BACK TO
TOP
Φορολογικά

Γιατί δεν δίνουν και στους αγρότες αφορολόγητο όπως στους πλοιοκτήτες;

Το 2ήµερο 1-2 Νοεµβρίου βρέθηκα στις Σέρρες, για να παρακολουθήσω το 2ο ∆ιεθνές Συνέδριο µε θέµα «Το µέλλον του Αγροδιατροφικού τοµέα στην ψηφιακή εποχή», εκπροσωπώντας το Επιµελητήριο Καρδίτσας.

24_11

Γιώργος Παπαδημητρίου

23
3


Γιώργος Παπαδημητρίο
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού Καρδίτσας


Στο συνέδριο παρευρέθηκαν µεταξύ άλλων ως οµιλητές, καθηγητές Πανεπιστηµίων, οι υπουργοί και υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδοµών, ο υπουργός ΥΠΑΑΤ της Βουλγαρίας  κα., ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν αγρότες, εκπρόσωποι Επιµελητηρίων κλπ. Μεταφέρω κάποια από τα όσα ειπώθηκαν από κάποιους εκ των οµιλητών, τα οποία θωρώ ότι πρέπει να µνηµονεύσω.

Ξανά κουβέντα για τη μείωση του κόστους παραγωγής

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «προς το τέλος του µήνα θα δούµε τις δυνατότητες που υπάρχουν από το πλεόνασµα, ώστε να συζητηθεί το θέµα της µείωσης του κόστους παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο). Θέλουµε να βάλετε όλοι φωτοβολταϊκό για παραγωγή ενέργειας για τις καλλιεργητικές ανάγκες, αλλά και για ενίσχυση του εισοδήµατος» κατέληξε. Παρατήρησα και πάλι, για πολλοστή φορά, να γίνεται κουβέντα για τη µείωση του κόστους παραγωγής. Καµία ανάλυση ποτέ και από κανέναν, για το ποσό των φόρων που καταβάλλονται από τον χρήστη σε κάθε λίτρο καυσίµου. Και στην τελική, εφόσον τόσο πολύ κόπτονται για τον πρωτογενή τοµέα, τόσα συνέδρια γίνονται κάθε χρόνο, τόσα στρογγυλά τραπέζια διοργανώνονται, σηµαίνει ότι θεωρούν τον πρωτογενή τοµέα σηµαντικό για την οικονοµία της χώρας. Γιατί δεν δίνουν και στους αγρότες αφορολόγητο όπως στους πλοιοκτήτες;

Η Βουλγαρία έχει συντελεστές φορολογίας 10%

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «οι αγρότες χρειάζεται να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειµένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς µε προϊόντα της χώρας. Άλλωστε, η αύξηση της παραγωγής έρχεται ως υποχρεωτικό επακόλουθο πλέον, λόγω και της αύξησης του πληθυσµού παγκοσµίως, χωρίς να ξεχνάµε τις αλλαγές στις κλιµατολογικές συνθήκες. Πρέπει να εστιάσουµε στο «συνεταιρίζεσθαι» ώστε να έχουµε ελπίδες επιβίωσης πλέον. Η µικρότερη φάρµα στην κεντρική Ευρώπη, είναι µεγαλύτερη από το σύνολο των στρεµµάτων που καλλιεργούνται σε µία µεγάλη περιοχή της χώρας µας».

∆ιαπιστώνω ότι κάθε φορά το παράδειγµα που επικαλούνται οι οµιλούντες, είναι οι φάρµες στην κεντρική Ευρώπη. α) Όταν το Βέλγιο δεν είχε Κυβέρνηση για 1,5 χρόνο, η χώρα λειτουργούσε κανονικά. β) Η χώρα µας έχει µικρές και διάσπαρτες εκτάσεις.

Θα πρέπει εποµένως να ληφθεί σοβαρά υπόψη:

  • η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Ελλάδος προκειµένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα.
  • Η παιδεία του πληθυσµού αλλά και πως θα δοθεί στους παραγωγούς το πλαίσιο για το «συνεταιρίζεσθαι».
  • Κυρίως όµως, η Παιδεία του πολιτικού κόσµου, η οποία πρέπει να αλλάξει άρδην, αν πραγµατικά θέλουµε να πιστεύουµε ότι υπάρχει διάθεση από τον πολιτικό κόσµο να βελτιώσει την κατάσταση.

Ο υπουργός  Γεωργίας της Βουλγαρίας επεσήµανε ότι «το 2050 θα χρειαστούµε έναν άλλο πλανήτη να ζήσουµε, αν συνεχιστεί η χρήση των υδάτινων πόρων µε τον τρόπο που γίνεται σήµερα, ενώ η ψηφιακή καινοτοµία µπορεί να αποτελέσει βασικό και αναπόσπαστο κοµµάτι του πρωτογενούς τοµέα. Οι θέσεις εργασίας στον αγροτικό τοµέα στη Βουλγαρία καλύπτει το 7% του ενεργού απασχολούµενου πληθυσµού. Έχουµε ισχυρά σιτηρά, πολύ καλά κρασιά και λαχανικά υψηλής ποιότητας και βρισκόµαστε στις πρώτες θέσεις σε εξαγωγές».

Επισήμανση: Η Βουλγαρία, παρότι είναι στην ΕΕ, έχει συντελεστές φορολογίας της τάξης του 10%. Εµείς είµαστε στο 29% στις εταιρείες και στο 45% σε ανώτερο επίπεδο στα φυσικά πρόσωπα [µεταξύ αυτών και στους αγρότες]. Πώς ακριβώς περιµένουµε να ξεφύγουµε από την κατάσταση στην οποία βρισκόµαστε;

Όλοι οι οµιλητές εστίασαν στην ανάγκη εξορθολογισµού των γεωργικών πρακτικών, ενώ καθίσταται επιτακτική η αναζήτηση νέων καλλιεργειών και η σύνδεση της παραγωγής µε το σχεδιασµό.

Τέλος, απαιτείται αναδιανοµή του πληθυσµού που ασχολείται µε τον πρωτογενή τοµέα καθώς σήµερα, οι άνω των 55 δεν εκπαιδεύονται ποτέ, είτε λόγω κορεσµού, είτε λόγω απογοήτευσης µε τις σηµερινές πολιτικές. Κλείνοντας, να επισηµάνω κάτι που µας έκανε τροµερά αρνητική εντύπωση: Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Τάσιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια [..να εισχωρήσει σε όλα τα ξενοδοχεία το πιστοποιηµένο ελληνικό πρωινό..]. Το αστείο όµως ήταν ότι στο πρωινό δεν υπήρχε ούτε φέτα, ούτε κασέρι, το gunda Ολλανδίας όµως σε πρώτη ζήτηση.
Καλά όλα τα συνέδρια, όµως πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

15-11-2019 00:42Κώστας

Παρακολούθησα το συνέδριο. Μια σκέψη μπορούσε να κάνει κάθε έντιμος παρατηρητής. Ένας ολόκληρος κόσμος από παράσιτα κτίζει καριέρες και εξασφαλίζει εισόδημα στο όνομα του έρημου Έλληνα παραγωγού.

Απάντηση

12-11-2019 11:59Μαρία Τριανταφύλλου

Θα ήθελα σας παρακαλώ να επισημάνετε και το θέμα της ένταξης σε ειδικό καθεστώς. Πριν λίγα χρόνια επειδή μας κατέβαλαν καθυστερουμενα ποσά επιδοτήσεων, μας πήγαν στο κανονικό καθεστώς από το ειδικό και τώρα μας έχουν διαλύσει με τη φορολογία, συν το Φ.Π.Α. Επίσης μας μείωσαν κατά πολύ τις επιδοτήσεις και τα προϊόντα μας έχουν εξευτελιστικές τιμές. Είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στο ειδικό καθεστώς. Δεν είμαστε βιομήχανοι εμείς, ούτε εκατομμυριούχοι επενδυτές. Ευχαριστώ.

Απάντηση

11-11-2019 19:23Γιωργος

Μπράβο στον κύριο Παπαδημητρίου που πάντα οι αναλύσεις του στοχευουν στη καρδια των προβλημάτων του αγροτικου κόσμου και οι αποψεις του με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Καλά θα κάνουν και οι δικοί μας οι αγροτοσυνδικαλιστές να εκσυγχρονίσουν τη σκέψη τους και να βάλουν στην ατζέντα τους αιτήματα ώστε να πάμε την αγροτιά στην επόμενη μέρα και όχι να σερνομαστε ζητιανευοντας καθε φορά ψιχουλα χωρίς να επιλεπιλύουμε διαχρονικά προβλήματα που μας κρατούν πίσω.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία