BACK TO
TOP
Γνώμες

Μεγάλο κόστος, πολλοί μπελάδες

Το γεγονός ότι η «πρόσκληση» προς τους νέους να αναλάβουν δράση στην αγροτική παραγωγή προέρχεται κυρίως από τους «αστούς» και τον λεγόµενο αστικό τύπο, έστω και µε καµουφλάζ αγροτικό, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι στοιχείο προς προβληµατισµό, από τους αποδέκτες αυτής της πρόσκλησης.

panagos_2

14
0

Αισθανόµαστε την ανάγκη να προβούµε στην παραπάνω υπόµνηση, γιατί είναι καιρός τώρα που το «καράβι» των αγροτών παραµένει ακυβέρνητο, οι όποιες συνεταιριστικές δοµές έχουν εγκαταλειφθεί ή βρίσκονται υπό µεγάλη πίεση και οι κάθε είδους επιτήδειοι βρίσκουν χώρο και ευκαιρίες να αλωνίζουν.

Από αυτό εδώ το βήµα, της Agrenda, το είχαµε προβλέψει απερίφραστα πριν από λίγο καιρό, ότι σε ορατό χρόνο, οι αγρότες θα περάσουν δύσκολα.

Η εξέλιξη των πραγµάτων επιβεβαιώνει καθηµερινά τους χειρότερους φόβους µας. Τα περιθώρια από την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας συνεχώς στενεύουν, κι αυτό γιατί στις πλάτες των αγροτών φορτώνονται καθηµερινά καινούργιες υποχρεώσεις και την ίδια στιγµή ενισχύεται, όσο ποτέ άλλοτε, η γραφειοκρατία που τους ταλαιπωρεί.

Η ∆ΕΗ κόβει ξαφνικά το ρεύµα, ακόµα και σε αγρότες που αντικειµενικά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν αυτό τον καιρό στις υποχρεώσεις τους. Την ίδια στιγµή, στερεί το φθηνό αγροτικό τιµολόγιο από όποιον αγρότη-καταναλωτή δεν κατάφερε να δαµάσει το τέρας της γραφειοκρατίας και να ολοκληρώσει το φάκελο µε τις απαραίτητες άδειες νερού, οι οποίες καθίστανται υποχρεωτικές για την ανανέωση της σχετικής σύµβασης µε την επιχείρηση. 

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται αντιµέτωποι µε κατασχέσεις λογαριασµών πριν καλά-καλά τα χρήµατα των άµεσων ενισχύσεων πιστωθούν, επειδή το κράτος δεν κατάφερε, παρά τις υποσχέσεις του, να επικυρώσει την απόφαση για ακατάσχετο στο επίπεδο των 15.000 ευρώ.

Πηγαίνεις να κάνεις δήλωση για ζηµιά της καλλιέργειας στον ΕΛΓΑ και δεν σε βοηθάει, παρ’ ότι έχει το σχετικό ηλεκτρονικό υπόβαθρο να βρεις τις συντεταγµένες του αγροτεµαχίου, µε αποτέλεσµα να µένεις εκτός αποζηµιώσεων.

Όλοι, οι µετά τον αγρότη κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας, µεταφέρουν βάρη (πίστωση, κόστη εισροών, τιµή διάθεσης προϊόντων, φορολογία κ.α.) στον πρώτο. Όλοι λογαριάζουν µε δεδοµένο ότι θα υπάρχει αγροτική παραγωγή, θα υπάρχει πρώτη ύλη για τη δουλειά τους. Οι άνθρωποι της αγροτικής παραγωγής απουσιάζουν αυτό τον καιρό από όλα τα µεγάλα φόρα που τους αφορούν. Όλο αυτό, πάντως, δεν θα βγει σε καλό!                 

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία