BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι αριθμοί, οι στόχοι και η υπερδέσμευση στα Σχέδια Βελτίωσης

Πολλές συζητήσεις γίνονται τον τελευταίο καιρό σχετικά µε την ανάγκη να επανεξετασθεί το θέµα των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης και να δοθεί η δυνατότητα, τουλάχιστον σε όσους εξ αυτών εξ αυτών έχουν είναι σε θέση να προχωρήσουν, να τύχουν τελικά ενίσχυσης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που είχαν αιτηθεί.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

18
0

Υπενθυµίζεται ότι η τελευταία προκήρυξη για συµµετοχή στα Σχέδια Βελτίωσης χρονολογείται στο 2017, δηλαδή έχουν περάσει έκτοτε 4 χρόνια. Προέβλεπε αρχικό προϋπολογισµό 316 εκατ. ευρώ, ακολούθησε δε µια υπερδέσµευση ύψους 284 εκατ. ευρώ που έφτασε το συνολικό ποσό στα 600 εκατ. ευρώ. Μετά από πολλές παλινωδίες και αµφιταλαντεύσεις, η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων έδωσε τη δυνατότητα σε 10.000 αγρότες να ενισχυθούν οικονοµικά για την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου.

Με βάση το θεσµικό πλαίσιο της προκήρυξης, από την όλη διαδικασία προέκυψαν επίσης περί τους 3.500 επιλαχόντες. Τι είναι οι επιλαχόντες; Κατά τα λεγόµενα των ιθυνόντων είναι αγρότες οι οποίοι υπέβαλλαν ολοκληρωµένο και αξιόπιστο επενδυτικό σχέδιο, έτυχαν καλής σχετικά βαθµολογίας, ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι ο προϋπολογισµός της συγκεκριµένης δράσης ήταν πεπερασµένος και η βαθµολογία - βάσει των προτάσεων - ανέβηκε, δεν εξασφάλισαν τη σχετική έγκριση.

 

Πού βρισκόµαστε σήµερα; Πάλι βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η αρµόδια διαχειριστική αρχή, περίπου τα µισά από τα Σχέδια Βελτίωσης που έλαβαν έγκριση το 2019, βρίσκονται πολύ κοντά στο ενδεχόµενο να µην υλοποιηΑγαπητέ αναγνώστη Η ώρα του αλωνισµού έχει φτάσει στα σιτοχώραφα της Ελλάδας, µε το profi Ιουνίου να φιλοξενεί µία εκτενή παρουσίαση των νέων µοντέλων θεριζοαλωνιστικών Case IH Axial Flow 150 και 250 οι οποίες προσφέρουν περισσότερες λύσεις για εργολήπτες και µεσαίες ή µεγάλες εκµεταλλεύσεις. θούν. Βέβαια, έχουν περιθώριο κάποιων ακόµα µηνών, δηλαδή µέχρι τον Οκτώβριο του 2021, να καταθέσουν το πρώτο αίτηµα πληρωµής. Σηµειωτέον ότι πριν από λίγο καιρό παρατάθηκε η σχετική προθεσµία για 6 ακόµα µήνες.

Αν τελικά τα πράγµατα µείνουν ως έχουν και πολλοί εκ των εγκριθέντων δεν καταφέρουν να υλοποιήσουν τον σχεδιασµό τους, είναι φυσικό ότι ένα µεγάλο µέρος, ενδεχοµένως και το µισό, του προϋπολογισµού της προκήρυξης θα µείνει αδιάθετο. Το θέµα είναι πιο είναι αυτό το ποσό. Είναι τα 316 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί αρχικά ή τα 600 που προκύπτουν µετά την υπερδέσµευση;

Στην πρώτη περίπτωση τα χρήµατα είναι ίσα – ίσα, άρα δεν µένει κάτι για τους επιλαχόντες. Στη δεύτερη, αρκούν για να ικανοποιηθεί το σύνολο των επιλαχόντων και να µείνουν και αδιάθετα ποσά. Εδώ υπεισέρχεται η πολιτική διαχείριση των πραγµάτων. Κάποιοι λένε ότι η υπερδέσµευση δεν είναι προϋπολογισµός. Είναι, υποστηρίζουν, χρήµατα που δεν υπάρχουν. Κάποιοι άλλοι διατείνονται ότι η αξιοποίηση είναι µονόδροµος, όταν πρόκειται για το σηµαντικότερο µέτρο υποβοήθησης των επενδύσεων στην αγροτική παραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, οι προτεραιότητες της αγροτικής ανάπτυξης δεν µπορεί να κινούνται στη βάση των αναγκών της εκλογικής πελατείας. Οι αριθµοί (διαθέσιµα ποσά) και οι στόχοι (αναπτυξιακοί βεβαίως) είναι που θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία