Μια πετυχηµένη σπορά, λένε οι γεωπόνοι αλλά και οι έµπειροι καλλιεργητές, γίνεται στον κατάλληλο για την περιοχή χρόνο και ξεκινάει µε την κατεργασία του εδάφους, που είναι η πρώτη και βασικότερη επέµβαση για τους βαµβακοπαραγωγούς, που πρέπει να γίνει όταν το χώµα είναι στο ρώγο του.
Στο επόµενο στάδιο ακολουθεί η λίπανση, µια γενική γραµµή της οποίας θα δώσει στο έδαφος άζωτο σε µεγαλύτερη αναλογία (10-12 µονάδες), φωσφόρο (5-6 µονάδες) και κάλιο (5-6 µονάδες). Από την ποσότητα αυτή το µικρότερο µέρος της εφαρµόζεται στη σπορά (κατά προτίµηση γραµµικά) και η υπόλοιπη, µεγαλύτερη ποσότητα, στο τελευταίο σκαλιστήρι (τέλη Ιουνίου), ώστε να είναι κοντά στην εποχή των µεγάλων απαιτήσεων -από τις αρχές Αυγούστου και µετά, όταν το βαµβάκι καταναλώνει το 70% περίπου του αζώτου, φωσφόρου και καλίου.
Όσον αφορά τη ζιζανιοκτονία, αυτή γίνεται µε ενσωµάτωση, µετασπαρτικά ή µεταφυτρωτικά. Ο ψεκασµός των προφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων, είναι καλό να γίνεται το βράδυ, που οι συνθήκες είναι, συνήθως, ευνοϊκότερες για την καλύτερη δέσµευση του ζιζανιοκτόνου στο επιφανειακό στρώµα του εδάφους.
Στη σπορά τώρα, η ποσότητα του σπόρου κυµαίνεται στα 1,7 µε 2 κιλά περίπου το στρέµµα, ενώ επιβάλλεται να µην σπέρνουµε βαθιά, αλλά στα 3 µε 4 εκ., καθώς βαθιά σπορά οδηγεί τις περισσότερες φορές σε επανασπορά. Επιπλέον ο σβωλοδιώχτης της σπαρτικής δεν πρέπει να ανοίγει αυλάκι, γιατί αποµακρύνεται, µαζί µε το χώµα, το ενσωµατωµένο ζιζανιοκτόνο και φυτρώνουν ζιζάνια στη γραµµή σποράς και αν µετά τη σπορά πέσουν βροχές, δηµιουργείται, µέσα στο αυλάκι, υπερβολική υγρασία που προκαλεί σάπισµα του σπόρου και αργότερα των µικρών φυτών.
Κρίσιµη καλλιεργητική επέµβαση είναι και τα ποτίσµατα, τα οποία πρέπει να γίνονται στην ώρα τους και µε τη σωστή δόση, για να διατηρηθεί ισορροπία µεταξύ βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας. Πρόωρα ποτίσµατα οδηγούν σε υπερβολική βλαστική ανάπτυξη και οψίµηση της παραγωγής, ενώ καθυστέρησή τους προκαλεί σταµάτηµα της ανάπτυξης αλλά και πτώση χτενιών και καρυδιών. Και στις δύο περιπτώσεις έχουµε µείωση της παραγωγής και υποβάθµιση της ποιότητας. Είναι σηµαντικό, λοιπόν, ο βαµβακοκαλλιεργητής να µάθει να ξεχωρίζει πότε το χωράφι του θέλει πότισµα.