BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Άτονη προσφορά συντηρεί τα αγροτικά εμπορεύματα το 2020

Μια επανάληψη του 2019 με υποτονικές προοπτικές προβλέπει για το 2020 η Rabobank στην ετήσια έκθεσή της για τις αγορές των αγροτικών εμπορευμάτων, υποστηρίζοντας πως οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αφρικανική πανώλη των χοίρων αφήνουν μια παρακαταθήκη αβεβαιότητας και για τα επόμενα έτη.

RABOBANK_SITE

Πέτρος Γκόγκος

55
0

Παράλληλα, στα μακροοικονομικά η τράπεζα εντοπίζει υφεσιακές προοπτικές στην αμερικανική οικονομία για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, κάτι που θα επηρεάσει συνολικά τις ασιατικές οικονομίες.

Οι μελετητές της Rabobank καλούν τους παραγωγούς, την βιομηχανία και το εμπόριο να προετοιμαστούν σε κάθε περίπτωση για μια μάλλον παράξενη χρονιά.

Αυτό που σώζει τις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων το 2020 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rabobank από την προσγειωμένη ζήτηση, θα είναι οι μετριασμένες παραγωγές που αναμένονται για το επόμενο έτος σε βασικά εμπορεύματα όπως είναι το καλαμπόκι και το βαμβάκι. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο καλαμπόκι, η τράπεζα εκτιμά πως οι εμπορικές αναταραχές έπεισαν τους Αμερικανούς να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα το προϊόν να γνωρίσει στήριξη της αγοράς και βελτίωση στην  τιμή του, λόγω περιορισμένης προσφοράς. Στήριξη στα τωρινά επίπεδα αναμένεται να γνωρίσει το βαμβάκι, στο οποίο όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποστεί σημαντική υποχώρηση στην τιμή του, εφόσον μια κατανοητή και ουσιαστική για τις φυσικές αγορές εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα καθυστερήσει ή ματαιωθεί. Μάλιστα σε αυτό το ενδεχόμενο η Rabobank είναι ιδιαίτερα σκεπτική.

Από την άλλη, «σε χειμερία νάρκη» αναμένεται να μπουν  τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με την ζήτηση να μην αναπτύσσεται ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά στα σιτηρά, τα αποθέματα των ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαντλούνται, ωστόσο η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί, βάζοντας σε τροχιά αρκούδας το προϊόν αυτό. Διστακτική είναι η Rabobank και για την πορεία της αγοράς βοοειδών, με τον ανταγωνισμό από άλλες ζωικές πρωτεΐνες να εντείνεται σύμφωνα με την μελέτη,    

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, η αφρικανική πανώλη των χοίρων, έντονα καιρικά φαινόμενα και γεωπολιτικοί ανασχηματισμοί που επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου είναι οι γνωστοί παράγοντες των οποίων όμως οι τιμές παραμένουν άγνωστες με αποτέλεσμα να καθιστούν την μεγάλη αγροτική τράπεζα επιφυλακτική για το 2020.

Αυτό που θα επηρεάσει σίγουρα τις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οποία εκτός από την μείωση που έφερε στο κοπάδι της Κίνας που έχει ξεπεράσει μέχρι τώρα το 55%, άλλαξε για τα καλά και την αγορά ζωοτροφών, με την Κίνα να έχει μειώσει σημαντικά τις ανάγκες της σε σόγια και καλαμπόκι. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Κίνα ετοιμάζεται για μια επανεκκίνηση της χοιροτροφίας της, που θα συμβεί ωστόσο σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη άλλων βιομηχανιών όπως είναι τα κοτόπουλα και οι ιχθυοκαλλιέργειες, τομείς που έχουν μικρότερη απαίτηση σε ζωοτροφές.

Μάλιστα και το εμπόριο χοιρινού κρέατος αναμένεται να γνωρίσει αναταράξεις αφού τα σημερινά επίπεδα τιμών οδήγησαν σε μια αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, που ωστόσο εν μέσω εμπορικών συγκρούσεων ενδέχεται να οδηγήσει σε εκπλήξεις.  

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία