BACK TO
TOP
Beer & Brunch

Η craft, «μαγιά» για ενιαία φωνή στα ζυθοποιεία της ΕΕ

Μεγάλη άνθιση γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η παραγωγή craft μπίρας στην Ευρώπη, η οποία πλέον μεταναστεύει από τις ΗΠΑ στην δική μας όχθη του Ατλαντικού. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών κατευθύνεται από την αναζήτηση νέων γεύσεων, και πλέον η ανερχόμενη βιομηχανία προχωρά στην ίδρυση των Ανεξάρτητων Ζυθοποιών της Ευρώπης, προκειμένου να προωθήσει και να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στις διεθνείς αγορές.

Beer_2

Πέτρος Γκόγκος

18
0

Η Ευρώπη πρωτοτυπεί στην παραγωγή craft μπίρας και πλέον έχει αφήσει κατά πολύ πίσω της, την μέχρι πρότινος ηγέτιδα στον κλάδο, Βόρεια Αμερική, με το 54% των νέων κυκλοφοριών να ξεκινούν από την Ευρώπη, όπου άλλωστε βρίσκονται οι έξι από τις δέκα πιο «προοδευτικές» αγορές craft μπίρας.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε και το εναρκτήριο λάκτισμα σε οργανώσεις παραγωγών craft μπίρας από εννιά ευρωπαϊκές χώρες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ιδρύσουν έναν διεθνή οργανισμό, τους Ανεξάρτητους Ζυθοποιούς της Ευρώπης, ο οποίος θα προωθεί και θα εξασφαλίζει τα κοινά συμφέροντα των μελών του μέσω πίεσης σε ευρωπαϊκά όργανα αλλά και επικοινωνίας με τα Μέσα. Ο οργανισμός αυτός φιλοδοξεί στο να γίνει ο κεντρικός φορέας εκπροσώπησης περισσότερων των 2000 ζυθοποιείων, που θα αναδεικνύει στα όργανα της ΕΕ ζητήματα που αφορούν τη νομοθεσία, την φορολόγηση, την πρόσβαση σε αγορές, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει την ένταξη περισσότερων μικρότερων φορέων της ηπείρου σε αυτόν. Προς το παρόν, φορείς από Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Ιρλανδία, Σουηδία, ΗΒ, Ισπανία, Ολλανδία και Τσεχία συμμετέχουν στο όργανο αυτό, ωστόσο η επανάσταση της craft μπίρας στην Ευρώπη, εκφράζεται από τουλάχιστον 5.000 ζυθοποιεία.

Η craft μεταναστεύει στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή αγορά μπίρας κυριαρχείται ακόμα από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν και στρέφονται στις craft. Ωστόσο, στις προτιμήσεις των καταναλωτών ανταποκρίνεται και η συγκεκριμένη βιομηχανία, με το ενδιαφέρον να έχει μεταναστεύσει κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών από τις ΗΠΑ στην ηπειρωτική Ευρώπη, σύμφωνα με τον Johny Forsyth, Associate Director της Mintel Food & Drink. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως μόλις πριν από πέντε χρόνια, οι Β. Αμερική ήταν υπεύθυνη για το 52% των νέων κυκλοφοριών, ενώ η Ευρώπη για το 29%. Σήμερα, οι ΗΠΑ διατηρούν το 19%, με την Ευρώπη, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, να παράγει το 54% των νέων κυκλοφοριών.

Η παρατήρηση αυτή μάλιστα, περιλαμβάνει χώρες στις οποίες η μπίρα βρισκόταν ανέκαθεν στην κουλτούρα τους, όπως είναι η Γερμανία, η οποία μέθυσε τον Οκτώβριο του 2018, για 185η φορά, στο πλαίσιο του βαυαρικού Oktoberfest.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο περιοδικό Beer & Brunch που κυκλοφορεί από το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου μαζί με την εφημερίδα Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία