BACK TO
TOP
Γνώμες

Η Agrotica που δίνει σήμα για μια νέα γενιά αγροτών

Πάντοτε η διεθνής έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, αποτελούσε το µεγάλο γεγονός για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής. Aυτή τη φορά ωστόσο, η εκδήλωση παίρνει νέα διάσταση, καθώς οι αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή εποχή είναι καταιγιστικές και επιδρούν καθοριστικά στην οργανωτική δοµή και λειτουργία των εκµεταλλεύσεων.

panagos_2_13__1__4

Γιάννης Πανάγος

292
0

Όταν για πρώτη φορά, το 1985, η Agrotica άνοιγε της πύλες της στους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, θα µπορούσε να πει κανείς ότι η αγροτική τεχνολογία διέγραφε µια αρκετά ώριµη φάση και τα νέα επιτεύγµατα έρχονταν για να δώσουν απλώς, το κάτι παραπάνω. Σήµερα, εν έτη 2022, λίγο πριν την κοπή της κορδέλας της 29ης Agrotica, όλα τελούν υπό αναθεώρηση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τη θέση των παραδοσιακών αγροτικών ελκυστήρων παίρνουν πλέον εξελιγµένα ροµπότ που αντλούν ενέργεια από τον ήλιο, εντοπίζουν και ψεκάζουν στοχευµένα τα ζιζάνια, παρέχουν µε ακρίβεια τη θρέψη που χρειάζεται κάθε φυτό, ενώ παράλληλα προσφέρουν και ανάλυση της εξοικονόµησης εισροών.

Αλλά και στον ειδικότερο κλάδο των τρακτέρ, είναι πολλά αυτά τα οποία αλλάζουν και κρίνουν επί της ουσίας τις επιλογές που έχει µπροστά του ο κάθε επαγγελµατίας αγρότης. Τρακτέρ χωρίς οδηγό, ηλεκτρικά τρακτέρ, ελκυστήρες µε θηριώδεις ιπποδυνάµεις που ενεργοποιούν σύνθετα παρελκόµενα για ένα πέρασµα (όργωµα µέχρι σπορά). Κι ακόµα, σουίτες µε συστήµατα πληροφορικής που διευκολύνουν τους παραγωγούς να ανταλλάσσουν µέσω τηλεµατικής σε πραγµατικό χρόνο χάρτες και δεδοµένα καθοδήγησης µε άλλα µηχανήµατα εντός πεδίου. Σύγχρονα εργαλεία που κάνουν µεγάλη διαφορά στην παραγωγικότητα.

Μ’ αυτή την έννοια, η φετινή 29η Agrotica δεν είναι µια ακόµα Agrotica. Είναι το σηµείο συνάντησης µε τη νέα εποχή στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής. Είναι ένας χρονοδιακόπτης που αφήνει πίσω πολλές από τις λογικές του παρελθόντος και φέρνει στο προσκήνιο µια νέα γενιά αγροτών και µια καινούργια αγροτική πραγµατικότητα.

Βεβαίως, η διεθνής συγκυρία και το µακροοικονοµικό περιβάλλον µέσα στο οποίο προετοιµάζεται η έκθεση συνεχίζουν να καλλιεργούν µεγάλες ανησυχίες. Ήδη, τα προβλήµατα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν επηρεάσει σε σηµαντικό βαθµό τόσο τη διαθεσιµότητα των µοντέλων όσο και τους τιµοκαταλόγους των εταιρειών.

Σε πολλές περιπτώσεις, η πληθωριστική πίεση που ασκείται σε συνδυασµό µε την άνοδο των επιτοκίων, ανατρέπουν το σχεδιασµό των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου και οδηγούν σε αναστολή επενδύσεων που είχαν προγραµµατισθεί. Σίγουρα, η επικαιροποίηση των projects µε βάση τα νέα δεδοµένα είναι απαραίτητη. Όπως χρήσιµη είναι και η προβολή των θεµάτων που σήµερα απασχολούν στην εξέλιξη των πραγµάτων σε επόµενο χρόνο. Άλλωστε, η ρήση το Malcolm X ότι «το µέλλον ανήκει σ’ αυτούς που το προετοιµάζουν», παραµένει πάντα επίκαιρη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία