«Οι θεσµικοί υπερασπιστές των εθνικών µας προϊόντων αναδείχθηκαν στους χειρότερους εχθρούς», είναι ο τίτλος της µιας από τις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε ο ΣΕΒΓΑΠ και τις οποίες υπογράφει φαρδιά πλατιά ο πρόεδρός του. Σ’ αυτή, «ο εχθρός» είναι ο ΕΛΓΟ, µετά το µπλόκο -εκ µέρους του Οργανισµού- στο φάκελο για την αναγνώριση του ελληνικού γιαουρτιού, ως προϊόντος Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Η δεύτερη παρέµβαση είναι ακόµα πιο ηχηρή και αφορά την ανακήρυξη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, σε επίτιµο διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών (ΓΠΑ).
«Με µεγάλη έκπληξη, αγανάκτηση και θυµό, αλλά και απέραντη απογοήτευση», τονίζει, «ενηµερώθηκα ότι το ΓΠΑ έχει προγραµµατίσει εκδήλωση ανακήρυξης...» κλπ. «Το ίδρυµα που συνέβαλε τα µέγιστα στην πιστοποίηση των περισσότερων ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της χώρας µας, αποφάσισε να τιµήσει µε την ύψιστη διάκριση τον πρωτεργάτη του ξεπουλήµατος της ταυτότητας του πλέον εµβληµατικού προϊόντος µας, της Φέτας».
∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι τα πράγµατα έχουν µπερδευτεί πάρα πολύ και δεν ξέρεις ποιος είναι αυτό τον καιρό το... σύστηµα και ποιος απεργάζεται την υπονόµευσή του. «Μεγάλο χάος, σπουδαία κατάσταση», έλεγε ο Μάο κι αν µη τι άλλο, πολλοί από τους χειρισµούς των σήµερα κρατούντων, έρχονται να το επιβεβαιώσουν.
Αυτό πάντως που δεν κατάλαβα από τις παρεµβάσεις του επικεφαλής των µεγαλο-γαλατάδων, είναι τι ακριβώς ήταν αυτό που τον ενόχλησε. Το δεύτερο που µου έχει µείνει απορία είναι η τελευταία παράγραφος στην ανακοίνωσή του για τον Χόγκαν, στην οποία αναφέρει κατά γράµµα: «Μπορώ εύκονα να φανταστώ πόσο πολύ χαµηλά µπορεί να πέσει η υπόληψη ενός προσώπου, το οποίο δρα παράνοµα και αθέµιτα µε σκοπό το ίδιο προσωπικό όφελος. ∆εν µπορώ να φανταστώ πως ένα ολόκληρο Ίδρυµα αυτής της ιστορίας και αυτού του έργου µπορεί να ξεπουλά τις αξίες του και τις αρχές του µε αυτή τη συµβολική πράξη...». Και κλείνει: «Προσωπικά αισθάνοµαι ντροπή, ως απόφοιτος και πρώην µέλος του Συµβουλίου αυτού του ιδρύµατος για την απόφαση αυτή του ΓΠΑ, που υπηρετεί σκοπούς και αξίες, που δεν θα έπρεπε ποτέ να βρίσκουν γόνιµο έδαφος στο Πανεπιστήµιο».
Βιογραφικό
Πτυχιούχος του τµήµατος Επιστήµης & Τεχνολογίας Τροφίµων (ΓΠΑ) µε διδακτορικό στην Επιστήµη & Τεχνολογία Τροφίµων (Πανεπιστήµιο Reading, Μεγάλη Βρετανία). Εργάστηκε ως ανώτερο επιστηµονικό στέλεχος για 3 χρόνια στο Κρατικό Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίµων της Μεγάλης Βρετανίας. Στην Ελλάδα εργάστηκε για 7 χρόνια ως Γενικός ∆ιευθυντής στον ΕΛΓΟ και για 3 χρόνια ως Γενικός ∆ιευθυντής στον ΕΦΕΤ. Τα τελευταία 12 χρόνια είναι ∆ιευθυντής Ολικής Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίµων στη FrieslandCampica Hellas A.E. Είναι πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Γαλακτοκοµικών Προϊόντων.