BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Πάνω παραμένουν οι τιμές στα αγροτικά εμπορεύματα και το 2023 λέει η Goldman

Παρά το αρνητικό κλίμα της διόρθωσης στις τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων, από το πετρέλαιο και τα μέταλλα μέχρι τα αγροτικά εμπορεύματα, που επικρατεί από το φθινόπωρο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το 2023 επιφυλάσσει ανοδικές εκπλήξεις για τους περισσότερους δείκτες.

wmporeymata_site

Πέτρος Γκόγκος

1260
0

Μάλιστα δεν αποκλείει μια ανάκαμψη που θα μεταφραστεί σε αποδώσεις 43% για τις περισσότερες κατηγορίες εμπορευμάτων. Την εκτίμηση αυτή, αποδίδει στα θεμελιώδη της αγοράς, τα οποία εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικά της ανόδου. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως το μεγάλο κύμα αποεπενδύσεων που ενεργοποίησε η διόρθωση των τελευταίων μηνών, ενδέχεται να επιφέρει ένα νέο πλήγμα στα δεδομένα της προσφοράς που με τη σειρά τους θα ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Όπως εξηγεί στην τελευταία της μελέτη η Goldman Sachs, οι υπερκύκλοι εμπορευμάτων δεν κινούνται ποτέ σε ευθεία γραμμή. Οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου υπογραμμίζουν ότι οι συνθήκες για μια βραχύβια χειμερινή διόρθωση των τιμών παραμένουν. Ωστόσο υπενθυμίζουν την περίπτωση της μετάλλαξης Omicron τον περασμένο Δεκέμβριο, που είδε τις τιμές των εμπορευμάτων να μειώνονται κατά 35% μέσα σε μερικές ημέρες. Μετά το ασταθές ξεκίνημα του 2022 οι τιμές ανέκαμψαν μέσα σε λίγες ημέρες και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία, ώθησε τις αγορές σε νέα υψηλά.

 «Μας αρέσει να λέμε ότι τα εμπορεύματα είναι μακροπρόθεσμα προβλέψιμα αλλά βραχυπρόθεσμα απρόβλεπτα. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο ακριβής χρόνος των βραχυπρόθεσμων αυξήσεων των τιμών τους». Έτσι, για το 2023, σε περίπτωση μάλιστα που απομακρυνθούν τα σενάρια της ύφεσης στις ΗΠΑ και επέλθει μια αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, δεν αποκλείεται η ανάκαμψη της ζήτησης να βρεθεί πάλι αντιμέτωπη με μια περιορισμένη προσφορά. Ειδικά στην περίπτωση των αγροτικών εμπορευμάτων, που τα αποθέματα δεν επιτρέπουν πολλές αντιστάσεις στην άνοδο, εξαιτίας συνεχόμενων προβληματικών σοδειών, η ανάκαμψη θα μπορούσε να επέλθει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία