθεί η σύνταξη και στη συνέχεια να παρακρατείται ένα ποσό από αυτήν μέχρι την εξόφληση. Αυτή η παρέμβαση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη ρύθμιση που είχε εξαγγείλει στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με την παραγραφή παλιών οφειλών σε ΕΦΚΑ-ΟΓΑ και την ευνοϊκότερη οφειλών.

Παραχώρηση εκτάσεων σε κτηνοτρόφους

Με μια παρέμβαση στο ισχύον καθεστώς που διέπει το πλαίσιο παραχωρήσεων εκτάσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φιλοδοξεί στο να προωθήσει την ανάπτυξη κτηνοτροφικής δραστηριότητας ιδίως στα ορεινά (όπου υπάρχει και πλεόνασμα εκτάσεων) και στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Πηγές από τη Βάθη, αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα τροποποιήσει το νόμο 4061/12 «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Με την παρέμβαση αυτή, δρομολογείται η απόδοση εκτάσεων σε ορεινούς κτηνοτρόφους, σε μια ρύθμιση με την οποία οι ιθύνοντες εκτιμούν ότι ευνοείται σημαντικά η ορεινή κτηνοτροφία. Ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται στην παραχώρηση βοσκοτόπων για βοσκή αλλά θα δίνει την δυνατότητα επενδύσεων στις εκτάσεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη παραγωγικής δραστηριότητας.

Σχόλια (33)
Προσθήκη σχολίου

02-09-2022 09:01Γη

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΡΣ ΣΥΝΟΜΟΣΙΑΣ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΕΙΣ.ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ.ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΠΙΟΙ ΜΑΣ Γ@ΜΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ. ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Απάντηση

01-09-2022 18:57Γιώργος

Ο αγροτικός κόσμος των νομών Πιερίας, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας,Σερρών στις τελευταίες εκλογές ανέδειξε παμψηφεί ΝΔ. Το κόμμα που το μόνο του μέλημα είναι τα μονοπώλια και οι εφοπλιστές. Τους αγρότες ούτε καν τους βλέπει. Και οι αγρότες, διορατικοί όπως πάντα, είδαν σ' αυτό το κόμμα το στήριγμα που περίμεναν. Φάτε τώρα κι άλλο σανό με τα διφραγκα

Απάντηση

01-09-2022 13:33mitsoulas

ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ Α.Ε!!ΤΈΛΕΙΑ Κ ΠΑΥΛΑ

Απάντηση

01-09-2022 13:09Αγροτης

Η δική του φορα και τις κυβέρνησης του προς το γκρεμό είναι πλέον μη αναστρέψιμη,..

Απάντηση

01-09-2022 11:47Μητσοτάκη γαμιέσαι

Και μόνο από τη φάτσα του καταλαβαίνεις ότι ο τύπος έχει πρόβλημα. Αυτόν οι νεοελληναράδες τον έκαναν πρωθυπουργό. Τόσο χαζός λαός είναι.

Απάντηση

01-09-2022 11:44Συμμορία ΝΔ

Ο αγροτικός κόσμος κοιμάται του καλού καιρού με άλλες κυβερνήσεις κατέβαιναν στους δρόμους πίεζαν και αγωνίζονταν και σε εποχές που δεν υπήρχαν τόσο μεγάλα προβλήματα. Σήμερα που μας έχουν καταστρέψει κυριολεκτικά έχουν λουφάξει όλοι τους πάνω από όλα το κόμμα τους. Αυτή είναι η ποιότητα τπυ αγροτικού κόσμου θρασύδειλοι κομματικά φανατισμένα ανθρωπάκια το κόμμα να κυβερνάει και ας τους πηδάει και τη γυναίκα. Ρεύμα λιπάσματα πετρέλαια και είδη πρώτης ανάγκης στο θεό αλλά το κόμμα πάνω από όλα. Σκουπίδια της ιστορίας θα πληρώσετε και δυστυχώς και εμείς χωρίς να φταίμε. Ψηφίσατε έναν κλεπτομανή έναν απατεώνα και τον κάνατε πρωθυπουργό. Μας έχει λεηλατήσει το κάθαρμα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σκέφτομαι να αλλάξω επάγγελμα και να τα παρατήσω όλα σε τέτοια απόγνωση έχουμε φτάσει. Γαμώ την Ελλάδα σας και την κολόφαρά σας.

Απάντηση

01-09-2022 11:23Ερώτηση προς νεοδημοκράτες

Ο Κούλης έχει δεσμό με τον Λιγνάδη;

Απάντηση

31-08-2022 22:48Κωστας

Ένας πρωθυπουργός που παραπαίε,ι καλά να πάθουμε ένα χρονο τωρα ολα στο θεο κοι δεν κανουμε τιποτα παρα μονπ λογια 1,κατι επιστροφη φορου ξεφτιλα δωστα στα καναλια στις εταιρειες του ρευματος κοπροσκυλα και ο κοσμος με σταυρωμενα χερια να σας βλεπει

Απάντηση

31-08-2022 22:39Κωστας

Η κοροϊδία δεν έχει προηγουμενο για τόσο κατήφορο 220στρ δήλωση 148 στρέμματα βαμβάκι 166 ευρώ που ειναι τα 6 ευρω το στρεμμα που μας λεγατε οσο μας δωσατε και για τα λιπασματα και εκει εξαγγελιες κανατε ας τα δει ο αγροτης να σας ξανα ψιφησει

Απάντηση

31-08-2022 22:15Nikos

Με 60 στρέμματα καλλιέργειας μου επιστρέφει...πόσο... 100 ευρω..!!!;;;Πιο μαλακας πεθαίνεις!Το παχυδερμικο κράτος εισπράττει μόνο από την αγροτικη περιοχή που ζω , εκατομμύρια από το ΦΠΑ των προϊόντων που παράγουμε ,από τα καύσιμα που καταναλώνουμε,από τα φυτοφάρμακα,γεωργικό εξοπλισμο, από φόρους από παντού,χωρίς να προσφέρει ανταποδοτικά τπτ ,όπως θα πρεπε. Αντιθέτως,συστηματικά μας εξωθεί στην ανυποληψία και την φτώχεια. Πιο άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει. Προφανώς επί τουρκοκρατίας περισσότερο σεβασμό και αξιοπρέπεια είχαμε. Μιλάμε για πολιτικά σκυβαλα,εθισμένα στην αρπαχτη,την μίζα και την καταλήστευση μας,για την αέναη καλοπέραση τους. Κοντοζυγωνει η ώρα που θα κόβονται λαιμοί με σκουριασμένα κονσερβοκουτια,και θα χει και πλάκα..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές