Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Επιπλέον 450 ευρώ στο τσεκ με αναδιανεμητικό πριμ σε 300.000 αγρότες

Στην φόρμουλα για μια πιο δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων εντάσσεται η πρόταση αναδιανεμητικής ενίσχυσης, με τις συζητήσεις πλέον σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων να κατευθύνεται προς την διαμόρφωση του ταμείου για πριμ αναδιανομής στο 7% του συνόλου των άμεσων πληρωμών. Με δεδομένο ότι περίπου 2 δισ. ετησίως διανέμονται στην Ελλάδα υπό την μορφή της βασικής ενίσχυσης και εφόσον η χώρα υποχρεώνεται στα στρατηγικά της σχέδια για την επερχόμενη ΚΑΠ να ενεργοποιήσει το καθεστώς αυτό, προκύπτει το ποσό των περίπου 450 ευρώ για κάθε έναν από τους 300.000 αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης λόγω του μικρού μεγέθους της εκμετάλλευσής τους.

maxresdefault__11_

69
4

Με άλλα λόγια, κατά μέσο όρο 450 ευρώ ετησίως έρχονται να συμπληρωθούν στο τσεκ που λαμβάνουν αγρότες-διαχειριστές μικρών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα. Η πρόταση αυτή αποδίδεται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο διατηρεί την πλειοψηφία της Ευρωβουλής και από το οποίο προέρχεται και «ηγεσία» της επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, που έχει αναλάβει την επεξεργασία των προτάσεων της Κομισιόν και των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας.

Καθίσταται λοιπόν σαφής η βαρύτητα του εγγράφου που κυκλοφόρησε η κοινοβουλευτική ομάδα που ιδεολογικά απαρτίζει και τον βασικό κυβερνητικό άξονα των περισσότερων κρατών-μελών.

Πρόκειται για το καθεστώς «Συµπληρωµατική αναδιανεµητική εισοδηµατική στήριξη για τη βιωσιµότητα» (CRISS), που µε βάση την πρόταση της Κοµισιόν είναι υποχρεωµένα όλα τα κράτη-µέλη να ενεργοποιήσουν. Μάλιστα, σύµφωνα µε εκτιµήσεις και µε βάση το µέγεθος των εκµεταλλεύσεων στην Ελλάδα, θα αφορά περίπου 300.000 µικρές µονάδες. Αρκεί να σηµειωθεί ότι όσα κράτη-µέλη είχαν προβλέψει το αναδιανεµητικό καθεστώς την τρέχουσα περίοδο (ήταν προαιρετικό) κάλυπταν µε αυτό το 50% των επιλέξιµων εκτάσεων. Στην πρόταση της Κομισιόν το ποσοστό ορίζεται στο 5% των συνολικών πληρωμών της άμεσης, με το Λαϊκό  Κόμμα να προτείνει την αναβάθμισή του στο 7% ή στο 12% στις περιπτώσεις των χωρών που δεν επιθυμούν να ενεργοποιήσουν τον κανονισμό για όριο πληρωμών τις 100.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση.

Πώς λειτουργεί το καθεστώς

Κάθε χρόνο µαζί µε τη βασική ενίσχυση, θα υπολογίζεται και ένα συµπληρωµατικό ποσό που θα κατανέµεται σε µικρές και µεσαίες εκµεταλλεύσεις. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται ανά στρέµµα ή  θα είναι διαφορετικό για ανά εύρος εκταρίων. Συγκεκριµένα, όσον αφορά το εύρος εκταρίων, έτσι λειτουργεί σήµερα η εξισωτική. Για παράδειγµα, για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης έως και 25 στρέµµατα θα χορηγείται ποσό 30 ευρώ το στρέµµα και για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 25 στρέµµατα και έως 50 στρέµµατα θα χορηγούνται 20 ευρώ το στρέµµα. Μάλιστα, τα ποσά αυτά µπορούν να διαφοροποιούνται και µε βάση την περιφέρεια ενίσχυσης (βοσκότοποι, δενδρώδεις, αροτραίες). Όπως και να έχει θα υπάρχει ένα όριο στρεµµάτων που θα ενισχύονται.

Τα κονδύλια για την ενίσχυση των µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων, µπορούν να να προέλθουν µεταξύ άλλων από την περικοπή της στήριξης στις λεγόµενες «µεγάλες εκµεταλλεύσεις». H πρόταση της Κοµισιόν προβλέπει υποχρεωτική κλιµακωτή µείωση των άµεσων ενισχύσεων από 60.000 ευρώ και άνω, ενώ για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, η µείωση θα είναι 100%. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό µεταφράζεται µόλις στα 4 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, ή θα πρέπει να µειωθεί το όριο της συνολικής βασικής ενίσχυσης που θα λαµβάνει ένας δικαιούχος στη χώρα µας για να αποκτήσει νόηµα αυτό το καθεστώς. Είτε, πιο απλά, θα πρέπει στο στρατηγικό σχέδιο να προβλεφθεί ένα ποσοστό (π.χ 15%) του εθνικού φακέλου για τη χρηµατοδότηση αυτού του καθεστώτος, εις βάρος άλλων άµεσων ενισχύσεων (βασική ενίσχυση, οικοπρογράµµατα, συνδεδεµένη ενίσχυση, ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας).

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

22-09-2020 21:12Γιώργος Νικολούδης

Που είναι οι αγροσυνδικαλισταρες ΜΩΚΟ όλοι τους,για να ξεσηκώθουμε λέω εγώ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. ΑΚΚΕΛ να ψηφίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ το κόμμα των Αγροτών και κτηνοτρόφων. Ξυπνάτε ρε!!!

Απάντηση

17-09-2020 11:05Τίμιος αγαθιαρης Έλληνας

Τα αρπαξανε γερά τόσα χρόνια οι μεγαλοκτηματιες, "Νοίκιασαν"έπειτα ετσιθελικα ότι οργωνεται,φτιαξαν στόλους μηχανημάτων εκατομμυρίων ευρώ, Παραφουσκωσαν τραπεζικούς λογαριασμούς, Και σήμερα εν έτει 2020 θα δώσουν 450 ευρώ το χρόνο σε μικροπαραγωγους!!! Ήδη αρκετοί νέοι αποχώρησαν από το "επάγγελμα",διότι όπως έλεγε και κάποιος κακομαθημένος της περιοχής," νύχτα θα φύγετε όλοι". Φτωχοί και τίμιοι νέοι,σας θερμοπαρακαλω, αφήστε στην πάντα τα προσωπικά μικροσυμφεροντα και ψηφιστε με γνώμονα την ανάκαμψη της χώρας. Με οποιοδήποτε τίμημα. Ψηφιστε πατριωτικά και όχι για μια ακόμη φορά πελατειακά!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία