BACK TO
TOP
Γνώμες

Απορροφητής κραδασμών

H γαλλογερµανική συµφωνία για την υποστήριξη εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από την τρέχουσα κρίση µε ένα ταµείο ύψους 500 δισ. ευρώ που θα χρηµατοδοτηθεί από νέα οµόλογα της ΕΕ, φάνηκε να έχει ανοίξει τον δρόµο για ένα µεγάλο ευρωπαϊκό εργαλείο.

daniel_gros_3

Ντάνιελ Γκρός

10
0

Το εργαλείο «Επόµενη Γενιά» θα βοηθήσει τα κράτη-µέλη να απορροφήσουν τα σοκ, προσφέροντας στις ασθενέστερες οικονοµίες επιδοτήσεις. Η Κοµισιόν το χρησιµοποίησε αυτό για να προτείνει ένα εργαλείο 750 δισ. ευρώ -το οποίο θα προστεθεί στον κανονικό προϋπολογισµό της ΕΕ. ∆υστυχώς, η πρόταση της Κοµισιόν είναι περισσότερο σαν ένας διευρυµένος standard προϋπολογισµός της ΕΕ παρά σαν ένα µέσο που απορροφά τους κραδασµούς. [...]

Η δηµιουργία ενός ενιαίου ταµείου θα µπορούσε ως εκ τούτου να είναι στρατηγικής σηµασίας για τη µακροπρόθεσµη σταθερότητα του ευρώ. Η πιο προσεκτική επιθεώρηση του σχεδίου της Κοµισιόν δείχνει ότι η απορρόφηση κραδασµών διαδραµατίζει έναν µικρό ρόλο. Το νέο εργαλείο έχει τέσσερις σκοπούς, εκ των οποίων µόνο ο τελευταίος θα µπορούσε να σχετίζεται µε την αλληλεγγύη ή την απορρόφηση σοκ.[...]. Κάθε ευρώ πρέπει να δαπανηθεί µόνο µία φορά. Στην κατανοµή των κεφαλαίων διαπιστώνεται ότι λιγότερο από το 1/10 του ποσού (55 δισ.) πρέπει να κατανέµεται µε βάση τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονοµικών επιπτώσεων της κρίσης, που παρουσιάζεται ως συµπλήρωµα της τρέχουσας πολιτικής συνοχής. [...].

Το µεγαλύτερο µέρος του νέου αυτού Ταµείου δεν θα πρέπει εποµένως να διατεθεί για να βοηθήσει στην απορρόφηση ενός σοκ, αλλά για να παράσχει οικονοµική στήριξη για επενδύσεις συνδεδεµένες µε τις προτεραιότητες της ΕΕ. Αυτή η απουσία σαφούς σκοπού απορρόφησης κραδασµών, έχει δυσκολέψει για την Κοµισιόν τη δικαιολόγηση της κατανοµής χρηµατοδότησης. [...].

Η Κοµισιόν θα πρέπει να αλλάξει άµεσα την προσέγγιση της και να καταστήσει σαφές ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει προκαταρκτική κατανοµή της χρηµατοδότησης από το ταµείο Επόµενης Γενιάς της ΕΕ. Χωρίς την αλλαγή αυτή ασφαλώς η ΕΕ θα καταλήξει µε έναν προσωρινά µεγαλύτερο προϋπολογισµό και θα χάσει την ευκαιρία να δηµιουργήσει έναν πραγµατικό µηχανισµό απορρόφησης κραδασµών που θα µπορούσε να έχει µια µεγάλη σταθεροποιητικό επίδραση µακροπρόθεσµα.

 

* Οικονοµολόγου, ∆ιευθυντή του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία