BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μέτρα για τα λιπάσματα στην ατζέντα των υπουργών Ε.Ε. στο Άτυπο της Πράγας

Πλάνο των Πολωνών που θα διευκολύνει την υπόθεση εξασφάλισης αξιόλογου όγκου φυσικού αερίου για τα εργοστάσια παραγωγής λιπασµάτων της Ευρώπης αναµένεται ότι θα αξιολογήσουν οι υπουργοί γεωργίας της Ε.Ε στην επερχόµενη συνάντηση τους στην Πράγα.

FRwa5aMXEAAx2d_

Πέτρος Γκόγκος

1845
1

Στο πλαίσιο της Άτυπης συνεδρίασης που θα γίνει από τις 14 έως τις 16 Σεπτεµβρίου στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, πέρα από τις καθιερωµένες ξεναγήσεις σε πρότυπες αγροτικές εκµεταλλεύσεις, θα µπουν οι βάσεις της θεσµικής συζήτησης που θα ακολουθήσει στις 26 του µήνα στις Βρυξέλλες, στην επίσηµη συνάντηση, µε αιχµή τη διασφάλιση της ικανότητας του µπλοκ στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής.

Ήδη οι ανησυχίες για τις προοπτικές της επόµενης καλλιεργητικής περιόδου που εγκαινιάζεται µε τις φθινοπωρινές σπορές έχουν φουντώσει, ενώ το ελλειµµατικό τονάζ στις καλλιέργειες δηµητριακών και καλαµποκιού έχουν διαταράξει σηµαντικά τα δεδοµένα της εσωτερικής αγοράς του µπλοκ.

Την κατάσταση δυσχεραίνει η τελευταία εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, που φέρνει σύµφωνα µε εκτιµήσεις αναλυτών στο 50% τη δυναµική παραγωγής αζώτου και κατ’ επέκταση λιπασµάτων εντός της ΕΕ, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί πλέον µια πολιτική παρέµβαση από τις Βρυξέλλες, αφού η πιθανότητα ελλείψεων στην αγορά λιπασµάτων στερεώνει σε πήλινα πόδια την προοπτική της σοδειάς του 2023, σε µια περίοδο πληθωρισµού και οριακής ανεπάρκειας τροφίµων.

Τον σχεδιασµό της Πολωνίας για αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδα τιµών χαµηλότερα από αυτά που επιτρέπουν οι διακυµάνσεις στα χρηµατιστήρια ενέργειας διέρρευσε στον ευρωπαϊκό Τύπο ο υπουργός γεωργίας της χώρας, Χένρικ Κοβάλτσικ, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχουν και άλλες ιδέες στο τραπέζι, ενώ αρκετοί από τους οµολόγους του στο µπλοκ συµφωνούν µε τον βασικό άξονα του πλάνου.

Από την πλευρά της η Κοµισιόν, έχει προτείνει µια προσωρινή άρση δασµών σε βασικές πρώτες ύλες που αξιοποιούνται από τη βιοµηχανία παραγωγής αζωτούχων λιπασµάτων, κάτι που επίσης προγραµµατίζεται να συζητηθεί και να επικυρωθεί εντός του Σεπτεµβρίου από τους υπουργούς Γεωργίας των κρατών µελών. Πάντως, το συγκεκριµένο πλάνο ήταν ενταγµένο στην ατζέντα των διαβουλεύσεων που απασχόλησε και στις προηγούµενες συναντήσεις, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, κάτι που σηµαίνει ότι η όποια ελάφρυνση µπορεί να προκύψει από την άρση των δασµών τόσο για τις βιοµηχανίες όσο και -κατ΄επέκταση- για τους αγρότες, να είναι ζυγισµένη στην προηγούµενη συνθήκη που επικρατούσε στην αγορά λιπασµάτων.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας

Στο µεταξύ, έκτακτη σύνοδο του Συµβουλίου Ενέργειας της ΕΕ το συντοµότερο δυνατό προγραµµατίζει η Τσεχική ∆ηµοκρατία, προεδρεύουσα χώρα της Ένωσης αυτό το εξάµηνο, προκειµένου να αντιµετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εκτίναξη των τιµών της ενέργειας, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιοµηχανίας Γιόζεφ Σικέλα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πρόσφατα ότι «αξιολογεί επειγόντως τις διαφορετικές δυνατότητες εισαγωγής ανώτατων τιµών για το φυσικό αέριο», χωρίς να διευκρινίσει ποια µορφή θα έχει ένα πλαφόν. Η Ευρώπη αντιµετωπίζει τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασµούς ενέργειας λόγω της εκτόξευσης των τιµών του φυσικού αερίου, ενώ ο πόλεµος στην Ουκρανία και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία εντείνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασµού µε φυσικό αέριο.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-09-2022 09:24ΑΓΡΟΤΗΣ

Ακόμα συνεδριάζουν ερε ξύλο που θέλουν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές