Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Τα εκτατικά όρια της αναδιανεμητικής για πριμ 15 ευρώ το στρέμμα

Καθορίστηκαν τα κατώτερα και ανώτερα στρεμματικά όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινείται το ΟΣΔΕ ενός παραγωγού για να είναι δικαιούχος αναδιανεμητικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ, με την καταβολή της σχετικής επιδότησης να υπολογίζεται στο σύνολο της εκμετάλλευσης και ανά αγρονομική περιφέρεια, σύμφωνα με μοντέλα πληρωμής που έχει παρουσιάσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Trakter-agrotis_2

Γιώργος Κοντονής

274
3

Συγκεκριμένα τα ανώτατα και κατώτατα όρια καθορίζονται αντίστοιχα:

  • Για τις αρόσιμες καλλιέργειες στα 20 και 90 στρέμματα.
  • Για τις μόνιμες καλλιέργειες στα 10 και 30 στρέμματα.
  • Για τους βοσκότοπους στα 30 και 138 στρέμματα.

 

Το παραπάνω σημαίνει πως για παράδειγμα ένας αγρότης με 80 στρέμματα σιτάρι και 20 στρέμματα ελαιώνα, θα λάβει αναδιανεμητική ενίσχυση για το σύνολο της εκμετάλλευσής του (110 στρέμματα) καθώς δεν ξεπερνά τα ανώτερα όρια ούτε όσον αφορά τις αρόσιμες καλλιέργειες ούτε τις μόνιμες. Το ποσό της αναδιανεμητικής ενίσχυσης θα υπολογίζεται ετησίως. Προς το παρόν άγνωστο παραμένει αν θα επιδοτούνται όλα τα επιλέξιμα στρέμματα ή μόνο αυτά που είναι «δεμένα» με δικαιώματα βασικής ενίσχυσης.

Αν τώρα ένας παραγωγός διαθέτει 120 στρέμματα ζωοτροφές και 100 στρέμματα βοσκότοπου, τότε, θα λάβει αναδιανεμητική ενίσχυση μόνο για τα 100 στρμ. βοσκότοπου. Ο λόγος είναι πως τα 120 στρέμματα ζωοτροφές (αρόσιμη καλλιέργεια) ξεπερνάνε τα ανώτατα όρια πληρωμής.

Τα παραπάνω μπορεί να αλλάξουν αν τελικά ληφθεί η απόφαση η αναδιανεμητική ενίσχυση να δίνεται μόνο στο τμήμα των στρεμμάτων που ξεπερνά τα παραπάνω κατώτερα όρια. Δηλαδή στα πρώτο παράδειγμα ο αγρότης με τα 80 στρέμματα σιτάρι και τα 20 στρέμματα ελαιώνα θα λάβει αναδιανεμητική ενίσχυση για 60 στρέμματα σιτάρι και 10 στρέμματα ελαιώνα.

Παράλληλα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρχει σκάλα για την επιδότηση (λιγότερα στρµ., περισσότερη ενίσχυση κ.ο.κ, όπως γίνεται στην εξισωτική), αλλά θα µένει σταθερή ανά στρέµµα, καθώς οι διαφορές στα ποσά θα ήταν πολύ µικρές αναλογικά µε τον διοικητικό άχθο που απαιτείται σε τέτοιο εγχείρηµα.

Όσον αφορά το ποσό της ενίσχυσης, εδώ το ρεπορτάζ από καλά ενημερωμένες πηγές δίνει ένα ποσό κοντά στα 15 ευρώ ανά στρέμμα κατά μέσο όρο. Το ποσό θα είναι διαφοροποιημένο ανά αγρονομική περιφέρεια ενίσχυσης. 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

13-11-2021 06:42Αγροτης

Εγώ γτ για 28 στρέμματα αμύγδαλα ροδάκινα πληρώνω ελγα 1000ε ρε παιδιά;

Απάντηση

12-11-2021 12:09Tasos

Σε 23 στρεμματα η επιδοτηση ειναι περιπου 900 ευρω.Προκαταβολη 350 ,και ο ελγα ειναι καπου στα 80 ευρω.Αυτα που γραφεις δεν στεκουν,εκτος κι αν δεν εισαι αγροτης.

Απάντηση

08-11-2021 23:07Χρήστος Χαχούλης

Πως είναι δυνατό με 23 στρέμματα Ελαιόδενδρα να έχεις τεκμαρτο 8000 € να πληρώνεις ΕΛΓΑ το 180 € και να παίρνεις επιδότηση 80 € προκαταβολή και να παρακρατειται για τον ΕΛΓΑ;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία