BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Θετικά σημάδια για βαμβάκι, καλαμπόκι, πιέσεις στα σιτηρά βλέπει η Τράπεζα Πειραιώς

Βελτιωμένες προοπτικές για τις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων καταγράφει το τελευταίο Δελτίο Τιμών της Τράπεζας Πειραιώς, σε μια αποτύπωση που δείχνει ότι πιθανά οι αγορές άγγιξαν τα χαμηλά του εύρους με τα περισσότερα περιθώρια να γέρνουν υπέρ της ανόδου.

deltio-timon-pireos-martios-trapeza-pireos

4429
2

Μάλιστα, στο βαμβάκι, παρά τις πιέσεις στις τιμές, οι συνεχιζόμενες αγορές από την Κίνα θα μπορούσαν το επόμενο διάστημα να υποστηρίξουν τις τιμές. 

Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό, αποτελούν οι τιμές για το σιτάρι, για το οποίο η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση και άρα οι τιμές θα μπορούσαν να πιεστούν. Εξαίρεση αποτελεί και η τιμή για τον χυμό, η οποία ωστόσο διορθώνει από ιστορικά υψηλά επίπεδα.

«Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε και τον δείκτη αγροτικών προϊόντων που ενισχύθηκε, ενώ μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων» αναφέρει το σχόλιο αγοράς της Τράπεζας. «Σε επιμέρους επίπεδο, η αναμενόμενη ενίσχυση της προσφοράς, παρά την ύπαρξη επιβολής δασμών στις ρωσικές εισαγωγές σιταριού, δύναται να μειώσει την τιμή του σιταριού» υποστηρίζεται σχετικά με τις τιμές σιτηρών, ενώ για το βαμβάκι η Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει: «Η συνέχιση των κινεζικών εισαγωγών βαμβακιού ως αναπλήρωση των εθνικών αποθεμάτων δύναται να επιδράσει θετικά στην τιμή του βαμβακιού, αν και οι εκτιμήσεις για αυξημένη ινδική παραγωγή πιθανά να περιορίσουν αυτή τη δυναμική».

Αναλυτικά το σχόλιο αγοράς της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει:

Αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου επικράτησε στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, σε μηνιαίο επίπεδο, με τις μετοχικές αγορές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, καθώς τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ικανοποιητικά. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, η εικόνα στασιμότητας δεν φάνηκε να μεταβάλλεται σημαντικά, παρά την ελαφρά βελτίωση των πρόδρομων δεικτών, με τις πληθωριστικές πιέσεις να επιβραδύνονται. Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και οι αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ, οι οποίες διατήρησαν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική, θέτοντας ως χρονικό σημείο έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων τον Ιούνιο. Το δολάριο υποχώρησε, ενισχύοντας αξίες, που αποτυπώνονται σε δολαριακούς όρους (εμπορεύματα, βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα, καθώς και ενέργεια).

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε και τον δείκτη αγροτικών προϊόντων που ενισχύθηκε, ενώ μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι τιμές στον χυμό, στη ζάχαρη, στο ρύζι, στο σιτάρι και στο βαμβάκι. Σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το El-Ninio εκτιμώνται ηπιότερες έως τον Απρίλιο-Ιούνιο 2024 (83% πιθανότητα), με αυξανόμενες πιθανότητες να αναπτυχθεί το La-Ninia τον Ιούνιο-Αύγουστο 2024 (62% πιθανότητα), επηρεάζοντας τις καλλιέργειες της Ν. Αμερικής (κυρίως καλαμπόκι, σόγια και ζάχαρη), χωρίς, όμως, ακόμη να έχει προεξοφληθεί στις τιμές τους. Σε επιμέρους επίπεδο, η αναμενόμενη ενίσχυση της προσφοράς, παρά την ύπαρξη επιβολής δασμών στις ρωσικές εισαγωγές σιταριού, δύναται να μειώσει την τιμή του σιταριού. Για τη ζάχαρη, η εκτιμώμενη μεγαλύτερη ινδική παραγωγή φαίνεται να έχει προεξοφληθεί στην υποχώρηση της τιμής της, μία τάση που δύναται να συνεχιστεί. Οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αργεντινή έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανότητα μειωμένης παραγωγής, ενισχύοντας τις τιμές στο καλαμπόκι. Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι ανησυχίες της αγοράς όσον αφορά την προσφορά, αναμένεται να διατηρηθούν, πλέον, όμως, επικεντρώνονται στις καλλιέργειες της Ν. Ευρώπης, με ενδεχόμενη ενίσχυση των τιμών. Η συνέχιση των κινεζικών εισαγωγών βαμβακιού ως αναπλήρωση των εθνικών αποθεμάτων δύναται να επιδράσει θετικά στην τιμή του βαμβακιού, αν και οι εκτιμήσεις για αυξημένη ινδική παραγωγή πιθανά να περιορίσουν αυτή τη δυναμική. Για τη σόγια, κυριαρχεί έντονα η αβεβαιότητα σχετικά με το που θα διαμορφωθεί το επίπεδο της παγκόσμιας προσφοράς σόγιας, με τους επενδυτές να ενισχύουν σημαντικά τις θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ σόγιας. Η πτωτική τάση στην τιμή του ρυζιού δύναται να συνεχιστεί, καθώς οι προβλέψεις για την ινδική παραγωγή ρυζιού, φέτος, αναμένεται να ξεπεράσουν το επίπεδο παραγωγής του 2023.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ανοδικά κινήθηκαν τόσο ο δείκτης των εμπορευμάτων (+3,56%) όσο και ο δείκτης των αγροτικών  προϊόντων (+2,16%).  Ως πιθανοί λόγοι  μπορούν να αναφερθούν  η υπερβάλλουσα   ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές στην Κίνα και η υποχώρηση του δολαρίου. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη βελτιώθηκε σε σχετικά θετική (από σχετικά αρνητική). Ωστόσο, το ισοζύγιο των κινδύνων στην παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει καθοδικό, λαμβανομένης και της διατήρησης της σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το 3ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2024 της Τράπεζας Πειραιώς διαθέσιμο εδώ.


Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

04-04-2024 19:52THEODOR

τον κακό σας τον καιρό..........ποιές πιέσεις βρε λαμόγια .....αν ελέγχει στο μέλλον την Οδησό ο Ρώσος απο που θα φέρετε λαμόγια φθηνό σιτάρι ;;;;

Απάντηση

28-03-2024 13:58Αγανακτησμενος

Το κόλπο είναι παλιό και δεν πείθει πλέον κανένα.Λιγο πριν τις σπορες σπείρετε από αυτά,θα πάνε καλά.Πιο καλαμπόκι ρε κηφήνες που έχει 16-17 λεπτά;Αυτό λέγεται χειραγώγηση τιμών.Θα αρχισεται στα αλώνια:Η Ουκρανία εσπασε ρεκόρ,η Ρουμανία 30 τα 100 πάνω,η Βραζιλία την καλύτερη σοδειά των τελευταίων 50 χρονων.Εσυ αγρότη ούτε τα έξοδα σου.Ρε ουστ που θεωρήστε αγροτικό σάιτ .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία