BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Όσο καλύτερα πληρώνεται η ποιότητα στο βαμβάκι τόσο αξίζει η αποφύλλωση

Η αποφύλλωση στο βαµβάκι πριν τη συγκοµιδή είναι συνώνυµο της υψηλής ποιότητας και χαρακτηρίζει ως διαδικασία τους σύγχρονους καλλιεργητές.

3_Fakelos_apofyllwsi_vamvakiou

Κατσουλιέρη Αγάπη

88
2

Έτσι σε µια εποχή που η διαφοροποίηση της τιµής στο σύσπορο βαµβάκι µε βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος γίνεται πραγµατικότητα, η χρήση των κατάλληλων αποφυλλωτικών και µάλιστα στη σωστή ώρα κρίνεται επιβεβληµένη. 

Λίγο πριν τη συγκοµιδή, επέµβαση µε αποφυλλωτικά για ποιοτικα καλυτερη σοδεια

Η ορθολογική επέμβαση με αποφυλλωτικά ή ωριμαντικά σκευάσματα στην καλλιέργεια του βαμβακιού αποτελεί και την τελευταία  καλλιεργητική πρακτική που συντελεί στην ποιοτική βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων της καλλιέργειας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά σχετικό ρεπορτάζ από τον Φάκελο  «Αποφύλλωση Βάμβακος» που κυκλοφορεί στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 22 Αυγούστου.
Πρόκειται για ορμονικά  επιταχυντικά σκευάσματα, τα οποία λειτουργούν ως αποφυλλωτικά και ως βοηθητικά ωρίμανσης.  Μάλιστα, η χρήση τους κρίνεται ιδιαιτέρως αναγκαία σε περιπτώσεις οψίμησης της  καλλιέργειας, καθώς επιτυγχάνεται πιο πρώιμη  συγκομιδή, ενώ αποφεύγεται η ποσοτική και  ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής από πιθανές βροχοπτώσεις. Επισημαίνεται ότι με την πτώση των φύλλων, διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος, καθώς δεν συγκομίζονται πράσινα φύλλα τα οποία χρωματίζουν και υποβαθμίζουν την ίνα, ενώ μειώνεται και το ποσοστό των ξένων υλών. Επιπλέον, περιορίζονται οι σήψεις των καρυδιών από εντομολογικές προσβολές, ενώ ελέγχεται και η πιθανή αναβλάστηση των κορυφών του βαμβακόφυτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι,η αποφύλλωση επηρεάζει και την ασφαλή αποθήκευση του σύσπορου βαμβακιού, καθώς μειώνει τα επίπεδα υγρασίας στο 12%
Κρίσιμοι παράγοντες οι καιρικές συνθήκες και το στάδιο της καλλιέργεια
Για την επιτυχία της εφαρμογής των αποφυλλωτικών, θα πρέπει η καλλιέργεια να βρίσκεται στο στάδιο όπου το 40% των καρυδιών θα έχει ανοίξει και το 70% των καρυδιών έχει ωριμάσει φυσιολογικά. Το στάδιο αυτό συμπίπτει συνήθως στις αρχές Σεπτεμβρίου με Οκτώβριο και 12 με 15 μέρες πριν τη συγκομιδή.  Απαραίτητη προϋπόθεση για αποτελεσματική αποφύλλωση είναι να εφαρμοστεί, όταν το φυτό βρίσκεται σε σπαργή, γιατί διαφορετικά τα φύλλα μαραίνονται και παραμένουν στο φυτό. Αξίζει να τονισθεί ότι για την αποτελεσματικότητα της επέμβασης θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκείνη τη χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα, χρειάζονται ευνοϊκές θερμοκρασίες ημέρας από 15-20 oC και ηλιοφάνεια, χαμηλή εδαφική υγρασία και απουσία βροχοπτώσεων για τις επόμενες 7-10 μέρες μετά την επέμβαση. Μάλιστα, η απουσία βροχών αποτελεί και τη κρισιμότερη προϋπόθεση για την επιτυχία της επέμβασης, καθώς τα φύλλα του βαμβακιού λειτουργούν προστατευτικά και μειώνουν το τίναγμα των σπόρων στο έδαφος







 







Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

24-08-2020 16:26Χρήστος

ΧΑ ΧΑ ΧΑ τιμή βάση ποιότητας το ανέκδοτο των τελευταίων χρόνων !!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία