BACK TO
TOP
Γνώμες

Αγρεργάτες και ευελιξία

Η συγκρότηση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων στην Ελλάδα αλλάζει θεαµατικά χρόνο µε το χρόνο κι αυτό υπαγορεύει τη γενναία προσαρµογή του θεσµικού πλαισίου που διέπει τους κανόνες λειτουργίας των µονάδων στα νέα δεδοµένα.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

160
1

Ειδικότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό τον καιρό ο τρόπος µε τον οποίο «χτίζεται» η σχέση των αγροτικών επιχειρήσεων µε τους εργάτες γης και γενικότερα τους απασχολούµενους στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις. Ως γνωστόν, το πρώτο µεγάλο κύµα ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας µετά τον δεύτερο παγκόσµιο πόλεµο, συνέχισε να βασίζεται σε οικογενειακής µορφής εκµεταλλεύσεις µε τους αρχηγούς αυτών, παράλληλα µε την κατάθεση της προσωπικής εργασίας να διατηρούν και τον πλήρη έλεγχο όλων των διαδικασιών. (management). 

 Για πολλά χρόνια, η συνεισφορά των εργατικών χεριών έρχονταν να συνδράµει το παραγωγικό έργο της εκµετάλλευσης σε συγκεκριµένες περιόδους (σκαλίσµατα, συγκοµιδή κ.λπ.), ήταν συνήθως µαζική (πολυµελής οµάδα εργατών) και εκτυλίσσονταν σε προκαθορισµένα χρονικά πλαίσια.   

Σήµερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Η µαζική είσοδος µεταναστών στη χώρα µετά το ’90 και η αξιοποίηση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών στην αγροτική παραγωγή, έχει κάνει την εγχώρια αγροτική δραστηριότητα να εξαρτάται πλήρως από τους εν λόγω εργάτες γης. Σηµειωτέον ότι µε στα 30 χρόνια που έχουν µεσολαβήσει, από το πρώτο µεγάλο κύµα µετανάστευσης στη χώρα, οι τότε ανειδίκευτοι αγρεργάτες εξελίχθηκαν σε απόλυτης εξειδίκευσης στελέχη, η παρουσία των οποίων στα αγροκτήµατα είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την εύρυθµη λειτουργία και βιωσιµότητα αυτών των εκµεταλλεύσεων.

Για τη µεγάλη πλειοψηφία αυτών των στελεχών, η ενεργή παρουσία στην αγροτική εκµετάλλευση δεν µπαίνει σε καλούπια, δεν υπακούει σε συγκεκριµένα ωράρια και δεν υπόκειται σε εργάσιµες ηµέρες και αργίες. Επί της ουσίας, αυτά τα «στελέχη» είναι ταυτόσηµα µε τη λειτουργία της αγροτικής επιχείρησης, είναι εκεί κάθε ώρα και στιγµή που αυτό κρίνεται απαραίτητο κι έχουν κάθε άνεση να µην είναι εκεί όταν δεν χρειάζεται, οποιαδήποτε ώρα της ηµέρας.

Αυτό είναι που οφείλει να λάβει υπόψη του ο νοµοθέτης στο νέο εργασιακό δίκαιο, αυτή είναι η διαφορά που θα πρέπει να διέπει τους «µόνιµους» εργάτες γης, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ρυθµισθεί κατάλληλα, έτσι ώστε η εν λόγω εργασιακή σχέση αυτή να λειτουργεί και στην απίθανη περίπτωση διάλυσή της, οι ευθύνες έναντι του νόµου να µην µεταφέρονται στις πλάτες του «εργοδότη», υπονοµεύοντας κάποιες φορές και την ύπαρξη της εκµετάλλευσης.   
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-06-2021 14:52Georgios Papadimitriou

Ο νομοθέτης Γιάννη, για να το λάβει υπόψη του, θα πρέπει να γνωρίζει πως ακριβώς λειτουργεί μία αγροτικλή εκμετάλλευση. Μέχρι στιγμής όμως μας έχουν αποδείξει ότι το μόνο που γνωρίζουν από τη γη, είναι ό,τι βλέπουν στις διάφορες ταινίες στην τηλεόραση. Μήπως ν' αλλάξει αυτό; λέω εγώ τώρα. Διαφορετικά τα προβήματα θα παραμένουν.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία