BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Η μισή φροντίδα κρίνεται στη φυτοπροστασία για αμυγδαλιές και φιστικιές

Τα ακρόδρυα, και κυρίως οι αμυγδαλιές και οι φιστικιές, διεκδικούν σημαίνουσα θέση τα τελευταία χρόνια στο καλάθι των καλλιεργητικών επιλογών των αγροτών. Ωστόσο, η μεγάλη επενδυτική δαπάνη που προϋποθέτουν, καθιστούν αναγκαίες τις σωστές καλλιεργητικές τεχνικές με προτεραιότητα στη φυτοπροστασία, για τον περιορισμό ή ακόμα και την εξάλειψη των μολυσμάτων από εχθρούς και ασθένειες, που μειώνουν την επερχόμενη παραγωγή, ενώ κάποιες φορές ζημιώνουν και το φυτικό κεφάλαιο.

3-amigdalia

398
1

Oι βροχές εφέραν πολυστίγµωση, λίγες οι συλλήψεις της ανάρσιας

Προληπτικοί ψεκασµοί σε συνδυασµό µε ορθολογική λίπανση και άρδευση συντελούν στον περιορισµό των µολυσµάτων και περιορίζουν τις προσβολές.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά σχετικό ρεπορτάζ για τον Φάκελο «Ακρόδρυα» της Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 30 Μαΐου.

 

Οι αυξηµένες βροχοπτώσεις των τελευταίων ηµερών ευνοούν τη µολυσµατικότητα των µυκήτων και ως εκ τούτου την επανεµφάνιση της πολυστίγµωσης στους αµυγδαλεώνες. Ο ασκοµύκητας που προκαλεί την εν λόγω ασθένεια προσβάλει τα φύλλα, προκαλώντας νεκρωτικές κηλίδες και φυλλόπτωση. Η µόλυνση από τον µύκητα ξεκινά στις αρχές Ιουνίου, µε κηλίδες στην πάνω πλευρά των φύλλων και πάνω σε αυτές µαύρα στίγµατα, που αποτελούν τις καρποφορίες του µύκητα. Στη συνέχεια, τα φύλλα καρουλιάζουν και πέφτουν πρόωρα. Για τον περιορισµό ή και την εξάλειψη των µολυσµάτων συνιστάται ορθολογική λίπανση και άρδευση, που βοηθούν στην ανεκτικότητα των δέντρων στο µόλυσµα και περιορίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της προσβολής. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διασπορά του µύκητα, οι παραγωγοί θα πρέπει να εφαρµόσουν προληπτικούς ψεκασµούς για την προστασία της αµυγδαλιάς, από το παθογόνο.

Σε χαµηλά επίπεδα οι συλλήψεις  των ακµαίων της ανάρσιας

Εν τω µεταξύ, οι συλλήψεις των ακµαίων της ανάρσιας ή βλαστορύκτη συνεχίζονται αυτές τις ηµέρες σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας της αµυγδαλιάς, µε τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου να µιλούν για χαµηλά επίπεδα. Τα ακµαία άτοµα της ανάρσιας ωοτοκούν πάνω στα αµύγδαλα, και οι εκκολαπτόµενες προνύµφες εισέρχονται στο περικάρπιο µε το οποίο και τρέφονται. Οι προνύµφες προσβάλουν και τους τρυφερούς βλαστούς µέσα στους οποίους ορύσσουν στοές, µε αποτέλεσµα να µαραίνονται οι κορυφές, να γέρνουν προς τα κάτω και τελικά να ξεραίνονται. Τα πιο ευαίσθητα στη προσβολή από την ανάρσια είναι τα νεαρά δενδρύλλια ηλικίας 1-3 ετών, καθώς το έντοµο καταστρέφει τις τρυφερές κορυφές των πιο εύρωστων βλαστών που προορίζονται για βραχίονες, µε αποτέλεσµα να καθίσταται δύσκολο το κλάδεµα µόρφωσης. Συνεπώς, όσοι παραγωγοί παρατηρήσουν συµπτώµατα προσβολών ειδικά σε νεαρά δενδρύλλια πρέπει να προχωρήσουν στους απαραίτητους ψεκασµούς τον Ιούνιο.

Μελιτώδη εκκρίµατα και καπνιά  από τα κοκκοειδή και τις ψώρες

Ξήρανση των κλαδίσκων και των φύλλων και µείωση της παραγωγής, προκαλούν σε µεγάλους πληθυσµούς οι ψώρες και τα κοκκοειδή. Οι νεαρές έρπουσες νύµφες γεννιούνται έως τον Ιούλιο και εγκαθίστανται σε κλαδίσκους και κλάδους διαµέτρου έως 6 εκατοστών, όπου και αρχίζουν και µυζούν τους φυτικούς χυµούς. Τα κοκκοειδή αυτά, το καλοκαίρι παράγουν άφθονα µελιτώδη εκκρίµατα, µε αποτέλεσµα την ανάπτυξη µυκήτων καπνιάς. Λόγω του γρήγορου ρυθµού ανάπτυξης της ψώρας, απαιτείται άµεση καταπολέµησή της µόλις εµφανισθεί.









Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-05-2020 13:51ΜΙΧΑΗΛΊΔΗΣ ΧΡΉΣΤΟΣ

Πρώτη γνωριμία με τά άρθρα θα ήθελα να έχω ενημερώσει καλλιέργεια αμύγδαλα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία