BACK TO
TOP
Γνώμες

Κόπρος Αυγείου τέρμα Αχαρνών

Kύριε υπουργέ, έχετε δηλώσει ότι «την περίοδο αυτή είµαστε στη φάση της προετοιµασίας του στρατηγικού σχεδίου….». Το όποιο στρατηγικό σχέδιο εκπονηθεί, οι εντολές του πρωθυπουργού, οι προτάσεις του σχεδίου Πισσαρίδη και οι όποιες απόψεις υιοθετηθούν για την ανάπτυξη της γεωργίας,

emanouilidis_Megalo

Ηλίας Εμμανουηλίδης

28
0

θα χρειασθούν κάποιους να τα εφαρµόσουν. Αυτοί δεν είναι οι µετακλητοί και οι κοµµατικοί παρατρεχάµενοι, αλλά στελέχη της Αγροτικής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης που θα κατευθύνουν αγρότες και επιχειρήσεις. Όµως µε την υπάρχουσα προβληµατική δοµή της αγροτικής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Οι εξαγγελίες και τα σχέδια θα πάνε στο βρόντο, η γεωργία µας θα συνεχίσει να συνεισφέρει πολύ λιγότερα από όσα θα µπορούσε:  i)Τα ετήσια έσοδα της χώρας µας από τις αγρο-διατροφικές δραστηριότητες ανέρχονται σε 11,8 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ). Με δεδοµένα τα υψηλής ποιότητας αγρο-διατροφικά προϊόντα, τις άριστες εδαφοκλιµατικές συνθήκες και το πλήθος των γεωτεχνικών που διαθέτει η Ελλάδα, τα έσοδα θα έπρεπε να είναι πάνω από 20 δις. ii) Τα ετήσια έσοδα της χώρας µας από τις τουριστικές δραστηριότητες ανήλθαν το 2019 σε 39 δισ. ευρώ (20,8% του ΑΕΠ), στοιχεία προ Covid 19, γιατί στη συνέχεια ο τουρισµός κατέρρευσε, ενώ η γεωργία άντεξε!

Η δοµή του υπουργείου χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων µε δραστική µείωση κατά 75% του αριθµού των Γενικών ∆ιευθύνσεων· π.χ. στον πολυδάπανο ΕΛΓΟ µε την ελάχιστη προσφορά και αντιαναπτυξιακό κανονισµό αγροτικής έρευνας υπάρχει στρατιά προϊσταµένων. Η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου να αποτελείται αποκλειστικά από Επιτελικές ∆ιευθύνσεις. Οι εκτελεστικές και οι ελεγκτικές αρµοδιότητες να αποκεντρωθούν στην Περιφέρεια και στις ∆ΕΚΟ του υπουργείου. Παράδειγµα η ∆ιεύθυνση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, που συγκεντρώνει δίκην αχταρµά και τις τρεις αρµοδιότητες µε αποτέλεσµα την απουσία κατάστρωσης στρατηγικής και την πλήρη αποτυχία: Τουλάχιστον 40% παραεµπορία και παράνοµη παραγωγή σπόρων και φυτωριακού υλικού, έντονο αρνητικό σχετικό εµπορικό ισοζύγιο (τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ).

Σηµαντική πρέπει να είναι η αναδόµηση των ελεγκτικών υπηρεσιών µε επιτελική οργάνωση των ελέγχων, 1ο βάθµιο, 2ο βάθµιο έλεγχο, έλεγχο των ελεγκτών και αποτελεσµατικότητας. Σήµερα στον Τοµέα των Ελέγχων παίζουµε τις κουµπάρες. [...].

Έχετε την πατριωτική υποχρέωση να συµβάλλετε αποφασιστικά· αρκεί να έχετε το αναγκαίο πολιτικό σθένος για να καθαρίσετε την κόπρο του Αυγείου, τέρµα Αχαρνών· γιατί θα χρειασθεί να δώσετε σκληρή µάχη εναντίον των βολεµένων και των συνδικαλιστών τους.   

*Πρώην ∆ιευθυντή Υ.Γ. και πρώην FAO expert

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία