BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Το ζιζανιοκτόνο θέλει αλλαγή όσο είναι αποτελεσματικό

Με το 65% των ζιζανίων να έχουν αναπτύξει παγκοσµίως ανθεκτικότητα, µία λάθος ζιζανιοκτονία µπορεί να έχει σηµαντικές οικονοµικές επιπτώσεις για τον αγρότη.

ekthesi-fitofarmaka-sindeetai-kardiaggeiaka-egkefaliko-750x400

Γιώργος Κοντονής

5
0

Το νου τους σε πιθανές εξελίξεις ανθεκτικότητας που µπορεί να αποτελέσουν µία άκρως δαπανηρή υπόθεση µε σηµαντικές οικονοµικές επιπτώσεις, θα πρέπει να έχουν οι παραγωγοί που βρίσκονται αυτή την περίοδο εν µέσω µεταφυτρωτικής εφαρµογής ζιζανιοκτονίας στα σιτηρά για πλατύφυλλα και αγρωστώδη ζιζάνια.
Ήδη, τα πράγµατα είναι δύσκολα παγκοσµίως, καθώς έχει παρατηρηθεί ανθεκτικότητα σε 262 από τα 400 γνωστά είδη ζιζανίων, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία που παραθέτει ο οµότιµος καθηγητή ζιζανιολογίας Ηλίας Ελευθεροχωρινός. Γεγονός, που αντιπροσωπεύει ανθεκτικότητα σε 167 από τα 300 διαθέσιµα ζιζανιοκτόνα και ανθεκτικότητα στους 23 από τους 26 τρόπους δράσης ζιζανιοκτόνων.

Καλλιεργητικά µέτρα επιβράδυνσης της εξέλιξης ανθεκτικών ζιζανίων

Οι µέθοδοι ώστε να γίνεται η ζιζανιοκτονία αποτελεσµατικά, σύµφωνα µε τον κ. Ελευθεροχωρινό είναι:

  • Μη συνεχής χρήση (<3 έτη) ίδιου ζιζανιοκτόνου
  • Χρήση ζιζανιοκτόνου στη συνιστώµενη δόση.
  • Εναλλαγή ζιζανιοκτόνων µε διαφορετικό τρόπο δράσης.
  • Χρήση µιγµάτων ζιζανιοκτόνων.
  • Βαθύ όργωµα ανά τριετία.
  • Εφαρµογή αµειψισποράς.
  • Συνδυασµένη χρήση µεθόδων.
  • Αλλαγή ζιζανιοκτόνου όταν είναι αποτελεσµατικό
Η ανθεκτικότητα οφείλεται  στον τρόπο χρήσης των ζιζανιοκτόνων
Ο ανθεκτικός πληθυσµός ενός ζιζανίου προκύπτει από κάποιον αρχικώς ευαίσθητο πληθυσµό που περιείχε ανθεκτικά φυτά. Η ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνο δεν εξελίσσεται ταυτοχρόνως σε όλους τους αγρούς µίας περιοχής, πράγµα που σηµαίνει το ζιζάνιο παραµένει ευαίσθητο σε χρήσεις του ίδιου ζιζανιοκτόνου σε αγρούς της ίδιας ή άλλης περιοχής. Η ανθεκτικότητα προϋπάρχει στον αρχικό πληθυσµό ενός ευαίσθητου είδους ζιζανίου, η οποία επιλέγεται από την επαναλαµβανόµενη χρήση του ίδιου ζιζανιοκτόνου, ακολούθως εξελίσσεται και τελικώς επικρατεί

Σύµφωνα µε τον κ. Ελευθεροχωρινό, στα ανθεκτικά πλατύφυλλα ζιζάνια σε χειµερινά σιτηρά ξεχωρίζουν: η Παπαρούνα (Papaver rhoeas), το Άγριο σινάπι (Sinapis arvensis) και το Ράπιστρο (Rapistrum rugosum). Στα ανθεκτικά αγρωστώδη ζιζάνια ξεχωρίζουν: η Αγριοβρώµη (Avena sterilis), η Λεπτή ήρα (Lolium rigidum), η Μικρόκαρπη φάλαρη (Phalaris minor), το Mίλιο (Milium vernale) και το Aνεµόχορτο (Apera spica-venti (L.) P. Beauv).

Αλλάζει η φυσιολογία των ζιζανίων

Σημειώνεται εδώ πως οι νέες διαμορφούμενες κλιµατικές συνθήκες επηρεάζοντας την μορφολογία, φυσιολογία και βιολογία των ζιζανίων και των καλλιεργειών, θα επηρεάσουν ακόµη και την εκλεκτικότητα-αποτελεσματικότητα των ζιζανιοκτόνων (πρόσληψη, μετακίνηση, μεταβολισµό, ιδιότητες ζιζανιοκτόνων), σύµφωνα µε ερευνητές (Π.Χ. Λόλας, Α. Αφεντούλη), που συµµετείχαν στο 20ο Επιστηµονικό Συνέδριο της ΕΖΕ. Είναι προφανές ότι παράλληλα µε τις νέες κλιµατικές συνθήκες θα πρέπει να προσαρµοσθούν και τα συστήµατα διαχείρισης των ζιζανίων. Τα αποτελέσµατα της περιορισµένης έως τώρα έρευνας έδειξαν ότι, οι νέες κλιµατικές συνθήκες έχουν σοβαρή επίδραση στη συµπεριφορά των ζιζανίων και των ζιζανιοκτόνων γι’ αυτό και πρέπει να συνεχιστεί περισσότερη και εντατικότερη έρευνα ειδικά σε συνθήκες αγρού για την διασφάλιση της παραγωγικότητας στη γεωργία.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία