BACK TO
TOP
Φορολογικά

Τιμολογιέρα συνδεδεμένη σε myData για τους αγρότες με βιβλία το 2023

Τµήµα µηχανοργάνωσης θα υποχρεωθούν να αναπτύξουν οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος από 1 Ιανουαρίου του 2023, προκειµένου να ανταποκριθούν στην απαίτηση καταχώρησης κάθε τιµολογίου που µπορεί να κόβουν µέσα σε λιγότερο από 24 ώρες στην ειδική πλατφόρµα του myData.

26-31_22

Πέτρος Γκόγκος

11631
6

Σε αυτήν την ανατροπή, η οποία εισέρχεται στα λογιστικά πρότυπα που καλούνται να ακολουθούν χιλιάδες επαγγελµατίες αγρότες σε επίπεδο καθηµερινότητας πλέον, στάθηκαν κατά την παρουσίασή τους σε παράλληλη εκδήλωση που οργάνωσε η Agrotech στο πλαίσιο της 29ης Agrotica, ο φοροτεχνικός Γιώργος Παπαδηµητρίου και ο ορκωτός λογιστής Κώστας Νιφορόπουλος. Οι ενλόγω, επί σειρά ετών συνεργάτες της Agrenda, τοποθετήθηκαν ως οι πλέον αρµόδιοι επί ζητηµάτων αγροτικής φορολογίας στην φορολογική ηµερίδα της Agrotech, παρουσιάζοντας τις µεγαλύτερες εξελίξεις στο πεδίο, µεταξύ των οποίων της µείωσης της φορολογίας κατά 50% για αγρότες σε συλλογικά σχήµατα ή της συµβολαιακής.

Σχολιάζοντας την φορολογική επικαιρότητα, ο κ. Παπαδηµητρίου, στάθηκε µεταξύ άλλων στην νέα υποχρέωση που θα έχουν οι αγρότες από 1.1.2023, αναφέροντας ότι έρχεται να αλλάξει σηµαντικά τα δεδοµένα και µέχρι στιγµής λίγοι το έχουν αντιληφθεί. Επί της ουσίας, η υποχρέωση που µέχρι σήµερα έχουν όσοι αγρότες τηρούν λογιστικά βιβλία, να ενηµερώνουν δηλαδή την ΑΑ∆Ε στο τέλος κάθε τριµήνου για το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσµα τους, θα πρέπει να γίνεται τµηµατικά, κάθε φορά που κόβουν ένα τιµολόγιο.

∆ια της πλαγείας οδού η κατάργηση των χειρόγραφων παραστατικών

Πιο απλά, καταργείται µε έµµεσο τρόπο το χειρόγραφο τιµολόγιο και εισέρχεται δια της πλαγίου οδού η υποχρέωση των ηλεκτρονικών παραστατικών. «Άρα για να είναι εφικτή η διαβίβαση στην πλατφόρµα myDATA του τιµολογίου πώλησης, που εκδίδεται από τον αγρότη προς τον εµπορο, εντός επόµενης ηµέρας, πρέπει αυτό να γίνει µάλλον από τον αγρότη µέσω τιµολογιέρας» αναφέρει ο κ. Παπαδηµητρίου.

Η υφιστάµενη ευρωπαϊκή οδηγία, δεν επιτρέπει στα κράτη µέλη να υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να τηρούν ηλεκτρονικά παραστατικά, σε µια προσπάθεια προστασίας των µικρών και µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι η έκδοση ηλεκτρονικών παραστατικών συνεπάγεται ένα δαιδαλώδες και ακριβό σε πολλές περιπτώσεις έργο που προϋποθέτει ειδικά λογισµικά, εξειδίκευση ή την πλήρη απασχόληση ενός φοροτεχνικού.

Προφανώς η συνθήκη που ενεργοποιείται τον Ιανουάριο του 2023, ξεφεύγει σηµαντικά από τα δεδοµένα όχι µόνο του µέσου Έλληνα αγρότη, αλλά ακόµα και συναδέλφων του σε µεγάλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Χρειάζεται τιµολογιέρα

Η απαίτηση ∆ιαβίβασης σε  συγκεκριµένο χρόνο, τιµολογίων και Α.Π.Υ. (στις περιπτώσεις εξαίρεσης από Φ.Η.Μ.), αναγκάζει αρκετές επιχειρήσεις να χρησιµοποιήσουν ένα λογισµικό (software), για να τιµολογούν και να εκδίδουν αποδείξεις ή τιµολόγια. 

Η «τιµολογιέρα» έχει απευθείας σύνδεση µε την πλατφόρµα myDATA για άµεση αποστολή τιµολογίων και αποδείξεων και η τιµολόγηση θα µπορεί να γίνει από παντού, εφόσον αξιοποιούνται οι δυνατότητες των cloud εφαρµογών.

Έπειτα θα πρέπει να ενηµερωθούν,(σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται αυτόµατα λόγω συµβατότητας των δύο εφαρµογών ) µόνο για τις ανάγκες ενηµέρωσης των βιβλίων, οι  λογιστικές εφαρµογές που χρησιµοποιεί ο Λογιστής.

Θα µπορούσαµε να διακρίνουµε τις «τιµολογιέρες» σε δύο κατηγορίες:

α) «∆ηµόσια» Τιµολογιέρα

Το timologio (δωρεάν κρατική «τιµολογιέρα» ) είναι η εφαρµογή που παρέχει δωρεάν η ΑΑ∆Ε για ψηφιακή έκδοση των παραστατικών της επιχείρησης και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στo myDATA (https://www.aade.gr/timologio)

Παρέχεται δωρεάν, αλλά δεν θα έχει την υποστήριξη και τις δυνατότητες, που έχουν οι «Ιδιωτικές».

β) «Ιδιωτικές» Τιµολογιέρες

Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά αξιόλογα τέτοια προϊόντα, που έχουν περισσότερες δυνατότητες ( σε ορισµένες περιπτώσεις και απευθείας ενηµέρωση της λογιστικής) και παρέχεται υποστήριξη, αλλά φυσικά  δεν είναι δωρεάν. Το κόστος τους βέβαια, δεν είναι σηµαντικό.

Ελληνική απαίτηση τα ηλεκτρονικά βιβλία

«Tο οικονοµικό επιτελείο έχει αποφασίσει ότι πρέπει σώνει και καλά να εφαρµόσει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην Ελλάδα, όταν δεν εφαρµόζονται πουθενά στον κόσµο. Προσωπικά δεν έχω αντίρρηση. Το µεγάλο λάθος, κατά την άποψη µου, είναι ότι δεν κάνουν αυτό που έχουν υποχρέωση: να ενηµερώσουν τον κόσµο» αναφέρει ο φοροτέχνης, Γιώργος Παπαδηµητρίου. 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

08-03-2023 21:50ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

αφήνουν τη δύσκολη δουλειά στους λογιστές να πουν τις πικρές αλήθειες.Ότι : κύριοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε βασικές γνώσεις υπολογιστών και να αγοράσετε λαπτοπ σας αρέσει δεν σας αρέσει.

Απάντηση

05-11-2022 14:17Γιαννης

Αυτοί που χρησιμοποιούν την ειδική φόρμα καταχώρησης του my data για τους γνωστούς λόγους ,οφείλουν να την εγκαταλείψουν κι να περάσουν στην τιμολογιερα????

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

05-11-2022 13:25Takis

Για αλλη μια φορά, ενω πληττομαστε απο σκανδαλα βουλευτών-κορακων, θα ξεσπάσουν στου κασιδα το κεφάλι εως οτου δεν μεινει κανεις να παράγει σ αυτήν την χώρα. Φαίνεται οποιος παράγει ειναι εχθρός. Θελουμε μονο δημόσιους υπαλλήλους. Ποια τιμολογιερα να βαλει ο αγρότης βρε άχρηστοι κ ασχετοι, επικίνδυνοι,απατεωνες επαγγελματίες μιζαδοροι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία