Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι πρόχειρες λύσεις δεν φέρνουν εργάτες γης

Η Αιτωλοακαρνανία είναι μια περιφερειακή ενότητα που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον πρωτογενή τομέα ως απασχόληση και πηγή εισοδήματος για τον πληθυσμό της.

STARAKA_2

Χριστίνα Σταρακά

361
3

Τα νέα από τις καλλιέργειες και την συγκομιδή τους τελευταίους μήνες είναι αποκαρδιωτικά. Εξίσου δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις πολλών παραγωγών της περιοχής για την επόμενη περίοδο της συγκομιδής. Η κρίση στην αγροτική παραγωγή  δεν προκύπτει μόνο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των ολέθριων τακτικών της κυβέρνησης στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αλλά έχει κοινό παρανομαστή την έλλειψη εργατικού δυναμικού, και τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που οδήγησαν τον πρωτογενή τομέα στο σημείο μηδέν.

 Αγρότες και παραγωγοί ανησυχούν πολύ, διότι δεν μπορούν να καλύψουν τις εργατικές ανάγκες στην παραγωγή και τη συγκομιδή με αποτέλεσμα να αφήνουν ακαλλιέργητες πολλές εκτάσεις γης. Αυτό το σκηνικό δεν παρατηρείται μόνο στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βασίζεται στον αγροτικό τομέα ως μόνη πηγή εισοδήματος. Οι παραγωγοί κραυγάζουν για βοήθεια αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί θέτοντας σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία, λόγω της έλλειψης προϊόντων, της αύξησης των τιμών και της οικονομικής ζημιάς των παραγωγών.  

 Οι αλλοδαποί εργάτες που εισήλθαν στην Ελλάδα με κάρτα ασύλου εγκατέλειψαν τη χώρα μας με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που θα λάμβαναν πιο γρήγορα άδεια παραμονής, όπως την Γαλλία και την Ισπανία. Επίσης προβλήματα προέκυψαν και με τους εποχικούς εργάτες γης που υπογράφουν τρίμηνες συμβάσεις. Σε αυτούς δεν εκδίδεται νέο ΑΜΚΑ από την ΗΔΙΚΑ με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν τα εργόσημα που τους αναλογούν και να οδηγούνται οι εργοδότες τους σε αθέμιτες πρακτικές για να τους αποδώσουν τα δεδουλευμένα και τα εργόσημα τους.

 Το πάθημα δεν έδειξε να γίνεται μάθημα στην κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει να φέρει εργατικό δυναμικό από την Αίγυπτο, την Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ινδία. Ωστόσο δεν καθόρισε το πότε αυτοί οι άνθρωποι θα φτάσουν στην Ελλάδα ούτε πώς θα αντιμετωπίσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Δηλαδή ο κίνδυνος και αυτοί οι εργάτες γης να εγκαταλείψουν, αν ποτέ έρθουν την Ελλάδα είναι παραπάνω από υπαρκτός.

 Εν έτη 2023, είναι αδιανόητα απερίσκεπτος ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση που επέρεται για τη μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας στο δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, να προκαλεί έλλειψη εργατών γης θέτοντας σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή και όσους άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από αυτήν.  

 Μία άμεση επίλυση είναι αναγκαία, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της μη καλλιέργειας σημαντικών εκτάσεων και της έλλειψης συγκομιδής σημαντικού όγκου αγροτικής παραγωγής. Οι πρόχειρες και βιαστικές λύσεις που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση δεν έδωσαν καμία βιώσιμη λύση.

 Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πράξει άμεσα ότι είναι επωφελές για τους Έλληνες αγρότες και την εθνική οικονομία. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Η ευθύνη για ότι έχει συμβεί, συμβαίνει και θα συμβεί στον αγροτικό χώρο είναι αποκλειστικά δική της

 Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, ως κύριος εκφραστής των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου που δουλεύουν σκληρά και υπό αντίξοες συνθήκες για να τροφοδοτούν με τα προϊόντα τους όλους τους Έλληνες θα λάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την άμεση εξεύρεση λύσεων.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

24-11-2023 17:21Ζωή

"Κύριοι παράγοντες ερήμωσης της ελληνικής υπαίθρου" 1ος Τεράστιο κόστη: παραγωγής, ενέργειας, εργατικό, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, υπηρεσιών, εφοδίων, συντήρηση πάγιου εξοπλισμού κ.ά. 2ος Οι αγροτικές καλλιέργειες εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, π.χ. χαλάζι, παγωνιά και ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημίες, ενώ εισπράττει κάθε χρόνο από τους αγρότες υποχρεωτικά το ανάλογο αντίτιμο ασφάλειας των καλλιεργειών τους. 3ος Οι αγρότες στην Ελλάδα λόγω του ανάγλυφο της ελληνικής υπαίθρου, καθώς και του μικρού κλήρου, καλλιεργούν λίγα εκτάρια με απόρροια να μην είναι βιώσιμες οι καλλιέργειές τους. 4ος Οι χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους. 5ος Οι νέοι λόγω των παραπάνω παραγόντων δεν ακολουθούν το επάγγελμα του αγρότη με φυσικό επακόλουθο οι εναπομείναντες αγρότες να λιγοστεύουν ή να είναι μεγάλης ηλικίας. 6ος Οι μόνιμοι κάτοικοι (ημεδαποί και αλλοδαποί) προτιμούν να δικαιούνται τα διάφορα επιδόματα που δίνει το κράτος παρά να δουλεύουν στα χωράφια για 40€ το εφτάωρο. 7ος Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν εστιάζει στις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών, αφού οι αποφάσεις που παίρνονται αφορά την Ελίτ και οι Έλληνες ευρωβουλευτές είτε από ανευθυνότητα είτε από ανικανότητα αδυνατούν να υποστηρίξουν στην Ε.Ε. τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα.

Απάντηση

23-11-2023 06:19Peter

Το πρόβλημα μάλλον είναι το χαμηλό μεροκάματο που θέλει η μπορεί να πληρώσει ο Έλληνας επιχειρηματίας αγρότης στον εργάτη γης.Προς το παρόν φέτος που το μεροκάματο στο μάζεμα της ελιας ανέβηκε στα τουλάχιστον 50 ευρώ, δεν ακούγεται θέμα έλλειψης εργατών γης

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία