BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

«Ένα ακόμη πλήγμα για τσίπουρο και παραδοσιακή αμπελουργία»

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που φαίνεται να οδηγεί σε διπλασιασμό του φόρου στο τσίπουρο, ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οινοποιίας Zoinos Winery Βαγγέλης Αργύρης, βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και πρώην υφυπουργός Γεωργίας είπε, μεταξύ άλλων, «Αντί να το πίνουμε, θα μας πίνει», χαρακτηρίζοντάς την απόφαση ένα ακόμη πλήγμα στο προϊόν του τσίπουρου και την παραδοσιακή αμπελουργία.

adhlwseisargyrhgiatsipouro

17
0

Ο πρόεδρος της Zoinos Winery Βαγγέλης Αργύρης, απέδωσε ευθύνες στο εσωτερικό της χώρας, σαν αιτία για να ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τα παραδοσιακά αποστάγματα της Ελλάδας, μετά από επώνυμη καταγγελία – προσφυγή της Οργάνωσης των επαγγελματιών αποσταγματοποιών, κατά του τρόπου παραγωγής και φορολόγησης των παραδοσιακών παραγωγών τσίπουρου.
«Εδώ ταιριάζει αυτό που λέμε, βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας, κι αυτό διότι οι όποιες αποφάσεις του δικαστηρίου ισχύουν για όλους, παραδοσιακούς και αποσταγματοποιούς. Άρα την "πληρώνει" το προϊόν στο σύνολό του. Δώσαμε, δηλαδή, λαβή έτσι ώστε να επιβληθούν στην αγορά τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών εμπορίας, των προϊόντων της βιομηχανίας του σκληρού αλκοόλ».
Επρόκειτο για μια λάθος εκτίμηση, όπως ανέφερε ο κ. Αργύρης, προσθέτοντας πως θεωρήθηκε η παραδοσιακή απόσταξη ως εχθρός των αποστακτικών επιχειρήσεων, κάτι που είχε γίνει παλαιότερα και με άλλα προϊόντα, όπως το ψωμί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν το τσίπουρο είχε επιβάρυνση φόρου 4,5 ευρώ το λίτρο, τώρα η επιβάρυνση θα είναι 9 ευρώ, με τον φόρο πολλαπλάσιο της αξίας του προϊόντος. «Πρόκειται για μια αύξηση, που δύσκολα θα την αποδεχθεί ο καταναλωτής. Εκεί που πίνουμε το ποτό αυτό το παραδοσιακό, που είναι καθαρό, αντί να το πίνουμε θα μας πίνει, γιατί ο φόρος θα είναι πάρα πολύ υψηλός».
Ο κ. Αργύρης κάλεσε την πολιτεία και όλους τους παραγωγικούς φορείς, παραδοσιακούς και επιχειρήσεις, να προασπίσουν τη δραστηριότητα. «Μετά από αυτή την εξέλιξη θα πρέπει χωρίς καμμία καθυστέρηση και μακριά από περίεργες μεθοδεύσεις, όλοι οι παραγωγικοί φορείς της χώρας να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν πάνω σε ένα πλαίσιο κοινό, που θα προβάλει τα επιχειρήματά μας, στηριγμένα στη μακρόχρονη παράδοση της χώρας και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αναδύονται από την αποστακτική διαδικασία των προϊόντων της αμπέλου. Η πολιτεία, ταυτόχρονα, να κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναθεώρηση των τεχνικών φακέλων τόσο του τσίπουρου και της τσικουδιάς, όσο και του ούζου, προκειμένου στην πράξη να αναχαιτιστεί η πολιτική του αθέμιτου ανταγωνισμού και επιτέλους να σφυρηλατηθεί μια ενιαία θέση για τα εθνικά προϊόντα».

Σχετική ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Ζίτσας του ΚΚΕ

«Οι μικρομεσαίοι καζανάρηδες και αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Ζίτσας, δεν φτάνει που βλέπουν να συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ το πενιχρό αγροτικό εισόδημά τους, τώρα βρίσκονται μπροστά σε μια άλλη απόφαση της ΕΕ και συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλει με την απειλή προστίμων την αύξηση της φορολογίας του τσίπουρου αντιστοιχίζοντάς τη με τη φορολογία που πληρώνουν οι ποτοβιομήχανοι άλλων αλκοολούχων ποτών όπως το ουίσκι.

Μια φορολογία που μεταφέρεται στην κατανάλωση και θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της παραδοσιακής απόσταξης από τους διήμερους αμβυκούχους και μικροκαλλιεργητές ενώ θα ευνοήσει τους ποτοβιομήχανους. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά σπρώχνει τους μικρομεσαίους καζανάρηδες και αμπελοκαλλιεργητές στο να κλείσουν τα «καζάνια» για την παραγωγή του παραδοσιακού προϊόντος, του τσίπουρου, που αποτελεί το οικονομικό στήριγμα του αγρότη της περιοχής.

Οι ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι μεγάλες αφού διαχρονικά διαμορφώνουν και εφαρμόζουν πιστά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ που στόχο έχει να συγκεντρωθεί η παραγωγή, η εμπορία και της αμπελοκαλλιέργειας σε όλο και λιγότερα χέρια μεγαλοπαραγωγών αλλά και σε μεγαλεμπόρους και βιομηχάνους που έχουν εισβάλει στον χώρο της ποτοποιίας.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο ως υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του προέδρου της Zoinos Winery κ. Βαγγέλη Αργύρη, που μέσω των δηλώσεων του καταφέρεται εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όταν ως υπουργός Γεωργίας επί ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε πιστά την ΚΑΠ και τώρα την στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και ενέργειες του.

Όσο για την πρόταση που κάνει και καλεί να κάτσουν «στο ίδιο τραπέζι η ελληνική πολιτεία οι παραδοσιακοί παραγωγοί αλλά και οι μεταποιητικές μονάδες για να βρεθεί ένα ενιαίο καθεστώς» ουσιαστικά βάζει «τους λύκους μαζί με τα πρόβατα».

Εξ’ άλλου, δεν ξεχνάμε, ότι σε πρόσφατη ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, μαζί με τον Δήμο Ιωαννιτών και τον ΓΑΣ Ένωση Αγροτών στην οποία συμμετείχε ο κ. Αργύρης είπε: «Υπάρχουν εταιρείες κολοσσοί στην περιοχή όπως η Πίνδος και ο Νιτσιάκος, το κτήμα Γκλίβανος και η Ζoinos, η Δωδώνη … που μπορούν να αξιοποιηθούν». Τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών στηρίζει ο κ. Αργύρης και όχι των μικρομεσαίων καζανάρηδων και αμπελοκαλλιεργητών του Δήμου Ζίτσας.

Αυτό, όμως, το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης είναι εκείνο που έχει οδηγήσει στο μεγάλο κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα στις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά να έχουν ξεκληριστεί. Η «ανάπτυξή τους» τελικά δεν χωράει ούτε τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς που στενάζει, ούτε των εργαζόμενων για εργασία με ικανοποιητικό μισθό και δικαιώματα, ούτε τις ανάγκες του λαού για φτηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Οι μικρομεσαίοι καζανάρηδες και αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Ζίτσας που βλέπουν κάθε μέρα το εισόδημά τους να μειώνεται, να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στην πολιτική εξαθλίωσης κυβέρνησης – ΕΕ – ΚΑΠ και να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τον αμπελουργικό σύλλογο Δήμου Ζίτσας, να συντονίσουν τον αγώνα τους και με άλλους αγροτικούς – αμπελουργικούς συλλόγους διεκδικώντας:

- Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

- Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή

- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ

- Κατώτερες εγγυημένες τιμές για το σταφύλι, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι καζανάρηδες-αμπελοκαλλιεργητές και να συνεχίζουν να παράγουν τσίπουρο με υψηλά ποιοτικά στοιχεία και προσιτή για το λαό τιμή.»



Προηγούμενη σχετική δημοσίευση του agronews.gr για το θέμα εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία