BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ξύνουν πάτο οι τιμές των λιπασμάτων, καλή στιγμή για αγορές από αγρότες

Μια ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία έχει διαµορφωθεί τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά λιπασµάτων, αφού όπως δραστήρια στελέχη, η προσφορά προϊόντων θρέψης είναι σηµαντικά µειωµένη, εν µέσω µιας µάλλον υποτονικής ζήτησης από την πλευρά των παραγωγών.

12-13_42

Πέτρος Γκόγκος

5184
16

Ξύνουν πάτο οι τιμές των λιπασμάτων, καλή στιγμή για αγορές από τους αγρότες προτού επιστρέψει η ζήτηση

Οι τιµές για τους βασικούς κωδικούς λίπανσης βρίσκονται τουλάχιστον στο µισό αν όχι λιγότερο, από τα ιστορικά υψηλά που είχαν διαµορφωθεί την άνοιξη του 2022, ωστόσο η τότε συνθήκη «έκαψε» αρκετούς οι οποίοι αγόρασαν ακριβά πριν τη διόρθωση, κάτι που τους άφησε µε ακριβά αποθέµατα στις αποθήκες. 

Το βασικό ερώτηµα τώρα έχει να κάνει µε το αν υπάρχουν κι άλλα περιθώρια πτώσης, δηλαδή µε το αν οι τιµές θα µπορούσαν να επιστρέψουν σε επίπεδα µε τα οποία κινούταν η αγορά πριν τον ανοδικό κύκλο που πυροδότησε το 2021 σε όλες τις αγορές. Σε αυτό, παράγοντες της αγοράς εκτιµούν συνοπτικά πως «µάλλον όχι». Αυτό γιατί οι γεωπολιτικοί παράγοντες που ανακάτεψαν την αγορά εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ και οι τιµές της ενέργειας διατηρούν µια έντονη µεταβλητότητα και µάλιστα σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι ίσχυαν στο όχι και τόσο µακρινό παρελθόν.

Περιορισµένη η ζήτηση

Από την άλλη, η διόρθωση στις τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων και ιδίως στα χειµερινά σιτηρά, σε συνδυασµό µε την προσµονή των παραγωγών για µια νέα υποχώρηση των τιµών στα λιπάσµατα, έχουν κόψει τη ζήτηση. Μάλιστα οι τιµές για το µαλακό σιτάρι, που αποτελεί και σηµατωρό για την κατεύθυνση των τιµών στα υπόλοιπα χειµερινά σιτηρά, αφού διαπραγµατεύεται χρηµατιστηριακά, βρίσκεται µόλις 6% πάνω από τα επίπεδα του 2021. 

Με δεδοµένο όµως ότι, τουλάχιστον για τους παραγωγούς µε υψηλές απαιτήσεις, η ανάγκη θρέψης των καλλιεργειών είναι ανελαστική, διαφαίνεται στον ορίζοντα ένας συµπαγής παράγοντας ώθησης προς τα επάνω των τιµών για τα λιπάσµατα.

Κουµπωµένη η αγορά

«Σήµερα όλη η αγορά είναι κουµπωµένη» θα εξηγήσει ο Κίµων Θεοφανόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής της Teofert σε πάνελ για τις προοπτικές των αγροτικών εµπορευµάτων που έγινε το περασµένο Σάββατο στην Ξάνθη, στο πλαίσιο της ηµερίδας και της απονοµής των βραβείων του Αγρότη της Χρονιάς. «Οι εταιρείες λιπασµάτων αγοράζουν πρώτες ύλες προσεκτικά και σε µικρές ποσότητες. Όλα τα µαγαζιά στην Ευρώπη είναι άδεια. Οι τιµές σιγά σιγά έπεσαν και τώρα είναι σε χαµηλό επίπεδο, δεν µπορούν να καταρρεύσουν παραπάνω» υποστήριξε. Σύµφωνα µε το σκεπτικό του, κάποια στιγµή η ζήτηση θα ενεργοποιηθεί. «Εκτιµώ ότι τους επόµενους δύο µήνες θα ανέβουν οι τιµές» ανέφερε. Ως προς τις τιµές, τα αζωτούχα λιπάσµατα από τα 400 ευρώ υποχωρούν αυτήν την περίοδο προς τα 380 µε 370 δολάρια ο τόνος. Ως προς το αν είναι καλή στιγµή να αγοράσει κανείς, ο συνοµιλητής µας αναφέρει πως «Καλή στιγµή δεν ξέρω αν είναι, κάθε εβδοµάδα οι τιµές πέφτουν λιγάκι. Κάποια στιγµή όµως θα γίνει το ανάποδο. Το θέµα µε το χρηµατιστήριο είναι ότι ποτέ δεν ξέρει πότε είναι η κατάλληλη στιγµή».

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

11-12-2023 01:49Φτανει πια.

Τι λεει,του ξυνουν τον πατο του αρθρογραφου;;;;;ακου να δεις ρε φιλε.τς τς τς τς τς τς!!!!! Τον καημενο,θα παθει εγκαυμα!!!!!

Απάντηση

10-12-2023 18:47ΧΑΧΑΧΑ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΡΕ ΚΑΡΕΚΛΑΔΕΣ.ΕΓΩ ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑ.ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ Η ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΑΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΕΧΩ ΕΓΩ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΩ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΩ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ.ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΟΡΟΙΔΟ ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ.

Απάντηση

10-12-2023 18:41ΧΑΧΑΧΑ

ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Η ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑ 2 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ 30

Απάντηση

08-12-2023 21:20ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Oταν για το 2022 πουλάς σιτάρι μαλακό 0,37 λεπτά και το 2023 0,21 λεπτά και πέφτει η τιμή σχεδόν στο μισό και με ένα κόστος παραγωγής ανεβασμένο και τα παράγωγα αυτού [αλεύρι ,πίτουρα ζυμαρικά κλπ] ανεβαίνουν τότε αυτή η αγορά λέγεται Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ Η ΖΩΗ ΜΟΥ αλλά δυστυχώς οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι ασχολούνται μόνο για την καρέκλα τους και για το ευ ζην το δικό τους και κανένας για την παραγωγή αυτής της χώρας Ακούω πάντα τα ίδια ήμουνα νιός και γέρασα απλά μια ΝΤΡΟΠΗ για την χώρα μας γιατί αυτός που δουλεύει ,είναι στο χωράφι και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του είναι το κορόιδο της κοινωνίας μας

Απάντηση

08-12-2023 16:36Έλλην

Μια απορία κύριε γκογκο όταν λέτε πριν επιστρέψει η ζήτηση ποιόν εννοείται ότι θα αρχίσει να ζητάει λιπασμάτα μήπως εσείς από τα γραφεία σας ή της κυβέρνησης από τα δικά τους γραφεία θα ζητάτε λιπασμάτα η μόνοι που μπορεί να ζητήσετε είστε εσείς εσείς έχετε το χρήμα όχι η αγροτοκτηνοτροφια

Απάντηση

08-12-2023 14:31nikos

εχουμε και λεμε , δουλευω 90 στρεμματα , 50 βαμβακι και 40 σταρι , φετος μου μενουν στην τζεπη 2900 ευρω για να περασω την χρονια , οποτε καταλαβαινεις οτι δεν θα ριξω ουτε κοκκο λιπασμα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

08-12-2023 14:08Φτανει πια.

Λοιπον mr Γκογκο ακου: εμεις εδω στην Κορινθια εχουμε φτασει σε τελμα.για 3η συνεχομενη χρονια χασαμε τα προιοντα μας λογω καταστροφης απο καυσωνα,λιβα και βροχη.δεν μας εμεινε τιποτα.η βοθροκυβερνηση που λεγεται νεα δημοκρατια μας εμπαιζει και δεν μας πληρωνει τις αποζημιωσεις που δικαιουμαστε και αυτη τη στιγμη εγω προσωπικα εχω παθει 75.000 ευρω ζημια.δεν εχουμε λοιπον οχι μονο χρηματα για λιπασματα και αλλες μαλακιες που λες για να κανεις την προπαγανδα σου,αλλα ουτε λεφτα για να αλλαξουμε λαδια στα μηχανηματα.καταλαβαινεις λοιπον που βρισκομαστε;;;;;εχετε παρει χαμπαρι ολοι εσεις στα γραφεια και στα σαλονακια σας οτι ειμαστε με τη θηλια στο λαιμο;;;;;;;εχετε συνειδητοποιησει τι εχει συμβει στον πρωτογενη τομεα;;;;η νομιζετε οτι επειδη εσας πεφτει ο μισθουλακος,οτι κι εμεις εχουμε να τα βγαλουμε περα;;;;εσεις υπαλληλοι ειστε μηνας μπαινει,μηνας βγαινει,μεροδουλι μεροφαι.τιποτα αλλο δεν εισαστε για να κανετε.ουτε να φτιαξετε ουτε να επενδυσετε.μονο μυκονο το καλοκαιρι και αραχωβα το χειμωνα ειστε.εμεις ομως οι αγροτες εχουμε επενδυσει στην γη.εχουμε χρεωθει,εχουμε τριψει τα κοκαλα μας να φτιαξουμε περιουσια και τωρα λογω δυσμενων καιρικων και πολιτικων συνθηκων χρεοκοπησαμε.γι'αυτο λοιπον πες στα αφεντικα σου-στην παρουσα βοθροκυβερνηση δηλαδη-να μας αποζημιωσουν εγκαιρα και τοτε και λιπασματα θα αγορασουμε και σε εργατες γης θα δωσουμε μεροκαματο και γενικα το χρημα θα κινηθει.αλλιως θα σας κοψει λορδα αν τα μουντζωσουμε και τα παρατησουμε.δωστε γρηγορα και εγκαιρα τα λεφτα των αποζημιωσεων γιατι θα σας παρει και θα σας σηκωσει...........!!!!!!!η οργη του κοσμου και Του Θεου πανω σας!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

08-12-2023 08:51Έλλην

Τελικά δεν έχετε καμία επαφή με την πραγματικότητα του πρωτογενή τομέα με το τι συμβαίνει στην επαρχία ζείτε στην δική σας πραγματικότητα των Αθηνών δεν μπορούμε να ρίξουμε τα λιπασμάτα που πρέπει στης σπορες εσείς μιλάτε για αγορές λιπασμάτων έχετε βάλει κάτω τους αγροτοκτηνοτροφους και μας ξινετε το δέρμα να μας το βγάλετε όχι της τιμες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία