BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ενίσχυση ρευστότητας και διάλογο για γεωργία διεκδικούν οι νέοι αγρότες

Εκτόνωση της κατάστασης που έχει δηµιουργηθεί στον αγροτικό χώρο µε έξυπνα µέτρα άµεσης εφαρµογής όπως είναι η ενεργειακή αυτονοµία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και διάλογο µακράς πνοής που θα οδηγήσει στην «ιερά βίβλο» για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, προτείνει µέσω της Agrenda µια ενδιαφέρουσα οµάδα νέων αγροτών από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

10-11_86

Γιάννης Πανάγος

1854
10

Ενίσχυση ρευστότητας, ενεργειακή αυτονομία και διάλογο για την «Ιερή Βίβλο» της  γεωργίας διεκδικούν  οι σύγχρονοι αγρότες

∆εν βλέπουν το ποτήρι µισοάδειο, δεν καίγονται να βγουν στους δρόµους, τάσσονται υπέρ του οργανωµένου διαλόγου µακράς πνοής και δηλώνουν αποφασισµένοι να φέρουν «νέο αέρα» στα αγροτικά, είτε µε το καλό είτε και µε το άγριο αν χρειασθεί.

Θοδωρής Τσικρίκας, Βαγγέλης Χατζόπουλος, Αχιλλέας Τσινούλης, Χριστόφορος Παπαγγελής, Παναγιώτης Μανούδης και Γιώργος Καρανίκας, όλοι, σπουδαγµένοι γεωπόνοι και επαγγελµατίες αγρότες, επισκέφθηκαν το περίπτερο της Agrenda στην Agrotica, µε σκοπό να καταθέσουν το δικό τους προβληµατισµό για το σήµερα και δικά τους όνειρα για το αύριο της ελληνικής γεωργίας. Αντιλαµβάνονται πολύ καλά το περιβάλλον στο οποίο έχουν επιλέξει να δραστηριοποιηθούν, ενηµερώνονται συστηµατικά για τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο, έχουν γνώση των τεχνολογιών και δηλώνουν ότι είναι κρίµα , αυτός ο τόπος να χάνεται σε άγονες συγκρούσεις και άσκοπες κραυγές που δεν βγάζουν πουθενά.

Μαζί µε κάποια «έξυπνα µέτρα» για την ανακούφιση των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων, µεταξύ των οποίων και η περιφρούρηση της υγειούς λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, τονίζουν, χρειάζεται ένας ειλικρινής διάλογος µακράς πνοής, ο οποίος, µε σεβασµό στις ευρωπαϊκές αρχές, θα βάλει ισχυρά θεµέλια για τη βιώσιµη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.


Θοδωρής Τσικρίκας, Βαγγέλης Χατζόπουλος, Αχιλλέας Τσινούλης, Χριστόφορος Παπαγγελής, Παναγιώτης Μανούδης, Γιώργος Καρανίκας, Γιάννης Πανάγος

Σ’ αυτό τον διάλογο, εκτός από τους αγρότες, θα πρέπει να συµµετέχουν όλοι οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής. Τεχνοκράτες, επιστήµονες, υπηρεσιακοί, εκπρόσωποι από τους κλάδους των αγροτικών εφοδίων, των µηχανηµάτων, της µεταποίησης, του εµπορίου κ.α.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στους αγρότες, δεν αρκούν οι εκπρόσωποι των θεσµικών οργανώσεων και οι οργανωτές των µπλόκων. Θα πρέπει να αναζητηθούν νέα πρόσωπα µε γνώση και διάθεση να συµβάλουν σε έναν επικοδοµητικό διάλογο.Και µπορούν να βρεθούν. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι πραγµατικά νέο, απαλλαγµένο από κοµµατικές δουλείες και σκοπιµότητες.

Αυτός ο διάλογος θα µπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον τρεις µήνες, να οδηγήσει σε ουσιαστικές προτάσεις για την ανόρθωση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και τα αποτελέσµατά του να είναι δεσµευτικά για πολλά χρόνια. Μια σφιχτή οµάδα µπορεί να αναλάβει την περιφρούρηση της εφαρµογής τους.

Οι νέοι έχουν άποψη το κράτος είναι σε θέση;

Ενεργειακή αυτονοµία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων µε άµεση ενίσχυση για µικρά φωτοβολταϊκά, αποφασιστική στήριξη των συλλογικών σχηµάτων για περιορισµό του κόστους παραγωγής και βελτίωση της διαπραγµατευτικής θέσης και συστηµατική περιφρούρηση της λειτουργίας των αγορών αγροτικών προϊόντων, είναι τα πρώτα µέτρα που θα µπορούσαν να ληφθούν σ’ αυτή τη φάση. Εννοείται ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο θα πρέπει να αποδοθεί άµεσα, όπως και να πιστωθούν πάραυτα όλες οι άµεσες ενισχύσεις και αποζηµιώσεις για το 2023 και να µπει τάξη στα θέµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τέλος, η χώρα οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα περιθώρια διορθώσεων στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, µε ειδική φροντίδα για τον µικρό κλήρο, προτεραιότητα στις καλλιέργειες που θα τύχουν ειδικής ενίσχυσης, ξεκάθαρες πολιτικές για τα προϊόντα εθνικής εµβέλειας µε σηµαίνουσα θέση στις εξαγωγές. 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

12-02-2024 09:29Κώστας

Μπράβο στα παιδιά -- υπάρχει κάποιος τρόπος να έρθουμε σε επαφή μαζί τους;

Απάντηση

10-02-2024 18:58Ξυδι

Να πιουν τα γκρουποξιλα του αγκυλωτόυ σταυρου και οι μαϊντανόι με τις μαυρες ρόμπες ουστ φασιστόμουτρα του διαβόλου...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

10-02-2024 17:54Έλλην

Κύριε παναγο αυτοί είναι αγρότες όπως μας είπατε εσείς έχετε καμία σχέση με την αγροτοκτηνοτροφοια και κάνουν προτάσεις μέσω εσάς τι είστε εσείς αντικαθιστατε την κυβέρνηση μήπως αι παράτησε μας με της προπαγανδες σας στο

Απάντηση

10-02-2024 11:17Γιάννης

Βλέπω στην αρχική σελίδα του αγκρονιούζ το σηματάκι της ευρωπαϊκής ένωσης και στήριξης το γνωστό ΕΣΠΑ. Χρηματοδοτούν και ιστοσελίδες εμ τη θα χρηματοδοτήσουν ανάπτυξη και εργοστάσια να βρει ο κόσμος δουλειά; Χρηματοδοτούν ιστοσελίδες ενημερώσεις (χάχα λέμε τώρα) για να υπάρχει η σωστή ενημέρωση σε όλο το φάσμα αμυντικές ιστοσελίδες αγροτικές ιστοσελίδες ενημερωτικές ιστοσελίδες όλα για την αποβλάκωση του χαζοέλληνα διότι αν δεν υπάρχουν τα παπαγαλάκια παντού και δε όλο το φάσμα πως θα περάσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης και η μόνιμη αποβλάκωση του ήδη ηλίθιου λαού; Και επειδή ως γνωστόν οι ψευτοδεξιοί νεοδημοκράτες είναι πολύ πατριώτες της πάρτη τους για αυτό έχουν πιάσει στασίδι και στις αμυντικές τάχα μου τάχα μου ιστοσελίδες όπως πχ το e amyna που δώσανε υπέρ παν τον αγώνα να φύγουν οι άλλοι που δεν ήταν τόσο πατριώτες της πάρτη τους όπως αυτοί αλλά και η ΝΔ μόλις βγήκε το 2019 διόρισε όλο την ομάδα του e amyna μετακλητούς υπαλλήλους σε υπουργεία τον ένα το ξέρω προσωπικά από αυτούς. Και τα άλλα αμυντικά σάιτ δεν πάνε πίσω είπαμε έχουν πιάσει στασίδι παντού οι πατριώτες της πάρτη τους και πρέπει ο βλακοέλληνας να ενημερωθεί με τα μπιλιετάκια της κυβέρνησης. Θα πάνε λέει 20μελής επιτροπή σε συνάντηση με τον Κούλη που οι περισσότεροι είναι κομματόσκυλα θα πάρουν ότι είναι μα πάρουν συν τι ρουσφέτια θα τους υποσχεθεί ο Κούλης έχουν παιδιά εγγόνια να βολέψουν και θα πουλήσουν για άλλη μια φορά τους υπόλοιπους νεροκουβαλητές χρόνια το ίδιο πράγμα γίνεται σαν να βλέπεις ελληνική ταινία ξέρεις την αρχή τη μέση και το τέλος από την αρχή. Ρε είστε για γέλια όλοι σας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

10-02-2024 10:39Γιάννης

Τα προβατάκι θα πάνε σε διάλογο με τον Κούλη 41% του δώσανε οι αγρότες ποίοι αγρότες να μωρέ κάτι συγγενείς φίλοι κουμπάροι και κομματόσκυλα της Νουδούλας που δηλώνουν βοσκοτόπια χωρίς ζώα και χωράφια που δεν υπάρχουν. Να πάτε σε διάλογο εσείς θα πάρετε αέρα κοπανιστό ψίχουλα και υποσχέσεις και τα κουμπαριά του Αυγενάκη του Βορίδη και της Ντόρας της Ντόρας Μπακογιάννη ντε για όσους σεν κατάλαβαν αυτή που είπε μπορεί να χαθεί το Καστελόριζο αλλά θα σώσουμε τα άλλα νησιά και αυτής η κόρη που πήρε το μεγαλύτερο διυλιστήριο στην Ιταλία με 1.5 δις ευρώ αυτοί λοιπόν θα δίνουν επιδοτήσεις αέρα κοπανιστό σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα και που δηλώνουν χωράφια χωρίς να έχουν χωράφια. Είδατε πως φτιάχνονται στην ελλάδα; Όχι με τη δουλειά τους πάντως αλλά με το κόμμα. Βάλτε τώρα το 41% στον κ#λο σας. Πάντως οι κρητικοί και οι πελλοπονήσιοι αγνοούνται από τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις αφού δηλώνουν εικονικά χωράφια και βοσκοτόπια χωρίς ζώα ρουσφέτι της κυβέρνησης και κονομάνε κορόιδα είναι να πάνε μπλόκα. Τέτοια κατάντια οι ραγιάδες. Αφού είστε μπουρδέλο λαός και μπουρδέλο κράτος γιατί δεν μας τα λέγατε εξ αρχής ούτε φαντάροι να πάμε να φεύγαμε από νωρίς και να αλλάζαμε και υπηκοότητα και εσείς να γλιτώσετε από εμάς και εμείς από εσάς. Να το πάρουμε απόφαση ότι δεν είμαστε ενιαίος λαός και ο καθένας να κάνει τα κουμάντα του. Να μείνετε με τον κομματικό σας στρατό τα κομματόσκυλα τους δαπίτεςτη ΔΑΠΝΔΦΚ εσείς που είστε πολύ πατριώτες της πάρτη σας που η Ελλάδα για εσάς είναι το βυζί που το αρμέγετε για να ζείτε πλουσιοπάροχα αν χαθεί το βυζί το καθεστώς σας ντε τότε προτιμάτε να χαθεί η Ελλάδα επειδή είστε πολύ πατριώτες. Είτε το βυζί που θα σας συντηρεί θα είναι δικό σας είτε θα παραδώσετε καμένη γη και ας μην υπάρχει ελλάδα. Όλα για το βυζί που συντηρεί το σάπιο καθεστώς. Νεοέλληνα είσαι το σκουπίδι της ιστορίας. Και δεν νε νοιάζει τόσο που ζω όπως ζω με πειράζει που μου φάγατε την πατρίδα. Καταστρέφει συνειδητά την πατρίδα μου και την καταδικάζετε σε εξαφάνιση.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές