BACK TO
TOP
Γνώμες

Ταχύτητες ασύλληπτες

Οι αγορές έχουν πάντα τους δικούς τους κώδικες, µια προσεκτική ωστόσο καταγραφή των συνθηκών που διαµορφώνονται για τα αγροτικά εµπορεύµατα µε ορίζοντα το 2020, αφήνει ζωηρή την εντύπωση ότι σε µέσα επίπεδα οι τιµές παραγωγού θα µπορούσαν να κινηθούν µε θετικό πρόσηµο.

panagos_trans

Γιάννης Πανάγος

0
0

Η δυναµική ανάπτυξης της παγκόσµιας οικονοµίας δεν δείχνει προς το παρόν να υποχωρεί, δηλαδή η ζήτηση θα βαίνει αυξανόµενη, ενώ αντίθετα δυσκολίες που επέφερε ο λεγόµενος «εµπορικός πόλεµος» στη διάρκεια της περασµένης χρονιάς, ήδη δείχνει να επηρεάζει αρνητικά την αγροτική δραστηριότητα, ειδικά στις ΗΠΑ, πράγµα που σηµαίνει ότι ο διαθέσιµος όγκος παραγωγής σε κρίσιµα αγροτικά προϊόντα µειώνεται.

Σηµειωτέον ότι οι στατιστικές δείχνουν αύξηση του παγκόσµιου πληθυσµού και την ίδια ώρα οι περιορισµοί οι οποίοι προστίθενται -για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος- στη χρήση εισροών (λίπανση και φυτοπροστασία) καθιστούν όλο και πιο δυσχαιρή την περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας των καλλιεργούµενων εκτάσεων. Ξέχωρα που σηµαντικό µέρος αυτών «υποκύπτει» στη… γοητεία της αστικής χρήσης.

Με δεδοµένο µάλιστα ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δείχνει να ολοκληρώνει τον κύκλο της και να αναπληρώνονται σταδιακά οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, ειδικά σε χώρες όπως η Κίνα, η ζήτηση για καλαµπόκι και σόγια αναµένεται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Αυτό το οποίο καλούνται να προσέξουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί, είναι οι τάσεις της γαστρονοµίας στη νέα δεκαετία. Μικροί παραγωγοί, εναλλακτικά προϊόντα, ιδιαίτερες συσκευασίες και υγιεινή διατροφή είναι τα στοιχεία που προσεχώς δίνουν τον τόνο. Εδώ η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία προφανώς και διαθέτει πλεονεκτήµατα, αρκεί αυτά να υποστηριχθούν µε την κατάλληλη οργάνωση τόσο στο πεδίο της παραγωγής, όσο και σ’ αυτό της διάθεσης των προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα των εξελίξεων και στη διάρκεια του 2020 προβλέπεται ασύλληπτη, εποµένως η χρονιά προµηνύεται συναρπαστική.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία