BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

H Γεωργία Ακριβείας κάνει θραύση στους ορυζώνες της Κεντρικής Μακεδονίας

Ικανοποιητική εµπορική πορεία ακολουθεί για µια ακόµη χρονιά φέτος το ελληνικό ρύζι, καθώς οι τιµές του, ανάλογα τον τύπο και την ποικιλία, κυµαίνονται από 30 λεπτά το κιλό και φτάνουν έως 38 λεπτά το κιλό.

RICE_0

Λεωνίδας Λιάμης

106
0
 Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Χαλάστρας Β’, Αχιλλέας Καµπούρης, την περίοδο που διανύουµε για τα ρύζια της κατηγορίας Japonica, τα λεγόµενα και µεσόσπερµα, η τιµή παίζει στα 31-32 λεπτά το κιλό, για τα αντίστοιχα της κατηγορίας Indica ή αλλιώς µακρύσπερµα, οι συναλλαγές γίνονται στα 30 -31 λεπτά το κιλό, ενώ στις Καρολίνες, όπου οι ποσότητες ήταν µικρές και στην καλλιεργητική σεζόν του 2019, η τιµή τους είναι στα 38 λεπτά το κιλό. Συνολικά η εγχώρια παραγωγή ρυζιού τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε περίπου 210.000 τόνους ετησίως, εκ των οποίων σχεδόν οι 170–180.000 τόνοι παράγονται στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης.
Μέχρι στιγµής, όπως µας πληροφόρησε ο κ. Καµπούρης, έχει πουληθεί γύρω στο 40% της εγχώριας παραγωγής, µε βασικούς προορισµούς τις αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, ενώ αυξάνει η δυναµική και των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων. «Από τις αρχές του 2020 η ζήτηση έχει αρχίσει να τσιµπάει. Υπάρχει µια κινητικότητα από εµπόρους που έρχονται και ζητούν να αγοράσουν ρύζι και δεν σας κρύβω πως η αίσθησή µου είναι ότι έχουµε περιθώρια για να πάρουµε κάτι παραπάνω στην τιµή, ίσως 1 λεπτό στο κιλό επιπλέον» τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Χαλάστρας Β’.
Για τη νέα καλλιεργητική περίοδο του 2020, που επίκειται την άνοιξη, ο κ. Καµπούρης εκτίµησε πως και πάλι οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν σε όλη την Ελλάδα θα είναι περίπου 280.000-300.000 στρέµµατα, από τα οποία περί τα 200.000 στρέµµατα θα είναι εκ νέου στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης.
Κυρίαρχος τύπος ρυζιού αναµένει να είναι για ακόµη µια χρονιά τα µεσόσπερµα της κατηγορίας Japonica, ενώ συζητιέται να εφαρµοστεί, πιο οργανωµένα φέτος, ένα πρόγραµµα συµβολαιακής για την καλλιέργεια ποικιλίας Καρολίνα, µε εγγυηµένη τιµή στα 35 λεπτά το κιλό, κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια οι εκτάσεις που καλλιεργούνται µε το συγκεκριµένο ρύζι φθίνουν και δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς όπου προτιµάται. Το πείραµα της Θεσσαλονίκης. Επίσης, τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της νέας τάσης για γεωργία ακριβείας, όλο και περισσότερη είναι η χρήση νέων τεχνολογικών βοηθηµάτων (GPS, Drones, sensors κλπ) διευκολύνοντας πολλές εργασίες, αλλά, όπως σηµειώνει ο συνοµιλητής µας, η φυσική παρουσία του αγρότη και του γεωπόνου στο χωράφι εξακολουθεί να είναι απαραίτητη.

Στα πλαίσια µάλιστα του µεγαλύτερης έκτασης πειράµατος εφαρµογής γεωργίας ακριβείας που έγινε στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης από την εταιρεία Οικοανάπτυξη, διαπιστώθηκε πως στο 25% των ορυζώνων υπήρχαν χαµηλές τιµές οργανικής ουσίας, σε ποσοστό κάτω από 2%
Ο ορυζοκαλλιεργητής Κωνσταντίνος Κράββας, µε πάνω από 1.500 στρ., ρυζιού στη ∆υτική Θεσσαλονίκη, στους οποίους εφαρµόζει γεωργία ακριβείας ανέφερε ότι εάν οι µέθοδοι που εφαρµόζει ο ίδιος, µεταφέρονταν σε όλα τα ρύζια της Ελλάδος, θα αυξανόταν η αξία της παραγωγής κατά περίπου 9 εκατ. , ενώ το κόστος αγροεφοδίων θα έπεφτε κατά 5 εκατ. ευρώ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία