BACK TO
TOP
Φορολογικά

Σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας απαιτείται για όλα τα παραχθέντα προϊόντα

Η πλατφόρµα στην οποία υποβάλλονται οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας είναι σε λειτουργία.

24_15

Γιώργος Παπαδημητρίου

4513
6



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας



Στη διεύθυνση της ΑΑ∆Ε www.aade.gr/mybusinesssupport, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να εισέρχονται µε τους κωδικούς taxis και να συµπληρώνουν τα στοιχεία τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να µπορέσει κάποιος να ολοκληρώσει τη συµπλήρωση της πλατφόρµας, είναι να έχει διαθέσιµα: α) τη δήλωση καλλιέργειας (ΟΣ∆Ε) του έτους 2022 και φυσικά όλα τα τιµολόγια πώλησης του 2022.

∆ικαιούχοι της απαλλαγής από το φόρο εισοδήµατος κατά 50%, σύµφωνα µε το άρθρο 15 του ν.4935/2022:

«1. Τα φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, …..τα κέρδη των οποίων προκύπτουν από την άσκηση ατοµικής αγροτικής επιχειρηµατικής δραστηριότητας, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) είναι αγρότες µέλη νοµικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραµµένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 και προµηθεύουν το νοµικό πρόσωπο ή τη νοµική οντότητα µε ποσότητες προϊόντων ίσες µε το 75% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων παραγωγής τους, ή

β) είναι αγρότες που έχουν συνάψει σύµβαση µε συγκεκριµένη επιχείρηση αγοραστή, µε αντικείµενο τη συµβολαιακή γεωργία, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στο άρθρο 16, µε την οποία δεσµεύονται για την εισφορά ποσοτήτων προϊόντων ίσων µε 75% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων της παραγωγής τους.

2. Η παρ. 1 εφαρµόζεται για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής.

Η συµπλήρωση στην πλατφόρµα της σύµβασης συµβολαιακής γεωργίας πρέπει να γίνει έως  31 Μαΐου 2023.

Απαιτείται να υπάρχει σύµβαση για όλα τα παραχθέντα προϊόντα, διαφορετικά δεν θα λάβουν το ευεργέτηµα της µείωσης του φόρου. Π.χ., έχω 8.000 κιλά καλαµπόκι και 2.000 κιλά σιτάρι. Το καλαµπόκι υπερβαίνει το 75% της συνολικής µου παραγωγής. Αν κάνω σύµβαση µόνο για το καλαµπόκι και δεν κάνω για το σιτάρι. Τότε δεν θα τύχω καµίας απαλλαγής για κανένα ποσό από τις διατεθείσες ποσότητες.

Η απόφαση, στο άρθρο 1 §2β ορίζει ότι: «…απαιτείται η σύναψη σύµβασης ανά προϊόν µε την οποία ο παραγωγός δεσµεύεται για την πώληση ποσοτήτων ίση µε το 75% τουλάχιστον των προϊόντων παραγωγής του…».

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι για ό,τι έχετε πουλήσει µέσα στο 2022, θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας υπογεγραµµένη σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας µε τον έµπορο που αγόρασε την παραγωγή σας.

Αν την ίδια παραγωγή τη διαθέσατε σε παραπάνω από έναν εµπόρους, θα πρέπει να έχετε σύµβαση µε όλους και όχι µόνο µε έναν. Ή τουλάχιστον µε όσους έχουν παραλάβει το 75% τουλάχιστον της παραγωγής σας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1η: Μέχρι τώρα συνηθιζόταν, τις συµβάσεις να τις συντάσσουν οι αγοράστριες εταιρείες (εκκοκκιστήρια, έµποροι, βιοµηχανίες κλπ), λόγω του όγκου των συναλλαγών µε παραγωγούς και της καλύτερης οργάνωσης τους. Θεωρώ ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται, µε τη διαφορά ότι πλέον θα πρέπει να καταχωρούνται στοιχεία από τη σύµβαση αυτή, στην ηλεκτρονική πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε. Προσοχή: ΟΧΙ στις 3µηνιαίες καταστάσεις τους Taxis net.

Επαγγελµατίες αγρότες είναι και του ειδικού [χωρίς βιβλία] και του κανονικού καθεστώτος [µε βιβλία]. Οι του ειδικού µπορεί να µην βγαίνει να πληρώσουν µεγάλο φόρο, όµως θα πρέπει να προσέξουν κι αυτοί να µην χάσουν το δικαίωµα στην έκπτωση του φόρου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2η: Οι εταιρείες που αγόρασαν την παραγωγή του 2022, δεν έχουν κανένα λόγο να αρνηθούν να υπογράψουν τη σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας. Το µόνο που θα καταφέρουν είναι να κάνουν ζηµιά στον παραγωγό µε τον οποίο συνεργάστηκαν.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 3η: Σύµφωνα µε το άρθρο 1 §3α της απόφασης: «…δεν παρέχεται η απαλλαγή στο εισόδηµα που προκύπτει από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά...». Όταν προσκοµίζετε τα τιµολόγια στο λογιστή, θα πρέπει να ξεχωρίζετε τα έξοδα των Φ/Β από τα έξοδα της αγροτικής παραγωγής, για να µπορέσει να έχει την αποτύπωση των καθαρών εισοδηµάτων ώστε να µπορεί να γίνει η εφαρµογή της ευνοϊκής διάταξης µείωσης της φορολογίας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 4η: ∆εν έχουν υποχρέωση υπογράψουν σύµβαση και να την καταχωρήσουν στην ειδική πλατφόρµα, όσοι αγρότες διαθέτουν την παραγωγή τους µέσω των οµάδων παραγωγών και των Συνεταιρισµών των οποίων είναι µέλη. 

Το πρόβληµα µε το ιδιωτικό συµφωνητικό της συµβολαιακής

Η συµφωνία προκαταβολικά µε τον αγοραστή, από µόνη της δηµιουργεί τεράστια προβλήµατα. Έχει υπάρξει σύµβαση στο παρελθόν στην οποία «πάτησε» ο αγοραστής και δεν έδωσε στον παραγωγό την επιπλέον τιµή που προέκυψε στην αγορά για τα προϊόντα του. Η ∆ιοίκηση θα πρέπει να δει την κατάργηση της υποχρέωσης υπογραφής προκαταβολικά. ∆ιαφορετικά, ένας παραγωγός να επιλέξει να µην υπογράψει συµβολαιακή, ρισκάροντας να πληρώσει παραπάνω φόρο, από το να έχει υπογράψει συµβολαιακή και να κινδυνεύσει να µην λάβει την επιπλέον τιµή για τα προϊόντα του.

Σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας και χρόνος διαβίβασης

Η καταχώρηση των στοιχείων στην πλατφόρµα θα γίνει έως 31/05/2023 και θα πρέπει να γίνει αποδοχή από τον αντισυµβαλλόµενο έµπορο-αγοραστή έως 30/06/2023. 

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

06-04-2023 21:26Αντωνης

Αγαπητέ Γιάννη δεν είναι τόσο απλά στην καινούργια χρόνια που έρχεται , Πρέπει να κάνουμε σύμβαση πριν πουλήσουμε το προϊόν ο καθένας από έμας, Και τα δύσκολα προϊόντα που δεν πωλούνται από πριν που να βρεις να κανείς σύμβαση όταν δεν υπάρχει αγοραστής ?? Και να βρεις να κανείς σύμβαση μπορεί να μην πληρωθείς

Απάντηση

06-04-2023 09:56ΙΩΑΝΝΗΣ

το πρόβλημα με μάς τους αγρότες είναι ότι κράζουμε πριν μάθουμε η διαβασουμε είναι καλό μετρο και εύκολο εγώ είχα 4 παραγωγές και σε 5 λεπτα έκανα σύμβαση πουλάς πρώτα εκεί που θέλεις και μετά σού κάνει ο έμπορος αγοραστής σύμβαση ξέρουν αυτοί και εσύ το πας απλά στο λογιστή

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

04-04-2023 23:42Τακης

ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΛΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ, ΟΥΤΕ ΤΖΑΜΠΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΠΕΡΝΑΝ., ΑΣ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΒΟΛΑΙΑΚΗ ΜΕ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ 50%. ΕΜΕΙΝΑΝ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΜΑΖΕΥΤΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΘΝ ΣΥΝΒΟΛΑΙΑΚΗ😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

Απάντηση

04-04-2023 23:35Φιωργος

ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΡΙΚ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΑΓΗ 50% ΦΟΡΟΥ.ΚΑΙ ΑΜΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΤΩ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΟ ΔΥΣΚΟΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ.

Απάντηση

04-04-2023 23:29Παναγιώτης

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, Π.Χ.ΑΜΥΔΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΡΙΓΑΝΗ ΑΧΛΑΔΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΜΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΒΓΑΛΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΑΠΟ ΠΡΙΝ;; ΜΕ ΠΟΙΟΝ;; ΕΔΩ ΦΤΑΝΕΙΗ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΑΓΟΡΑΣΤΗ, ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΒΟΛΑΙΑΚΗ.ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΠΙΟΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΕΙΧΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ. ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ😀😀😀

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία