BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Τέλος ανοδικού κύκλου αγροτικών εμπορευμάτων βλέπει η Rabobank

Ένα πιο αποφασιστικό κύµα διόρθωσης αναµένει για το 2024 η Rabobank, µε την ετήσια έκθεση µε τις προβλέψεις για τις προοπτικές των αγορών να προοιωνεί προσγείωση των τιµών για τα περισσότερα αγροτικά εµπορεύµατα.

22-35_pin_64

Πέτρος Γκόγκος

1665
5

Τέλος ανοδικού κύκλου για τα αγροτικά εμπορεύματα βλέπει η Rabobank, κοντά μια διόρθωση διεθνώς

Αν και ήδη η φυσική αγορά κινήθηκε σε χαµηλότερες τιµές το 2023 σε σύγκριση µε τα ιστορικά υψηλά του 2022, τα περισσότερα αγροτικά εµπορεύµατα διατηρήθηκαν στα υψηλά του εύρους τιµών, µε την ολλανδική τράπεζα να εκτιµά πως από το 2024 οι τιµές θα προσεγγίσουν ξανά τους µέσους όρους τιµών που επικράτησαν µέχρι και την προηγούµενη τριετία, όταν άνοιξε τελευταίος ο κύκλος ανόδου που βρίσκεται πλέον στο τέλος του.

Η ζήτηση αποτελεί αυτήν τη φορά την κινητήριο δύναµη της διόρθωσης, κάτι το οποίο συµβαίνει ήδη στην περίπτωση της αγοράς βάµβακος. Οι αναλυτές της Rabobank, εκτιµούν ότι η κατανάλωση έχει διαβρωθεί αισθητά τους τελευταίους µήνες, µέσα σε ένα καθεστώς υπερθέρµανσης της παγκόσµιας οικονοµίας. Παράγοντας διόρθωσης είναι και το ακριβό χρήµα, αναφέρουν οι αναλυτές, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για τη ζήτηση.

Ανά προϊόν, πιο ρευστά αποτυπώνονται τα πράγµατα στην περίπτωση των σιτηρών, ειδικά στο µαλακό και σκληρό σιτάρι. Η συνθήκη του πολέµου αλλά και η εµπορική στρατηγική της Ρωσίας είναι οι δύο άξονες που καθιστούν παρακινδυνευµένη κάποια σαφή διατύπωση ως προς την τάση των αγορών, αν και ήδη φαίνεται πως ειδικά οι ρωσικές εξαγωγές έχουν συµπιέσει σηµαντικά τις τιµές στα σιτηρά. Η παγκόσµια ζήτηση για σκληρό σιτάρι θα αυξηθεί κατά 2% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, δηλαδή το τρέχον 2023, ενώ τα αποθέµατα θα αυξηθούν σχεδόν κατά 4%, µιας και ο Καναδάς δείχνει να δυσκολεύεται στη διάθεση της φετινής του παραγωγής, παρά την υποχώρηση των τιµών εξαγωγής.

Μετά από έναν χρόνο διαρκούς συρρίκνωσης της ζήτησης για το καλαµπόκι και τη σόγια, το 2024 έρχεται µε καθοριστικά ενισχυµένη την προσφορά, κάτι που από την µια, λόγω πίεσης τιµών, υποστηρίζει την εµπορική δραστηριότητα, από την άλλη επιτρέπει µια περεταίρω αποκλιµάκωση των τιµών, σύµφωνα µε την Rabobank αφού παραµένουν σε υψηλά επίπεδα τα αποθέµατα, ενώ οι νέες σοδειές στο νότιο ηµισφαίριο έρχονται να προστεθούν.

Στην περίπτωση των ελαιούχων σπόρων, η αξιοποίησή τους για παραγωγή ελαίων θα αυξηθεί µετριοπαθώς κατά 3% κατά την τρέχουσα εµπορική περίοδο, ενώ παράλληλα τα αποθέµατα θα αυξηθούν κατά 10%, αφήνοντας και στην περίπτωση αυτή µια παρακαταθήκη διόρθωσης για το νέο έτος.

Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν εξαιρετικά ασταθή και απαιτητικά για τους αγρότες και τους εµπλεκόµενους στις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων, σχολιάζει η Rabobank. ∆ιαδοχικά κύµατα ξηρασίας, ασθενειών και πολέµων οδήγησαν τις τιµές των εµπορευµάτων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αφήνοντας ακόµα και τους πιο έµπειρους αγοραστές σε αχαρτογράφητα εδάφη. Η Οµοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θέτει αυστηρότερους όρους δανεισµού, αυξάνοντας τα επιτόκια και ενισχύοντας την αξία του αµερικάνικου δολαρίου, που σε συνδυασµό µε την εξασθένηση στο ρωσικό ρούβλι και το κινεζικό γουάν, επιδείνωσε περαιτέρω τις τιµές των εµπορευµάτων όπως το σιτάρι και η σόγια.

Στόχος για οµαλή προσγείωση αν και η ιστορία έχει δείξει σηµαντικές αναταράξεις στις αγορές

Οι υπεύθυνοι χάραξης της νοµισµατικής και δηµοσιονοµικής πολιτικής στοχεύουν στην επίτευξη µιας «οµαλής προσγείωσης», δηλαδή τον έλεγχο της πληθωρικότητας χωρίς να προκληθούν υπερβολικές ζηµιές στην οικονοµία ή/και στις χρηµατοοικονοµικές αγορές. Η ιστορία και η κοινή λογική υποδηλώνουν ότι η επιτυχία δεν είναι καθόλου δεδοµένη.

Κατά τα επόµενα τέσσερα τρίµηνα, προβλέπεται µια µικρή ύφεση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη, αλλά σε διαφορετικές χρονικές στιγµές. Σύµφωνα µε την έρευνα της Rabobank, η Ευρωζώνη έχει ήδη πέσει το β’ εξάµηνο του 2023 και προβλέπεται ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα πέσει κάτω από τη γραµµή του µηδενός µέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόµενου. Η ετήσια ανάπτυξη στις ΗΠΑ προβλέπεται να είναι 0,2% τον επόµενο χρόνο µετά το 2% που ήταν φέτος. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη προβλέπεται στο 0,5% τόσο για το 2023 όσο και για το 2024. Μετά την επιτάχυνση στο 4,8% φέτος, η κινεζική οικονοµία αναµένεται να φρενάρει σε ρυθµούς ανάπτυξης 4,5% το 2024.

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

17-11-2023 20:19THEODOR

Οι τιμες των γεωργικών προιόντων ξεφτιλισμένες οι τιμες των τελικών προιόντων στα υψη......αρα κάποιοι κερδοσκοπούν ανεξέλεκτα και αναρωτιέμαι αυτοί που κυβερνούν τι ρόλο παίζουν ;; Ενα παράδειγμα ...διαβάζω οτι ο νιτσιάκος με τα κοτόπουλα εξαπλασίασε τα κέρδη του φέτος ...φυσικό είναι αφού η τιμές των ζωοτροφών φέτος είναι στη μισή τιμή και η τιμή του κοτόπουλου αυτή που ηταν πέρυσι και λίγο παραπάνω......και κανένας δεν μιλάει !!!!!

Απάντηση

17-11-2023 17:18Agrotis

Τα παγκόσμια αποθέματα σκληρου σίτου είναι στο ναδίρ.....σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια..... ποια αύξηση βλέπει να μας πει με νούμερα!!ποιο είναι το απόθεμα.....??? με νούμερα !ποια είναι η ζήτηση με νούμερα οχι αόριστα λόγια %,δεν απευθύνεστε σε νεατερνταλ

Απάντηση

17-11-2023 11:11Για το γομαρ καβάλα

Θα ήθελα όλοι αυτοί οι γνωστές( rabobank στην προκειμένη περίπτωση)του αγροτικού τομέα να μου απαντήσουν πως γίνεται κάτι να σου κοστίζει 50€ το στρέμμα να το καλλιεργήσεις να σου δίνει κέρδος 45€ το στρέμμα ( γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα) ;;;;

Απάντηση

17-11-2023 10:53Αχιλλεας

Δεν μας λεει αν θα πεσουν και τα γεωργικα εφοδια ομως!!!

Απάντηση

17-11-2023 10:43Sakis

Ποια Rabobank κύριοι? Βάλτε Έλληνες υπουργούς να κυβερνήσουν κόντρα στα δεδομένα.Εδω στην Ελλάδα είτε 1990 είτε 2000 είτε 2010 είτε 2023 μια τακτική ακολουθούμε.Ριχνουμε τις τιμές στο μάζεμα συλλογή κ τις αυξάνουμε μετά,δημιουργούμε έσοδα φουλ από ΦΠΑ τα μετατρεπουμε σε ψηφιακό χρήμα Market Pass κ κατόπιν στον λαό γτ εμείς κάνουμε κοινωνική επιδοματικη πολιτική.Μαθετε τρόπους πολιτικής κύριοι.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία