BACK TO
TOP
Γνώμες

Ποτέ άλλοτε τεχνολογία και γεωργία δεν έχουν έρθει τόσο κοντά

Hιστορία δείχνει ότι από τα µέσα του προηγούµενου αιώνα και εντεύθεν η αγροτική παραγωγή συνδέεται άρρηκτα µε τις εξελίξεις στην τεχνολογία.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

12
0

Η πρόοδος στα µηχανολογικά µέσα και στα αγροτικά εφόδια (σπόροι, φάρµακα, λιπάσµατα) ήταν αυτή που επέτρεψε την ραγδαία αύξηση των στρεµµατικών αποδόσεων, εξασφαλίζοντας παράλληλα την διατροφική επάρκεια ή και υπερεπάρκεια σε κάποιες περιόδους του πλανήτη.

Σήµερα, οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής βρίσκονται µπροστά σε µια νέα τεχνολογική επανάσταση η επίδραση της οποίας θα είναι καθοριστική στις οικονοµικές εξελίξεις και στην ποιότητα ζωής στον πλανήτη τον 21ο αιώνα. Ίσως ποτέ άλλοτε τεχνολογία και γεωργία δεν έχουν έρθει τόσο κοντά, καθώς το µέλλον της καλλιέργειας περνάει µέσα από το γρήγορο internet, την τεχνική νοηµοσύνη και τη δορυφορική τεχνολογία. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα χάθηκε χρόνος.

Κάποιοι θέλησαν να οικειοποιηθούν την υπόθεση της «ευφυούς γεωργίας», ποντάροντας σε φαραωνικά έργα τα οποία όχι µόνο δεν διευκολύνουν την προσαρµογή των αγροτικών εκµεταλλεύσεων στα νέα δεδοµένα, αντίθετα, αποπροσανατολίζουν τους συντελεστές του χώρου από τα πραγµατικά ζητούµενα. Σηµασία έχει η αναζήτηση των προσφορότερων κάθε στη διαχείριση ενός αγροτεµαχίου ή µιας κτηνοτροφικής µονάδας, έτσι ώστε ο συνδυασµός εδαφικών, καλλιεργητικών και κλιµατικών δεδοµένων να οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής και βελτίωσης της ποιότητας µε την µικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία