BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με νομοσχέδιο Αυγενάκη η είσοδος αγροτών στα εμπορικά επιμελητήρια

Ανάμεσα στα τελευταία νομοσχέδια, αν όχι το τελευταίο, που θα μπουν σε δημόσια διαβούλευση εντός του 2023 αναμένεται ότι θα είναι ένα πολυνομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα διευθετεί ζητήματα όπως την ένταξη αγροτών στα επαγγελματικά Επιμελητήρια, τα κτηνοτροφικά πάρκα, καθώς και τις Ομάδες Παραγωγών.

Stratakos_Avgenakis_Agr-Xr-23

Πέτρος Γκόγκος

2881
7

Με νομοσχέδιο-σκούπα Αυγενάκη η είσοδος αγροτών στα εμπορικά επιμελητήρια, κίνητρα σε Ομάδες Παραγωγών

Η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ θα αποτελέσει μια ξεχωριστή νομοθετική πρωτοβουλία που θα ξεκινήσει εντός του 2024. 

Ως προς το νομοσχέδιο που επίκειται, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες μιας και ακόμα διαμορφώνονται τα νομικά κείμενα, ο υπουργός, μιλώντας το περασμένο Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, από το βήμα της ημερίδας για τα 13α Βραβεία του Αγρότη της Χρονιάς. ανέφερε ότι θα εστιάζει στα συνεργατικά σχήματα, ότι θα κινητροδοτηθούν οι Ομάδες Παραγωγών και οι Διεπαγγελαματικές, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.

Ο υπουργός, συζήτησε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην ενότητα «Ζώνη Γάλακτος και Επενδύσεις στην Κτηνοτροφία» ένα ευρύ θέμα ζητημάτων γύρω από τον κρίσιμο κλάδο της κτηνοτροφίας όπου όπως χαρακτηριστικά τόνισε «πρέπει να συνεννοηθούμε και να δώσουμε λύσεις» υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα θέμα άκρως αναπτυξιακό που συνδέεται με την επιβίωση του ίδιου του κλάδου.

Νωρίτερα, σε δημόσιες δηλώσεις του, ο υπουργός είχε σταθεί στην επικείμενη ρύθμιση για το άνοιγμα των Εμπορικών Επιμελητηρίων προς τους αγρότες.

«Τα Αγροτικά Τμήματα θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συμβαδίσει με τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών μας. Τα νέα αυτά τμήματα, θα μπορέσουν να στηρίξουν τους αγρότες μέσω συμβουλευτικών κέντρων και να  ακολουθηθεί η σωστή προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η γνώση, σήμερα, είναι ο μεγαλύτερος πλούτος που μπορεί να έχει ένας επαγγελματίας αγρότης. Και αυτή τη γνώση θέλουμε να διασφαλίσουμε μέσα από τη συμμετοχή τους στα Επιμελητήρια. Παράλληλα μέσα από την εγγραφή των αγροτών μας στα αντίστοιχα Τμήματα των Επιμελητηρίων, θα ξεκαθαρίσει ποιοι και πόσοι είναι, τελικά, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και πώς η πολιτεία πρέπει να επενδύσει περισσότερο επάνω τους» υποστήριξε.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η πρόβλεψη που θα υπάρχει για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις καθώς και τις Ομάδες Παραγωγών. Εν προκειμένω, το κυρίαρχο αίτημα από τις Διεπαγγελματικές με αναφορά στην πρωτογενή παραγωγή, είναι η εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης. Σε τελευταία συνάντηση που είχε ο υπουργός Αυγενάκης με εκπροσώπους Διεπαγγελματικών, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ήθελε μια τέτοια «εξάρτηση» των διεπαγγελματικών από το κράτος, επικαλούμενος την έκβαση που είχε στο παρελθόν η σχέση συνεταιρισμών και κράτους.

Ως προς τις Ομάδες Παραγωγών, είχε εννοηθεί νωρίτερα ότι ενδέχεται να υπάρξουν νέα φορολογικά κίνητρα. Μένει να φανεί, με ποιον τρόπο θα επιδιωχθεί ο στόχος του υπουργείου που είναι η αύξηση τόσο της παραγωγής, όσο και της εμπορίας μέσω συλλογικών σχημάτων τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων από το 18% στο 27% έως το 2027. Όσον αφορά στην αξία των αγροτικών προϊόντων που διακινούνται μέσω συλλογικών σχημάτων στόχος είναι η αύξηση των οπωροκηπευτικών από 12% στο 14% και του ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, στο 60% έως το 2028. 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

07-12-2023 19:14Μιχάλης

Στο ελλαδιστάν δεν πλήττουμε ποτέ πάντα κάτι αρνητικό συμβαίνει κάθε μέρα. Κατά την επίσκεψη του Ερντογάν ο υπουργός των εξωτερικών Γεραπετρίτης τον υποδέχθηκε με υπόκλιση δουλοπρεπεί ραγιά και φυσικά εξαφάνισαν όλα τα κανάλια της διαπλοκής ενώ τι στιγμή υποδέχθηκε ο Κούλης τον Ερντογάν στο Μαξίμου μια κυρία από πίσω πέταξε μια λιχουδιά στο σκύλο Πινάτ ώστε να βγει στην αναμνηστική φωτογραφία το σκυλί από πίσω για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Οι μπατριώτες της ΝΔ που ως αντιπολίτευση παριστάνουν τους πατριώτες και ως κυβέρνηση βγάζουν τις μάσκες. Για τα όργια που γίνονται με τη νέα ΚΑΠ και τις πληρωμές τα είπαν οι συνάδελφοι οπότε να μην τα επαναλάβω.

Απάντηση

07-12-2023 13:52Γιωργος

Ομαδες παραγωγων;;;;;;;;;;;ετσι σας εισηγειται το λαμογιο απο τον πηγ@#&;;;;;;;;;;;;

Απάντηση

07-12-2023 13:20Πιτσικαμορτης

Ο αυγενακη στον κόσμο του, τον νοιάζει τον αγρότη αν θα μπει στο επιμελητήριο; εδώ οι περισσότεροι αγρότες στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ούτε προς το ζειν για το αν θα μπουν στο επιμελητήριο νομίζετε ότι τους νοιάζει καρεκλοκενταυροι των Αθηνών.

Απάντηση

07-12-2023 12:27Νικος

ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΕ ΠΕΡΗΦΑΝΕ!ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΑΤΣΑ ΔΙΑΛΕΧΤΗ ΕΜΕΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΖΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΟΛΑ!

Απάντηση

07-12-2023 09:21sarakatsanos

Για να σταματήσει η σημερινή κατρακυλα κ φτώχεια του πρωτογενους τομέα χρειάζονται οικονομικά μέτρα όπως μείωση κόστους παραγωγης .ΒΑΣΙΚΟ μετρό αφορολόγητο πετρελαιο επιδότηση ενέργειας ηλεκτρικής 70 τα εκατό επιχορήγηση ΕΛΓΑ απαγόρευση ανοιχτών τιμών στο εμπόριο κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών ένα μέρος από το κράτος κ πληρωμη ετήσια. Έλεγχος στις εισαγωγές νωπών αγροτικών προιοντων .Ολα τα αλλά είναι παρηγορια στον άρρωστο νερό στον διψασμένο.. Κανεις νέος δεν γίνεται αγρότης χωρίς κέρδος από την πωληση των προιοντων του ουτε σώζεται η κατάσταση με επιδόματα επιδοτήσεις. Και οι νέοι που μπαίνουν σε προγραμματα το80 τα εκατό στο τέλος αποχωρούν απογοητευμένοι.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές