BACK TO
TOP
Γνώμες

Αναζητώντας έναν ρόλο στη νέα αγροτική πραγματικότητα

Το ρόλο τους στη νέα αγροτική πραγµατικότητα που δηµιουργούν οι τεχνολογικές και οικονοµικές εξελίξεις διεθνώς, καλούνται να αναζητήσουν αυτό τον καιρό οι Έλληνες αγρότες.

panagos01

77
0

 Xωρίς µάλιστα να είναι καθόλου βέβαιο ότι οι µέχρι σήµερα συντελεστές της αγροτικής παραγωγής θα συνεχίσουν να διατηρούν τον έλεγχο της κατάστασης.

 Άλλωστε οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που ακόµη και µεγαθήρια της αγροτικής τεχνολογίας αισθάνονται κάποιες στιγµές να απειλούνται από την δραστηριότητα κάποιων εκ των startups. Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις σπεύδουν να θέσουν τις τεχνολογικές ανακαλύψεις και καινοτοµίες που λαµβάνουν χώρα υπό τον έλεγχό τους.

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν θα πρέπει να υποτιµά πλέον το πραγµατικό ενδιαφέρον ιδιωτών κεφαλαιούχων και επενδυτικών funds για εµπλοκή και στους τοµείς της αγροτικής παραγωγής. Το ενδιαφέρον αυτό υπάρχει.Πρώτον, γιατί η προοπτική αύξηση της ζήτησης για τρόφιµα στον πλανήτη είναι δεδοµένη και συνιστά ασφαλή επένδυση.∆εύτερον, γιατί οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι πλέον τέτοιες που δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηµατικών πρωτοβουλιών χωρίς την υποχρεωτική φυσική παρουσία και τη στενή φροντίδα του ίδιου του αγρότη για την εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Μέσα σ’ αυτό το άκρως ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο ως προς την εξέλιξή του περιβάλλον, όπου όλα αλλάζουν µε µεγάλη ταχύτητα, ο ρόλος του παραδοσιακού ή κλασικού καλύτερα, αγρότη, καθίσταται αµφίβολος. Εποµένως και η θέση του κρίνεται επισφαλής. Οι αγρότες της νέας εποχής, καλούνται να διεκδικήσουν τη θέση τους στην αγροτική παραγωγή, δηλαδή στο χωράφι και στο στάβλο, συγκεντρώνοντας στο οπλοστάσιό τους και νέα «όπλα», πέρα από την τεχνογνωσία και τα µέσα παραγωγής, όπως αυτά καταγράφονταιεδώ και έναν αιώνα.

Η δυνατότητα αξιοποίησης µε ακρίβεια των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε τόπου για την παραγωγή προϊόντων εγνωσµένης ταυτότητας, η ταχεία ενσωµάτωση της καινοτοµίας, η συνεπής και ολοκληρωµένη παρουσία και σε επόµενους κρίκους της αλυσίδας αξίας (µεταποίηση, εµπορία κ.α.) και η συµµετοχή σε συνεργατικά σχήµατα µε σύγχρονα χαρακτηριστικά, είναι ορισµένα µόνο από τα βήµατα που οι σηµερινοί αγρότες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ξέραµε εδώ και πολλές δεκαετίες σε επίπεδο δοµών αγροτικής παραγωγής, ειδικά στην Ελλάδα, είναι καταδικασµένο να σβήσει. Τα σηµάδια είναι ξεκάθαρα. Αυτή τη φορά µάλιστα, «το µέλλον ανήκει (αποκλειστικά θα λέγαµε) σ’ αυτούς που το προετοιµάζουν». (Malkom Χ 1925-1965). Αγαπητέ αναγνώστη Η τεχνολογία στη γεωργία προχωράει µε βήµα ταχύ µε τις εταιρείες αγροτικών µηχανηµάτων να είναι σε θέση πλέον να δίνουν λύσεις αποµακρυσµένα και σε πραγµατικό χρόνο ανάλογα µε τα δεδοµένα που παρέχει ο αγρότης. Η ανοιχτή πλατφόρµα δεδοµένων Operations Center της John Deere αποτελεί ένα παράδειγµα για ποιο λόγο η γνώση είναι πραγµατικά δύναµη. ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑΤΑ:

  • Η John Deere ανακοίνωσε τη συνεργασία της µε τη Solorrow, µια γερµανική start-up επιχείρηση που µε την εφαρµογή της προσφέρει εδώ και 5 χρόνια χάρτες ακριβούς λίπανσης χωρισµένους σε ειδικές ζώνες.
  • Ο όµιλος CNH Industrial στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της αυτονοµίας και της ηλεκτροδότησης των τρακτέρ µέσω της συνεργασίας µε την Monarch Tractor.
  • Ο ίδιος όµιλος (CNH) ηγείται της επένδυσης Series A ύψους 8 εκατ. δολαρίων που «τρέχει» η «ελληνική» Augmenta, δηµιουργός τεχνολογίας γεωργίας ακριβείας (precision agriculture) που προωθεί τη βιώσιµη καλλιέργεια.
  • Με την ανάγκη για περιορισµό της χηµικής προστασίας, η Pöttinger θέλει να προσφέρει τις δικές της «τεχνικές» λύσεις προστασίας των καλλιεργειών, εξαγοράζοντας την αυστριακή εταιρεία Cross Farm Solution-CFS.
  • Η ιαπωνική Kubota επένδυσε 20 εκατ. δολάρια στην εταιρεία Tevel, η οποία αναπτύσσει αυτόνοµα drone -ελεγχόµενα µε ροµποτικά συστήµατα- για συγκοµιδή φρούτων.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία